TİGRİS HABER - İstanbul 56. Asliye Ceza Mahkemesi, sanıklara 1 yıl 3 ay hapis cezası verdi. Eylem, 2003 yılında Irak'ın Süleymaniye kentinde Türk askerlerine yapılan çuval olayına tepki olarak gerçekleştirilmişti.
Olayın Detayları
12 Kasım 2014 tarihinde, Sarayburnu'nda demirleyen USS ROSS (DDG71) adlı ABD savaş gemisinde görevli askerler, TGB üyeleri tarafından hedef alındı. Eminönü vapur iskelesinde askerlerin yanına yaklaşan grup, "YankeeGo Home" ve "Kahrolsun Amerikan emperyalizmi" sloganları attı. Eylemcilerden biri, İngilizce olarak ABD ordusunu protesto ettiklerini belirtti ve askerlerin başına çuval geçirdi.
Tarihsel Arka Plan
Bu eylem, 4 Temmuz 2003'te Irak'ın Süleymaniye kentinde yaşanan bir olaya tepki olarak düzenlendi. O dönemde Amerikan askerleri, Türk Özel Kuvvetleri'ne bağlı subayları başlarına çuval geçirerek gözaltına almış ve bu durum Türkiye'de büyük tepki çekmişti. TGB üyeleri, bu olayı protesto etmek amacıyla benzer bir eylem gerçekleştirdi.
Mahkeme Kararı
Yargılama sürecinin ardından İstanbul 56. Asliye Ceza Mahkemesi, TGB üyesi 13 kişiyi suçlu bularak 1 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırdı. Karar, Türkiye'deki Amerikan karşıtı eylemlerin yasal sonuçlarını bir kez daha gündeme getirdi.