Sait Bayram
TİGRİS HABER - Dicle Üniversitesi Fen Fakültesi Anorganik Anabilim Dalı Öğretim Üyesi/Proje Koordinasyon Uygulama ve Araştırma merkezi Müdür yardımcısı Prof. Dr. Murat Aydemir’ in yürütücüsü olduğu “Yeni Nesil Optikçe Aktif Geçiş Metal-Amido-Fosfinit (MAF) Komplekslerinin hazırlanması, Elektrokimyasal/Spektroskopik Özelliklerinin İncelenmesi ve Azeotropik HCOOH/Et3N Ortamında Asimetrik Transfer Hidrojenasyonundaki Katalitik Aktivitelerinin Araştırılması” konulu TÜBİTAK 1001 BİNBİRÇABA projesi desteklenmeye hak kazandı.
Konu hakkında bilgilendirmede bulunan Dicle Üniversitesi Fen Fakültesi Anorganik Kimya Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Aydemir, Günümüz modern kimyasındaki sentezin ana hedefinin basit kimyasal yöntemlerle kolayca elde edilebilir kararlı katalizörleri geliştirmek olduğunu, yapılan çalışmaların maliyetinin yüksek olması nedeniyle genellikle çıkış maddelerin ucuz ve kolay bulunabilir olması arzu edilen bir durum olduğunu söyledi.
Kısa yoldan yüksek verim
Çok basamaklı reaksiyonlarda verim ve zaman kaybı olacağı için çalışmaların daha kısa yoldan ve yüksek verimle elde edilmesi de büyük önem arz ettiğine işaret eden Aydemir, “Bu projede kolay sentezlenebilen öncüler kullanıldı.
“Amacımız çözücüsüz ortamda ayrıca reaktifler kullanmadan yeşil kimya normlarına da oldukça uygun sentezler gerçekleştirmek. Çalışmadan elde edilen veriler hem bilim camiasına hem de sanayi/üniversite işbirliğine önemli ölçüde katkı sunacağını öngörüyoruz. Projede emeği geçen proje ekibimizden Prof. Dr. Nermin Meriç, Prof. Dr. Cezmi Kayan, Prof. Dr. Ahmet Kılıç ve Prof. Dr. Remziye Güzel’e teşekkür ediyorum” dedi.