TİGRİS HABER - Merkezi Diyarbakır’da bulunan DİREM adlı dernek, bazı basın yayın organlarında, rehabilitasyon merkezleri üzerinden kamunun en az 60 milyonluk zarara uğratıldığı iddiaları üzerine yazılı bir açıklama yaptı.
Açıklamada şu ifadelere yer verildi, “Yalan ve iftiralar ile binlerce engelli çocuğa eğitim veren rehabilitasyon merkezleri yıpratılıyor. Gerek ilimiz Diyarbakır gerek Türkiye genelinde yüz binlerce engelli çocuğa eğitim veren, binlerce çalışanı on binlerce engelli ve ebeveyni ile kocaman bir aile olan rehabilitasyon merkezlerinin yıpratılma süreci devam ediyor.
Farklı hesaplara alet edilmekte
Uygulanılmasında sıkıntılar barındıran mevzuat ve yönetmelik açıkları üzerinden köşeye sıkıştırılmak istenen bu merkezler engelli aileleri ve çocukları için vazgeçilmez bir noktaya gelmişken, yaşanan onlarca ekonomik ve farklı sıkıntıya rağmen nitelikli eğitim ve ücretsiz servis olanağını çocuklardan esirgemeyen rehabilitasyon merkezleri farklı hesaplara alet edilmekte; aileler, çalışanlar ve en önemlisi de engelli çocuklarımız buna malzeme yapılmaktadır.
Kapanma ile karşı karşıyayız
Sözde şikâyet, gizli tanık ve ihbar adı altında bu hizmeti yapan duyarlı dernekler, kurumlar ve kişiler ısmarlama haber, yalan ve iftira ile baskı altına alınıp manipüle edilmekte her ay düzenli olarak denetim geçiren Diyarbakır’daki kurumlarımız bu haberler nedeniyle sıklıkla bakanlık ve kaymakamlık inceleme ve soruşturmalarına konu olmaktadır. Büyük bir özveri ile bu işi sırtlayan merkezler ekonomik sıkıntıların da etkisiyle kapanma ile karşı karşıya bırakılmaktadır.
Kurallar ihlal edildi
Hiçbir delile dayanmayan ve medyada yer alan bir takım mesnetsiz ve asılsız haber ile hedef gösterilen sektörümüz ve sektör temsilcileri ile ilgili Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin 6. Maddesinin 2. Fıkrası açıkça ihlal edilmiştir. Bu ilkeye göre ‘Suçluluğu hükmen sabit oluncaya kadar kimse suçlu sayılamaz’ hâlbuki söz konusu haber ile bu ilke fütursuzca çiğnenmiş, ayrıca gazetecilik anayasası olarak kabul edilen Türk Basın Konseyi tarafından ilan edilen Basın Meslek İlkelerinden olan;
*Kişileri ve kuruluşları, eleştiri sınırlarının ötesinde küçük düşüren, aşağılayan veya iftira niteliği taşıyan ifadelere yer verilemez.
*Soruşturulması gazetecilik olanakları içinde bulunan haberler soruşturulmaksızın veya doğruluğuna emin olmaksızın yayınlanamaz.
*Suçlu olduğu yargı kararıyla belirlenmedikçe hiç kimse suçlu ilan edilemez. Kuralları açıkça ihlal edilmiş, yalan yanlış beyanlar ile kurumlarımız ve bazı yöneticilerimizin güya baş harfleri kullanılarak zan altında bırakılıp hedef yapılmış daha sonra ilgili kurumlara sözde çağrılar yapılıp manipülasyon ortamı yaratılmak istenmiştir.
Varsa sorumlular ortaya çıkarılsın
Sosyal devlet anlayışıyla devletin engellilere yönelik yapması gereken birçok sorumluluğun bu kurumlara yüklenilmesi yetmezmiş gibi her gün yeni bir haber ve iftira ile rehabilitasyon merkezleri üzerinden soruşturmalar, cezalar ve kapatılmalar eksik edilmemektedir. Bizlerde son dönemde bazı basın yayın organlarında çıkan iddiaların araştırılması, varsa sorumluların bulunup yargı önüne çıkarılmasını istiyoruz. Özü itibari ile engelli çocuklar ve aileleri için adeta bir yuva olmuş bu kurumları koruyalım, savunalım ve daha da güçlendirelim. Şikâyet kültürü, ihbar, iftira ve yalan haberler ile başka hesaplara kurban edilmesine izin vermeyelim” ifadelerine yer verildi. (Haber Merkezi)