Özel Haber / Mümin AĞCAKAYA
TİGRİS HABER - Kadınların katıldığı etkinlikte şehriye kesildi. Şehriye kesilirken maniler okundu. Türküler söylendi. Etkinliği düzenleyen DİTAV Yönetim Kurulu Üyesi Birsen İnal bu etkinlik hakkında şunları söyledi;
Teknolojiye yenik düştü
“Kaybolmakta olan bir kültürü yaşatmak için buradayız. Şehriye kesmesini bilenlerle bir araya geldik. Bu etkinliklerde ikramlarıyla, sohbetleriyle, manileriyle, türküleriyle, def, erbane çalan kadınlarımızın da katılımıyla bu etkinliklerimiz bir şölen havasında inanılmaz güzel geçer ve özlemle beklenirdi. Mahallede herkes birbirine yardım ederek neredeyse bütün mahalle birlikte keserdi.
Şehriye kesme günü evde toplanan kadınlar sadece şehriye kesmekle kalmazlardı. Bu süre zarfında hikâyeler anlatılır, şarkı ve türküler söylenir, masallar anlatılırdı. Tüm kadınlar hem eğlenir, çalar, söyler hem de şehriye yapardık. Tüm mahallenin tek tek şehriye günü belirlenir, şehriye günü gelsin diye gün sayardık.
Şehriye kesme gününün başka önemli bir özelliği de; evin temizliği ve tertipli oluşuna göre anneler veya akrabalar oğullarına kız beğenirlerdi.
Şehriye bir açıdan da aile bütçesine katkıydı. Şehriye mutfağımızın olmazsa olmazımızdı. Şehriyesiz bulgur pilavını kimse yemezdi.
Binlerce yıl öncesinden gelen bir gelenek
Mezopotamya’da yaşam başladığından beri şehriye kesme geleneği var. Ben kendimi bildim bileli Diyarbakır’da şehriye kesiliyor.
Birçok geleneğimizde olduğu gibi şehriye geleneğimiz de teknolojiye yenik düştü. Z Kuşağı dediğimiz kuşak şehriye kesmeyi hiç bilmiyor ve gereksiz de buluyor. Bu etkinlikteki amacımız tarihi binlerce yıl öncesine dayanan bu geleneği yaşatmaktır.”