Haber: Mahsum Kara Kamera: Mahsum Rençber
TİGRİS HABER- Esnafa kredi destek paketini değerlendiren Diyarbakır Esnaf Sanatkarlar ve Odalar Birliği (DESOB) Başkanı Alican Ebedinoğlu, “Sosyal devletin sorumluluğu olan istihdam yükünü şu an esnaf ve sanatkârlar almış durumda. Bundan dolayı esnafın ayakta kalması gerekiyor, daha fazla desteğe ihtiyaç var” dedi.
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, esnafa kredi desteği paketi konusunda açıklamalarda bulundu. Bakan Nebati, esnaf ve sanatkârların finansman ihtiyacını karşılamak adına yüzde 7,5 faiz oranıyla kullandırılacak 100 milyar TL'lik kredi paketinin yürürlüğe girdiğini duyurdu. Bakan Nebati ayrıca Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri aracılığıyla üretici ve çiftçilere kullandırılan geleneksel (yaygın) bitkisel üretime yönelik yüzde 100 faiz indirimi uygulanacak işletme ve yatırım kredisinin üst limitinin de 200 bin liraya çıkarıldığını açıkladı. Yürürlüğe giren esnaf kredi destek paketine dair Diyarbakır Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (DESOB) Başkanı Alican Ebedinoğlu, Tigris habere konuştu.
Büyük istihdamı sağlayan kesim esnaflardır
Son üç yıldır esnafların zor bir süreçten geçtiğini ifade eden Ebedinoğlu, “Özellikle pandemi sürecinde hizmet sektörü büyük yaralar aldı. Esnaf ve sanatkârlarımız özellikle bizim bölgemizde ve Diyarbakır’da en büyük istihdamı sağlayan kesimdir. Pandemi sürecinden sadece esnafımız etkilenmedi, birçok vatandaşımızda işsiz kaldı. Esnafın ayakta kalabilmesi için ciddi mücadele verdik. Esnafın ayakta kalabilmesi için kredilerden tutun vergilere kadar, birçok alanda şu ana kadar beklentilerimiz var. Sosyal devletin sorumluluğu olan istihdam yükünü şu an esnaf ve sanatkârlar almış durumda. Bundan dolayı esnafın ayakta kalması gerekiyor. Esnafların yanında olmamız lazım. İlgili anayasa maddesinde ‘esnaf korunup kollanır’ deniliyor. Biz bu şiarla hareket ediyoruz” dedi.
Esnaflar kredilerle ayakta kalmaya çalışıyor
Esnaf kredilerinin yeniden yapılandırıldığını belirten Ebedinoğlu, “Özellikle işletme kredilerimiz, 350 bin TL’den 500 bin TL’ye çıkarıldı. İş yeri edindirme ve ticari araç kredisi bir milyon TL’den bir buçuk milyona çıkarıldı. Daha önceleri 9.5 oranında olan faiz oranı 7.5’e indirildi. Bunlara esnaflarımız için önemli ve olumlu gelişmeler ancak, biliyorsunuz geçmiş yıllarda birçok esnaf ve sanatkâr bankalar nezdinde sabıkalı ve sicilli durumda. Bizim hükümetten tek isteğimi vardı, sicil affı mutlaka çıkartılıp ve uygulanması gerekiyor. Uygulanmadığı takdirde bankalar üzerinden bir yaptırımın olması lazım. İki sefer talebimiz üzerine sicil affı çıktı, ancak uygulamayan bankalar nezdinde herhangi bir yaptırım olmadı. Sicil affı şu an gündemde, torba yasasında beklentimize cevap verecek. İlgili bakanlarımız bunu açıkladı. Ancak bankalar üzerinde yaptırım olması gerekiyor. Yaptırım uygulanmadığı sürece gelişi güzel bankalar, maalesef bu sicil affını uygulamıyor. Bankalar bunu uygulamadığı için siz istediğiniz kadar kredi verin, esnaf ulaşamadıktan sonra bir anlamı kalmıyor. Esnafın şu an en az yüzde 50’si bankalar nezdinde sabıkalı ve sicillidir. Esnaflar bu süreçte krediler sayesinde ayakta kalmaya çalışıyor” dedi.
Limitler artırılmalı, faiz oranları düşürülmeli
Artan maliyetlerden dolayı esnafların olumsuz etkilendiğini söyleyen Ebedinoğlu, “Esnaf için 500 bin TL bile yetersiz. İşletme kredisi en az bir milyon TL’ye, iş yeri edindirme kredisi ise 3 milyona çıkarılması lazım. Çünkü bu süreçte bir işyerini bir buçuk milyona almanız çok zor. Kredi limitlerinin biraz daha artırılıp faiz oranlarının düşürülmesi lazım. Krediler sektörel bazda belirlenmeli. Bir büfenin ve bir fabrikanın alacağı kredi limitinin aynı olmaması lazım, biz bunun için çalışmalar yapıyoruz” dedi.