DİYARBAKIR - doğaya büyük zarar veren bin 605 anız yangınını söndürdüğünü, 82 orman yangınına müdahale ettiğini kaydetti.
Diyarbakır'da Haziran ayında başlayan hasat zamanının ardından tarla sahipleri tarafından çıkarılan anız yangınları hem insanlar hem doğadaki canlılar için tehlike oluşturuyor. Topraktaki organik canlıları öldürdüğü ve verimi düşürdüğü bilimsel olarak kanıtlanan anız yangınları, en çok Bismil, Ergani ve Silvan ilçelerinde görülürken, uyarılara rağmen anız yangınları her yıl giderek artıyor. Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı, son 3 ayda mesaisini büyük oranda anız yangınlarını söndürmeye ayırdığını bildirdi.
3 ay içinde yetki alanı olmamasına rağmen bin 605 anız yangınına müdahale etiklerini İtfaiye Daire Başkanlığı, toprağın verimini düşüren, trafik kazalarına, ormanlık alanların yanmasına ve hava kirliliğine neden olan anız yangınlarına 230 personel ve 54 araçla müdahale edildiğini, 2 itfaiye aracının bu nedenle kullanılamaz hale geldiğini aktardı.
'Orman yangınları da arttı'
Yıl içinde 82 orman yangınının yaşandığına dikkat çeken İtfaiye, özellikle Lice kırsalında çıkan orman yangınlarının söndürülmesi için ekiplerin günlerce çalıştığını vurgulayarak, Orman İl Müdürlüğü'nün araçlarının yetersiz olduğunu kaydetti.
'Kent merkezi için tehlike oluşturuyor'
İtfaiye Daire Başkanlığı Arama Kurtarma Şube Müdürü Reşat Bakan, bu yıl hem anız hem orman yangınlarında ciddi bir artışın yaşandığını ifade ederek, anız yangınlarının en büyük zararı doğaya verdiğini söyledi. Anız yangınlarının kent merkezi için tehlike oluşturduğuna dikkat çeken Bakan, "Bu tür vakaların önüne geçmek için özellikle çiftçilerin sağduyulu davranması gerekiyor. Sağduyulu davranışlarla bu durumun önüne geçebiliriz. Aksi taktirde araçlarla yangını söndürmekle bu tarz yangınların önüne geçemeyiz" dedi.
DBB: 3 ay içinde bin 605 anız, 82 orman yangınına müdahale ettik
Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı, yaz aylarında mesailerinin büyük kısmını anız yangınlarına ayırmak zorunda kaldıklarını belirterek,