‘Çözümün adını tekleştirmek’

NACİ SAPAN

‘Çözümün adını tekleştirmek’

Naci Sapan

Diyarbakır’da bir otelin önünden yürürken asılı afişleri görüyorum;

‘Kürt meselesine İslami çözüm’ çalıştayı

Ayrıştıran, ötekileştiren, meselenin çözümünü tekleştiren, mahkûm eden bir anlayışı hâkim kılan slogan olarak algılıyorum ve düşünüyorum.

Çalıştayın özü bu olmayabilir ancak, sloganın bu anlamda bir hitabeti söz konusu.

 

Sonra kendime soruyorum;

İslami çözüm mü?

İnsani çözüm mü?

 

Elbette ki İslam’ı da yok saymayan insani çözüm

 

İnsanı, coğrafyayı, coğrafyada yaşayan halkları, dilleri, dinleri odağına alan bir sorunun ve çözümünün ortak paydası olarak tek başına İslam’ın gösterilmiş olmasını tartışmak gerekiyor. Nüfusunun büyük çoğunluğu Müslüman olan Kürtlerin İslami duruşunu elbette ki yok sayamayız.

 

PKK’nin başlangıçta sınıf temelli başlattığı özgürlük mücadelesinin bugün geldiği aşamanın tek başına sınıf temelli olmadığını görüyoruz. PKK’nin Sosyalist sınıf temelli başlattığı mücadelenin 40 yıllık savaş tecrübesiyle tüm halkları, dinleri, dilleri önceleyen çoklu bir odakta buluşmuş olmasını da ayrıca tartışılması ve analiz edilmesi gereken bir durum olarak görmek, yaşamın gerçeğine hitap etmiş olmasını da gözden kaçırmamak gerekir.

PKK’nin geldiği aşama;

İnsanı ve Kürdistan coğrafyasında yaşayan tüm halkları, dinleri odağına alan bir temel üzerine inşa söz konusu

**

İslam odaklı bir yönetim anlayışının coğrafyada yaşayan ve Müslüman olmayan kesimin varlık nedenini tehdit ediyor olmasını da çalıştaydaki slogan çerçevesinde tartışmak ve analiz etmek gerekiyor.

 

Barışçı ve tüm halkların, dinlerin varlık koşullarını garanti altına alan bir yönetim biçiminin, adının ne olduğu çok önemli değil. Tam bu noktada insan odaklı anlayışı, IŞİD gibi İslam adına hareket eden ancak hiç insani olmayan anlayışların üstünde tutmak, sahip çıkmak, desteklemek, kenetlemek ve bu anlayış üzerinden yaratılacak yönetim biçimi üzerinde ortaklaşmak, sorunların çözümünü daha da yakınlaştıracaktır.

 

PKK, sınıf temelli bir yönetim anlayışından vazgeçiyorsa, Kürdistan coğrafyasındaki diğer siyasi organizasyon ve partilerin de sınıf ya da din temelli bir yönetim anlayışını empoze etme gayreti içinde olmaması coğrafyanın yararına bir durum olacaktır.

 

Kürt meselesinin çözümüne tek başına İslami, laik, Sosyalist, liberal anlayışlarla başarı aramak ortaklaştırmaz, aksine sorunu kendi içinde çözümsüz bir noktaya taşır. Herkesi, herkesimi odağına alan İnsani çözüm anlayışı ortaklaştırır, birlikte yaşamı kolaylaştırır. 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.