Ali Abbas Yılmaz - Özel
TİGRİS HABER - Ambar köyünde yerleşik yaklaşık 40 hane bulunurken, baraj kapsamında arazileri istimlâk edilen vatandaşlar, hak ettikleri paranın ödeneğinin bankaya yatmasına rağmen kendilerine ödeme yapılmadığı için yıllardır mağduriyet yaşadıklarını dile getiriyor. Ambar Barajı projesinde vatandaşların yaşadığı soruna ilişkin DSİ Silvan Proje Müdürlüğü’nden edindiğimiz bilgilere göre ise, vatandaşlara ödeme yapılabilmesi için mahkemeden aidiyet kararının alınması gerekiyor.
Ambar Mahallesi’nde arazisi kamulaştırılan Mehmet Tektaş, hak ettikleri paranın Vakıflar Bankası’na 2015 yılında yattığını ancak paranın bugüne kadar ödenmediğini belirtiyor.
‘Ödenek 5 yıl önce geldi, alamıyoruz’
Tektaş, arazilerinin kamulaştırma bedelinin bir kısmını aldıklarını ifade ederek şunları söyledi: “Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 5 yıl önce Devlet Su İşleri 10. Bölge Müdürlüğü’ne aktarmış olduğu bir ödenek var. Ambar Barajıyla ilgili ödenek geldi ama bize paramız verilmedi. Ambar Barajı Kocaköy ilçesinin Ambar mahallesinde yapılıyor. Yaklaşık 5 yıl önce ödenek gelmiş ama paramızı alamıyoruz. Parayı faize yatırmışlar, ödemiyorlar, bize zorluk çıkarıyorlar. Ambar Barajı’nda hak sahipleriyiz. Baraj yapılırken arazilerimiz kamulaştırıldı. Baraj yapımından dolayı eski köprümüz sular altında kalacak. Bize yeni bir köprü yapılıyor ama köprünün sadece kanatları bağlanmış ve 4 yıldır köprüde çalışma durmuş vaziyette. Büyük para harcandı, ancak köprü bitirilemedi. Köprü faaliyete geçtiğinde yol nereden geçecek bu konuda bir bilgimiz yok. Yolun arazilerimizin neresinden geçeceğini bilmiyoruz. Bize bunun için ödemelerin ne zaman yapılacağı konusunda da bir bilgimiz yok.”
Baraj yapılıyor diye köylüler şehre göçtü
Paralarını alamadıkları için kendilerine yeni bir hayat kuramadıklarına vurgu yapan Tektaş, şöyle konuştu: “Bize arazi üzerindeki ağaçların bedelini vermediler. Sulama tesisimizi hiç değerlendirmeye almamışlar. 2013’te Ambar barajı projesi kapsamında mülk sahiplerinin kaynaklarının acil kamulaştırma bedeli olarak Vakıf Bankası’na yatırılmış ama paralarımızı bize vermiyorlar. Neredeyse ekip biçilen tarlarımızın hepsi sular altında kalıyor. Arazinin kalan kısmını ise dağlık olduğu için ekemiyoruz. Madem arazilerimizi ekmemize izin vermiyorlar, o zaman tarlalarımızın ödemesini yapsınlar ki bizde başka bir yerde kendimize iş kuralım. Paramız verilmiş olsa yakın köylerden arazi alırız, ekip biçeriz. İnsanlar hayvancılıkla uğraşıyor ve ekim yapıyor. Baraj yapılıyor diye köylünün çoğu şehre taşındı. Eğer topraklarımızda ev yapmamıza izin verilseydi şehirde kalmazdık şehirden uzak temiz havada köyümüzde otururduk.”
