Çöpler artık evde ayrıştırılacak

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, atıkların kaynağında ayrıştırılması uygulamasına start verdi.

Uygulama kapsamında pilot bölge seçilen semtlerde ev ev bilgilendirme çalışması yürüten ekipler, çalışmayı bir süre sonra kent genelinde yaygınlaştırmayı hedefliyor.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı, atıkların kaynağında ayrıştırılması uygulamasına start verdi.  Uygulama için Selahattin Eyyubi, Kayapınar Caddesi, Bağcılar, Diclekent ve Mahabad Bulvarı’nı sınırlayan alan pilot bölge seçilirken, ekiplerin söz konusu bölgede bina görevlileriyle toplantıları ve ev ev dolaşarak bilgilendirme çalışması başladı.

Tek tek yurttaşların kapılarını çalan belediye ekipleri, ayrıştırma uygulaması hakkında bilgi verdi. Katı atıkların kaynağından ayrıştırılması için sarı poşetler dağıtan ekipler, karton poşet içinde hane halkına çeşitli hediyeler ve geri dönüşümün önemini anlatan broşürler dağıttı, evde bulunmayan yurttaşların kapılarına da sarı torbalar bırakıldı. Yurttaşlar uygulama kapsamında yürütülen çalışmaya büyük ilgi gösterirken, belediye ekipleri, apartman görevlileriyle de kısa toplantılar yaptı, kampanya hakkında bilgilendirmede bulundu.

Kampanyayla, Çınar’ın Beğendik Mahallesi’nde yapımı devam eden, 2017 yılında tamamlanması hedeflenen Katı Atık Entegre Tesisi’nin işleyişinin altyapısı oluşturulacak.

Ayrıştırma nasıl olacak?

Uygulama hakkında bilgi veren Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı’ndan Çevre Mühendisi Funda İpek, “Kaynağında ayrıştırma, çöplerin evlerde ikiye ayrılması işlemidir. Bu ikiye ayrılma işlemi ıslak ve kuru çöplerin ayrı ayrı toplanmasıdır. Yemek artıkları dışında kalan diğer çöplerin hepsi (kağıt, cam, plastik, karton ve teneke) ise kuru çöplerden oluşuyor. Biz kuru çöplere ambalaj atıkları da diyoruz. Bu çalışmayla beraber ambalaj atıklarının hanelerde ayrı toplanması işlemini gerçekleştirmiş oluyoruz.” şeklinde konuştu.

Kampanya kapsamında vatandaşa bilgi verildiğini, ayrışmanın nasıl yapılacağının anlatıldığını ve geri dönüşümü açıklayan broşürlerin dağıtıldığını belirten İpek, şunları söyledi: “Ayrıca dağıttığımız torbaların içinde sarı poşetler vardı. Sarı poşetleri bundan sonra gördüğümüzde içinde ambalaj atıklarının olduğunu anlayacağız. Dağıtılan sarı poşetlerin içerisine evlerdeki kuru atıklar girecek.”

En büyük sorumluluk bina görevlilerinde

Ayrıştırma uygulamasını hane sahiplerine anlatarak bilgi verdiklerini, bundan sonra ev sahiplerinin bina görevlilerine çöplerini ayrıştırarak teslim edeceğini anlatan İpek, kampanyada en büyük sorumluluğun bina görevlilerine düştüğünü dile getirdi.

Ayrı toplama alışkanlığı kazanana kadar kampanya devam edecek

Uygulamaya ilişkin bilgilendirme ve bilinçlendirme çalışmalarını sürekli yürüteceklerini söyleyen İpek, “Tek tek evlere, okullara gideceğiz, bilgilendireceğiz. Bilgi almak isteyenleri sürekli bilgi vereceğiz. Çöplerin ayrı toplanması alışkanlığını elde edene kadar kampanyamız devam edecek.” dedi. Kampanyaya yurttaşların ilgisinin büyük olduğunun altını çizen İpek, bu durumun kampanyanın başarıya ulaşmasında önemli rol oynayacağını belirtti.

Geri dönüşümün bir bütün olarak düşünülmesi gerektiğini vurgulayan İpek, “Doğal kaynaklarımız sınırlı. Bundan kaynaklı geri dönüşüme dikkat etmek gerekiyor. Geri dönüşümlü ürünler tüketmek lazım. Geri dönüştürebileceğimiz her şeyi değerlendirmemiz gerekiyor. Bu bir süreç ve alışkanlık kazandırılması gereken bir durumdur.  Bunu edindikten sonra, kendi çevremize de bunu yayarak devam ettirebiliriz.” şeklinde konuştu.

Haber:Özcan YILDIZ

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Toplum-yaşam Haberleri