“Bakan’ı alkışlamıyorum” başlıklı ve eğitimi yok sayıp, öğretimde yeni icatlar yapmış gibi müjdeler veren, önceki Milli Eğitim Bakanımız ile ilgili yazımızın üzerinden tam bir yıl geçti.
Bir yıl sonra, Ak Parti Hükümetlerinin dokuzuncu, şimdiki Milli Eğitim Bakanı Sayın Yusuf Tekin de, yine bir yarıyıl biterken; Okullarda yarıyıl ve yılsonu tatilinden önceki haftalarda sosyal etkinlikler düzenleneceğini, kelime oyunları, bilgi, yetenek ve münazara yarışmaları yapılacağını ifade etmiş.
Sayın Bakanımıza kocaman bir günaydın diyorum!
Seksen beş yıl önce, 1939’da düzenlenen Milli Eğitim şurasında, okullarda ders dışı serbest faaliyetlerin düzenlenmesi kararı alınmış ve o günden bu yana okullarımızda, ders yılı içinde ve özellikle tatiller öncesindeki haftalarda, ders dışı sosyal faaliyetler zaten uygulanmaktadır.
Bundan dolayıdır ki, çoğumuzun öğrencilik yıllarından hatırladığı gibi, okullarımızda, öğrencilerin yeteneklerini geliştirerek, gerekli donanımı kazanmalarına katkıda bulunmak amacı ile müzik, Resim, Folklar, satranç, tiyatro vb. sosyal faaliyetler ile ilgili sosyal kollar ve bunların uygulamaları mevcuttur.
Öğretmenlerin nezaretinde oluşturulan bu sosyal kolların faaliyetleri, öğrenciler tarafından, özellikle eğitim/öğretim yılı sonunda, öğrencilere, öğretmenlere ve velilere sergilenir.
Doksan yıla yakın bir süredir yürütülen bu faaliyetleri, yeni bir icat gibi dile getiren Sayın Bakanımızın, eğitim/öğretime ilgisini, kamuoyunun anlamlı bulunduğunu söylemek mümkündür!
Anaokulundan itibaren, eğitim ve öğretimin amacı, çocuklarımızı, hayata hazırlamak, onların kendilerini ve çevrelerini mutlu kılacak beceriler kazanmalarını sağlamaktır.
2023/2024 eğitim öğretim yılının ilk yarısı biterken, öğrencilerimizin aldıkları karnelerin, aynı zamanda öğretmen ve velilerin de karnesi olduğunu bilmekte fayda vardır.
Bu karnenin amacı, yarıyıl boyunca yaşananları somut bir şekle sokmak, öğrenci, aile ve okul için eksiklikleri saptamak, ikinci yarıyılda her kesin üstüne düşeni yapmasını belirlemektir.
Yarıyıl tatili başlarken, çocuklar için; gezme ve eğlence, çalışıp para kazanmak, ders çalışmak vb. programlar yapan ailelerimiz vardır.
Ancak, ailelerin yarıyıl tatilini programlarken, çocuklarının ilk yarının yorgunluğunu atmış ve ikinci döneme ruhen ve bedenen dinlenmiş olarak başlamalarına ilişkin ihtiyaçlarını, göz önünde bulundurmalarında fayda vardır.
Ara tatillerde yapılan en büyük hatanın, ailelerin öğretmen rolünü üstlenerek, ek dersler, etütler planlayarak, çocuktan derslerle ilgili eksiklerini gidermesi, ödevler yapması, sürekli kitap okuması vb. okul sürecinin devam ettirilmesidir.
Bu tarz davranışlar, kısa zamanda faydalı olsa da, çocukların zamanla aileden uzaklaşmasına ve performanslarının düşmesine sebep olacaktır.
Çünkü tatillerden amaç; öğrencinin, depresyonunu azaltmak, yaşamına olumlu bakış kazandırmak, iletişim becerilerini arttırmak, aile içi ilişkilerini pekiştirmek, özgüvenini arttırmak, yeni bir döneme ruhen ve bedenen hazır olmalarını sağlamaktır.
Ayrıca; çocukların tatil döneminde; uyuma saatleri, televizyon izleme ve bilgisayar kullanma sürelerinin değişmemesi önemlidir. Aksi durumda; kısa olan bu tatil bittiğinde, gece geç saatlerde uyumaya alışan çocuğun, biyolojik saatini okul programına göre yeniden düzenlemek, aile ve öğrenci için zor olacaktır.
Bu tatilde öğrencilerin, zamanlarını, varsa spor veya sanat etkinliklerini devam ettirmek, sinema veya tiyatroya gitmek, zaman zaman kitap okuyarak, şeklinde geçirmelerinin, onların gelişimine katkısı olacaktır.
Özellikle aileleri ile birlikte geçirecekleri keyifli zamanların, çocukların gelişimine büyük katkı sağladığı bilinen ve ihmal edilmemesi gereken önemli bir gerçektir.
Çocukların büyüdükçe, kendilerine ait sosyal çevrelerinin olacağı, bundan dolayı da aileleri ile paylaşacakları zamanlarının gittikçe azalacağı, aileden eksik kalan hususların bu çevreler tarafından tamamlanacağı bilinmelidir.
Çocuklarınız; onların yaşamlarına dokunabildiğiniz, çocukluk dönemlerindeki ilginiz ve sevginiz oranında evlatlarınızdır.
İyi tatiller.