Bin 500 kişi para bekliyor
2013’te Ambar Barajı projesi başladığını ve projenin 2015’te bitmesinin planlandığını belirten Tektaş, sözlerini şöyle sürdürdü: “2015’te bitmedi ve Kültür Bakanlığı orada bir çalışma başlattı. Köyün içindeki tarihi yerleri aradı ve o proje de bitti. Şuanda ödenekler geldi, Vakıf Bankta ama bize sadece arazi parası verildi. Acil Kamulaştırma bedeli belli bir miktar verildi. Ama 20 yıl önce biz sulama tesisi almıştık. Bin 200 metre borusu var ve onun da bedelinin verilmesini istiyoruz. Yine arazinin üzerinde bulunan ağaçların parası bize verilmedi. 2013’ten beri yılan hikâyesine dönmüş bir barajın peşinde dolaşıyoruz. Avukat tuttuk, DSİ’nin tüm yetkilileriyle görüştük ama bize ‘yapabileceğimiz hiçbir şey yok’ diyorlar. Bu kadar insan mağdur ediliyor en az bin 500 kişi para bekliyoruz. Tahminimize göre kişi başı yüz 50 bin TL’nin üstü bir para verilmesi gerekiyor. Bu paranın ödenmesi DSİ’nin şu anda bir yazısına bakıyor. O yazıyı gönderirse bankaya, insanlar parasın alabilecek. Bize aidiyet kararı çıkarın diyorlar. Biz de diyoruz ki, 5 senedir bu para yatmış siz neden 5 sene sonra aidiyet kararı getirin diyorsunuz?”
‘DSİ mağduriyetimizi gidermeli’
Ambar Mahallesi sakinleri olarak haklarını sonuna kadar savunacaklarına değinen Tektaş, paralarının ödenmemesi durumunda DSİ önünde açıklama yapacaklarını kaydederek şunları ifade etti: “Paralarımız verilmezse tüm hak sahipleri olarak DSİ 10’uncu Bölgede toplanacağız ve mağduriyetimizle ilgili açıklamada bulunacağız. Sayın Cumhurbaşkanımızdan Sayın Tarım ve Orman Bakanımızdan bu sorunun çözümü için talepte bulunacağız. Talebimiz hak sahiplerinin mağdur edilmemesidir. Bakanlık tarafından 5 yıl önce bankaya yatırılan ödenek hak sahiplerine verilmelidir, DSİ elini taşın altına koymalı ve mağduriyetimizi gidermelidir.”
Mahkemeden aidiyet kararı gerekiyor
Ambar Barajı projesinde vatandaşların yaşadığı soruna ilişkin DSİ Silvan Proje Müdürlüğü’nden edindiğimiz bilgiler ise şöyle: “Ambar köyünde aidiyet problemi var. Arazi tapusu A kişisine aitken üzerindeki yapı ya da ağaçlar B kişisine ait. Vatandaş diyor ki, beyanıma göre siz ödemeyi yapın. Arazinin tapusu benim adımadır, arazinin parasını bana ver, üzerindeki yapı da falan kişiye aittir ve bunu beyan ediyorum, kendisi de kabul ediyor ve ona ödeme yapın. Kamulaştırma şubesi ise vatandaşa diyor ki, böyle bir durum için mahkemeden aidiyet kararı alın. Mahkeme tapu kayıtlarına bakacak, köy ihtiyar heyeti ile görüşecek ve arazi üzerindeki yapılar ya da ağaçlar belgelenmiş olacak. Mahkeme kararı olacak ki, biz ona göre ödeme yapalım. Şuan arazi ve üzerindeki yapılar için bankaya yatırılan ödenek üzerinde bloke var. Para var ama vatandaşın hesabına geçmesi için aidiyet kararının çıkması gerekiyor. Evet para vatandaşa ödenmemiş ama paranın faizi işliyor yani vatandaşın bir kaybı söz konusu değil. Tabii bu konuyla ilgili mahkeme öncesi bir arabuluculuk sistemi var ve şuan o devrededir. Şuan Ambar köyü ile ilgili bir arabuluculuk çalışması var ve bu süreç önümüzdeki hafta gibi netleşebilir. Yani, sorun mahkemeye varmadan uzlaşma ile sonuçlanabilir.”