Hükümetin çözüm süreciyle ilgili ‘ağır topları’ Diyarbakır’daydı.
Çözüm sürecinin ‘barış’ la sonlandırılması adına kilidin tamamen açılmasına dönük çalışmayı Diyarbakır’da güncellediler katılımcılarla birlikte. Katılımcıların öneri ve görüşlerini dinleme olanağımız olmadı. Ancak, sürecin yürütücülerinden AK Partili kurmayların konuşmaları ile durumu değerlendirmeye çalışıyoruz.
Süreç tıkalı mı değil mi?
Yürüyüş kodlarında eksiklik, aksaklık yâda bir hata mı var?
Lice-Bingöl-Şırnak-Cizre-Muş-Varto ve bölgenin değişik alanlarında ‘Karakol’, ‘Kalekol’ yapımlarını engellemeye dönük eylem-direnişlerin süreli devam etmesinin sürecin daha da hızlanmasına dönük bir içeriğe mi hitap ediyor?
Bakanlar konuşurken, bizde bu soruların şifrelerini çözmeye çalıştık.
AK Parti AR-GE Başkanı Ekrem Erdem, gezi ile başlayan ve devam eden, iktidara yönelik muhalif gösteri ve eylemlerin tümünün ‘kod’larını sürecin engellemesi olarak yorumladı. Gezi ile başlayıp, ‘paralel yapılanmanın’ operasyonlarına kadar ki süreci engelleme olarak değerlendirdi Erdem. Çözüm ve barış sürecinin engellenmesi için verilen çabaların başarısız olduğunun üzerini çizerken de ‘dönüşü olmayan bir yoldayız, sürece direnenleri tarih affetmeyecek, yanlış yapan bedelini öder’ dedi ve kendi açılarından sürecin devam ettiğine işaret etti.
İçişleri Bakanı Efkan Ala’nın, ‘Eski ve Yeni Türkiye’ tanımlaması ise çalıştaya damga vurdu. Eski Türkiye’nin kodlarının hiçbir sorunu çözmediğini/çözemeyeceğini, yeni Türkiye’nin kodları ile sorunların çözülme imkânının olduğunu vurgu yaparken, çözümün adresinin AK Parti olduğunu net bir şekilde ortaya koydu. Ülkenin en önemli sorunu olan Kürt sorununun çözümü konusunda daha önce de çalışmaların olduğunu, bu çalışmaların uluslar arası güçlerle yapıldığını, şimdi ise ‘iç dinamiklerle’ yapıldığını belirten Efkan Ala, bu sözleri ile AK Parti-İmralı-Kandil-BDP-HDP ile yürütülen bir sürecin var olduğuna işaret etti.
Sürecin başından beri yürütücüsü olan Başbakan yardımcısı Beşir Atalay’ın ‘Devletten daha çok devletçi, örgütten daha çok örgütçü’ olarak davrananların çözüm sürecine katkısının olamayacağına yaptığı vurgunun ardından, sorunun çözümü için yasal düzenlemelerin olabileceğini, gerekirse Meclis gündemine taşınabileceğini aktarması beklentilere cevap niteliği taşıdı mı taşımadı mı?
Şimdilik böyle bir algının oluşmadığını gözlemledik.
Beşir Atalay’ın, Abdullah Öcalan’ın ‘yeni bir aşamaya geçileceği’ mesajlarının ışığında gerçekleşen dünkü çalıştayda, bakanların yaptığı konuşmaların içeriği yeni aşamaya geçiş yapılacağına işaret etti. Dün konuşulan konuların birinci gündemi Lice’deki yol kesmeler olunca, bakanlarda sürekli bu konuya vurgu yapınca, bu konuda da bir takım görüşmelerin yapıldığı, bu eylemlerin de bir iki güne kadar sona ereceği konusunda fikir yürütmemizi gerektirdi. Böyle bir izlenim edindik.
Çözümüm kilidi nasıl açılacak?
İzleyip, göreceğiz..