Bu hastalıktan aynı aileden baba kızı peş peşe ve farklı şekillerde etkiledi. 63 yaşındaki Afet Akyel şiddetli baş dönmesi şikayeti ile doktora başvurdu ve baş dönmelerini şah damarı tıkanıklığının tetiklediği tespit edildi. Yıllar önce ise bacak damarlarındaki tıkanıklık nedeni ile babası kangrenden kıl payı kurtulmuştu. Baba kızı ameliyat eden Damar Cerrahı Doç. Dr. Yusuf Kalko, ”Rutin kontrollerde boyun damarlarının da mutlaka kontrol ettirilmesi hayati önem taşıyor” dedi.
Bir süredir şiddetli baş dönmesi ve boyun ağrıları çeken 63 yalındaki Afet Akyel, beyin cerrahının yönlendirmesi ile boyun damarlarına Doppler Ultrason çektirdi. Bu tetkik sonrasında Afet Akyel’in baş dönmelerinin sebebi ortaya çıktı. Doktoru sağ şah damarının yüzde 80’lik bir bölümünün tıkandığını ifade etti. Tanıdan hemen sonra babasını tedavi eden Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Yusuf Kalko’ya ulaşan Afet Akyel yaşadıklarını şöyle anlattı: ”Umre’ye gitmeye hazırlanıyordum ama şiddetli baş dönmelerim ve boyun ağrılarım beni korkutuyordu. Başımda uyuşmalar da başladığı için doktora gitmeye karar verdim.
Checkup yaptırdım, pek çok hastaneye gittim farklı tetkikler yaptırdım ancak bir tanı konulamadı. En son beyin cerrahına yönlendirildim ve doktorum bana Doppler Ultrason yapılması gerektiğini söyledi. Tanı burada kondu ve sağ şah damarımda tıkanıklık olduğu, ameliyat olmam gerektiği söylendi. Yıllar önce babamın bacaklarını kesilmekten kurtaran Dr. Yusuf Kalko’ya gittim hemen. Bacakları kesilecekken yaptığı bypassla babamın bacaklarını kurtararak bize dünyaları hediye ermişti o zamanlar. Beni muayene etti tekrar ve ameliyat kararının doğru bir karar olduğunu söyledi. İğneden dahi korkarken ameliyatımda doktorla sohbet ettik. Yarım saat sonra güle oynaya beni odama aldı” dedi.
Hastanın durumunu değerlendiren Doç. Dr. Yusuf Kalko, ”Afet hanım bize tam zamanında başvurdu. Geldiğinde sağ şah damarı yüzde 80 tıkalıydı ve şikayetleri artmaktaydı. Bu tarz hastalarda genelde şah damarı ultrasonları yapılmadığı için geç kalınan tanılarda hasta felç olup gelebiliyor. Bu yüzden her zaman söylediğimi tekrar etmekte fayda var diye düşünüyorum. Rutin kontrollerde boyun damarlarının da mutlaka kontrol ettirilmesi hayati önem taşıyor. Özellikle genetik yatkınlık varsa aile bireylerinin uyanık olması ve düzenli olarak damar muayenesi yaptırması gerekir. Afet hanım buna en iyi örneklerden bir tanesi. Meslektaşımın yönlendirmesi ile çekilen Doppler ultrasonda zamanında tanı konuldu ve biz zamanında müdahale ederek hastamızı olası felçten kurtardık. Minimal İnvaziv Damar Cerrahisi tekniği ile lokal anestezi altında şah damarını açtık, temizledik ve kapattık. Ameliyatta Afet hanım bize bol bol torunlarını anlattı. 1 gün sonra da hastayı taburcu ettik” dedi.