Demirtaş: Barışı siz değil biz getireceğiz

Partisinin grup toplantısında konuşan HDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, "Hükümetle barış yürüyüşünde anlaşamadığımız temel konu; onlar barış hayalini satmak istiyorlar, biz gerçek barışı halkımıza armağan etmek istiyoruz.

Neden kızgınlar? diyorlar ki; 'seçime 3 ay kala tam da barışı satacaktık, pazarlayacaktık buna engel oldunuz.' Ben de diyorum ki; iyi ki engel olmuşuz. Biz sizin bu ülkeye özgürlük, demokrasi ve barış getireceğinize zerre kadar inanmıyoruz" dedi. 


Partisinin grup toplantısında konuşan HDP Eşgenel Başkanı Selahattin Demirtaş, konuşmasına yakın zamanda yaşamını yitiren Kürt Yazar Yaşar Kemal'i anarak başladı. Demirtaş, Yaşar Kemal'in 91 yıl boyunca ilkeli bir yaşam sürdürdüğünü belirterek, sömürülen halkların sesi olan usta bir yazarı yitirmenin acısını yaşadıklarını söyledi. Demirtaş, "Anısına bağlı kalacağız" dedi. 

'Seçimi kazanayım gerisi umurumda değil diyor'

Dolar ile borç alan esnafın tamamının iflas edeceğine dikkat çeken Demirtaş, "Cumhurbaşkanı seçimi kazanayım gerisi umurumda değil' diyor. Merkez Bankası Başkanı'nı vatan haini ilan edecek kadar, ekonomi bakanını azarlayacak kadar gözü dönmüş" dedi. Demirtaş, "bunlar bu halleriyle daha güçlü bir şekilde geldiklerini de nasıl bir başkanlık sistemi kuracaklarını bunlara bakarak anlayabiliyoruz. Cumhurbaşkanı'nın böyle bir yetkisi yok. Neye dayanarak bakanı azarlıyorsun? Zaten kendime yeni bir anayasa yapacağım diyor. Ama bunun için küçük bir eksik var. 4 yüz milletvekili lazım, dört yüzcük… Bunu durduracak tek bir güç var o da HDP, başka da bir güç yok" ifadelerinde bulundu. 

'Ülke umurumda değilin tezahürüdür bu'

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Merkez Bankası Başkanını azarlamasının ardından doların yükseldiğini belirten Demirtaş, kur farkından dolayı borçların arttığını 60 saray yapılacak paranın havaya uçtuğunu söyledi. Demirtaş, "Cumhurbaşkanı bunu bilerek, ısrarla yapıyor. Oy alayım da ülke umurumda değil anlayışının tezahürüdür bu. Öyle olamasa o kadar uyarı aldı. Ekonomiden sorumlu bakan istifanın eşiğine geldi. Merkez Bankası başkanı da aynı şekilde. Başbakan engelliyor. Bu anlayışın başkan olduğunu düşünün… Düşünmeyin en iyisi çünkü böyle bir şey olmayacak. Bu anlayışın gelişmesine izin vermeyeceğiz" dedi. 

'HDP panik yarattı'

HDP'ye verilen desteğin paniğe neden olduğunu bu nedenle iftira ve komploların arttığını vurgulayan Demirtaş, "Kendi çirkinlikleri kapatılamayacak boyuta ulaştığı için çamur at izi kalsın politikası oynanıyor. Bize saldıranlar yalnızca kendilerini yıpratıyorlar. Biz ilkeli yürüyüşümüze devam edeceğiz. Hükümeti eleştirmek, bizim temel görevimizdir. Kimileri HDP'yi yanlış anlatmaya çalışabilir. Bizim işimiz iktidarı denetlemektir, frenlemektir. Mümkün olan anda da onu yerinden indirip yerine geçmektir. Biz sorumluluğumuzun farkındayız. Nasıl bir yangın yerinden çıkıp buralara geldiğimizi biliyoruz" dedi.

Türkiye'nin HDP gibi bir partiyi daha önce hiç görmediğini belirten Demirtaş, Türkiye'de gerçek bir halk hareketinin hiçbir zaman bu kadar güçlenmediğini söyledi. Bu nedenle dünyanın kendilerini yakından izlediğine dikkat çeken Demirtaş, "Proje partisi olarak gelmiş olanlar, kendi geliş projelerine bizi inandırmaya çalışıyorlar. Bir proje hareketi olan AKP'nin bir proje ile yıkılacağını düşünüyorlar. Ama bir gün halk hareketinin gelip kendilerini süpürme ihtimalini düşünmüyorlar" ifadesinde bulundu. 


'Neden kızgınlar?'

"Bu uygulamalar ve zihniyet ile 'ülkeye barış getireceğim' diyen bir zihniyeti nasıl bağdaştıracağız" sorusunu yönelten Demirtaş, "Ben bunu söyleyince süreç karşıtı oldum. Ortak açıklama yapıldı, açıklamadan sonra uzun süredir bu açıklama için çalışıyoruz, ciddi bir emeğimiz katmız var. Elbette silahlar susmalı, bırakılmalı bu HDP'nin en büyük arzusu, asla savaş istemiyoruz koşullar ne olursa olsun demokratik siyasetten yanayız, en kısa zamanda bu çağrının gereğinin yapılması için herkesin üzerine düşeni yapması gerektiğini söyledik. Burda hükümetin rahatsız olduğu ne var peki? biz bu hükümetin barış getireceğine inanmıyoruz dediğimizde, bu süreci bozmak anlamına geliyormuş… Hükümetle barış yürüyüşünde anlaşamadığımız temel konu; onlar barış hayalini satmak istiyorlar, biz gerçek barışı halkımıza armağan etmek istiyoruz. Neden kızgınlar? diyorlar ki; 'seçime 3 ay kala tam da barışı satacaktık, pazarlayacaktık buna engel oldunuz' ben de diyorum ki; iyi ki engel olmuşuz. Biz sizin bu ülkeye özgürlük, demokrasi ve barış getireceğinize zerre kadar inanmıyoruz" dedi. 

'Açıklama neden 7 ay önce yapılmadı'

Ortak açıklamanın aslında 20 gün önce yapılacağı ancak Demirtaş'tan kaynaklı olarak geciktiği yönündeki iddialara ilişkin de Demirtaş, "Açıklama benden dolayı 20 gün gecikmiş, peki ben sormak istiyorum bunu söyleyene; açıklama 7 ay önce yapılacaktı, geciktiren kim? Türkiye için daha iyi olmaz mıydı? Neden 7 ay gecikti önce bunun cevabını verin. Neden? Çünkü seçime yakın bir tarihte yaptırıp, barış rüyalarını pazarlamak istiyorlar. Buna öfkeliyiz diye barış karşıtı oluyoruz. Atıkları bir adım var mı, var mı bir önerileri, parlamento en fazla bri ay daha çalışacak o da paketin tartışmaları ile geçecek. Size güvenmiyoruz, güvenmiyoruz anlamıyor musunuz? Siz güvenlik yasasını parlamentoda tekme tokat geçirmeye çalışan bir iktidarsınız. Neyine güvenceğiz" diye sordu. 

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Politika Haberleri