Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Ferit Durankuş, çocuk hastalıkları konusunda bilgilendirdi.
Vücutta kırmızı renkli beneklerle kendini gösteren cilt döküntüleri bir çok kişinin çocukluk döneminde yaşadığı şikayetlerden biridir. Ancak toplumda sıkça görülen bu şikayetlerin, bazı ciddi hastalıkların belirtisi olabileceği de unutulmamalıdır. Çocuklarda bu ateşli döküntülü hastalıklar sık görülür ve birçoğunda etken virüslerdir. Ancak daha az sıklıkta olan bakteriyel nedenli döküntülü hastalıklar hayati risk taşır.
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Ferit Durankuş, çocuklarda en sık görülenler hastalıklar hakkında önemli bilgiler verdi.
Kızıl
En sık okul çağı çocuklarında yüksek ateş, bademciklerde iltihaplanma, çilek dili görünümü, zımpara kağıdı görünümünde ve koltuk altı, kasık ve ensede kıvrım yerlerinde daha yoğun olan yaygın döküntü ile karakterizedir. Boğaz sürüntüsünde bakılan hızlı antijen testi ile tanı konulur ancak bunun duyarlılığı az olduğundan negatif vakalarda mutlaka boğaz kültürü de alınmalıdır. Tedavisi penisilindir. Enjeksiyon şeklinde veya düzenli alınan oral penisilinler kullanılmalıdır. Eğer zamanında tedavi edilmezse, romatizma ve böbrek hasarı gibi ciddi komplikasyonları vardır.
Beşinci hastalık
Yrd. Doç. Dr. Durankuş, ''Her yaşta görülebilir ve ufak bebeklerde yüksek ateş ile başlar. Yüzde yanaklarda kızarıklık, tokatlanmış yüz görünümü vardır. 3. günde ateş düşerek vücutta yaygın dantelimsi döküntü ortaya çıkar ve 1 hafta içinde kendiliğinde kaybolur. Tanı genellikle kliniktir ve özgün bir tedavisi yoktur. Yalnızca, kemik iliğini baskıladığı için altta yatan kan hastalığı olanlarda ağır seyreder'' şeklinde açıkladı.(Kaynak:Haber7)