Küresel düzeyde insanların sağlığını önemli ölçüde etkileyen Covid-19, dünyada kurulu olan düzenleri de temellerinden sarstı. İnsan yaşamını ve sağlığını öncelikli olarak etkiledi ve devamında ekonomik düzeni de alt üst etti.
Pandemi süreci kapsamında alınan tedbirler gereği birçok iş kolunda ekonominin çarkları durunca veya bazılarında yavaşlayınca, ciddi maddi kayıplar ortaya çıkmaya başladı. Birçok işkolunda ekonominin çarklarının durmasına, hizmet sektörünün, tedarik sisteminin sekteye uğramasına yol açtı. Bu krizden öncelikli olarak küçük üretici ve işyeri sahipleri ciddi olarak etkilendi. Birçok ülkede sayıları milyonlarla ifade edilen insan işinin ve gelirinin kaybedilmesine neden oldu. Salgın öncesi önemli bir sorun olan işsizlik sorununu daha da arttırdı. Yatırımlardaki durgunluk, üretim kaybı işgücü istihdamında sorunları ağırlaştırdı.
Birçok ülkede yönetimler; ekonomik kayıpların yarattığı etkileri asgariye indirgemek ve insanlarının daha az etkilenmesi için çeşitli destek ve ekonomik paketler açıkladılar. Sosyal devlet olmanın önemini bir kez daha gösterdiler. Yurttaşlarına güvence verdiler.
Birçok ekonomist ve yazar, Covid-19’un yarattığı sorunları; 2. dünya savaşından bu yana yaşanan en ağır küresel kriz olarak değerlendirmektedirler.
Ekonominin çarklarının durması veya yavaşlamasının doğrudan sonucu olarak dünya genelinde istihdam açığını daha da artırdı ve bunun sonucu olarak daha şimdiden işsizlik dünya düzeyinde sayıları ciddi rakamlara ulaşmaya başladı.
Küresel gücün liderlerinden ABD’de Şubat 2020’de 5,7 milyon olan işsiz sayısının Nisan’da 23 milyonu aştığı yazılmaktadır. Benzer durumlar birçok ülkeyi beklemektedir. Sadece ABD’de iki ayda 17,3 milyon işsiz yaratan salgının 2. Veya 3. Dalga yapması durumunda işsizliğin bir tusunami etkisi yaratacağı değerlendirmeleri de yapılmaktadır.
Çevremize baktığımızda veya basına yansıdığı kadarıyla ilk önce; lokanta, çay bahçesi, müzikli mekânlar, oyun salonları, internet cafeler, nişan ve düğün salonları, kıraathaneler, sinema salonları, spor salonları, turistik alanlar, sanat merkezleri gibi insanlara hizmet veren mekânlarda çalışanlar işsiz kaldı. Sosyal güvencesi olmadan kayıt dışı günü birlik çalışanlar daha önceden devam eden işsizlik sayılarına eklendi.
Covid-19 daha şimdiden küresel düzeyde ağır bir fatura ortaya çıkardı. Bu görülmeyen ama sonuçlarını gördüğümüz düşmanın bize yaşattıkları bu kadarla sınırlı görülmüyor. Tıp adamları gereken tedbirler alınmazsa ve dikkat edilmezse 2. Ve 3. Dalganın yaşanabileceği konusunda uyardıklarını yapmaktadırlar. Böyle bir durumda ödenecek faturalar daha da ağırlaşacak ve canımızı yakmaya devam edecektir.