"Çocuklar için barış hemen şimdi"

"Çocuklar için barış hemen şimdi" sloganıyla Diyarbakır'a gelen ülkenin farklı kentlerinden 82 kurum temsilcisi adına açıklama yapan Türkiye Psikologlar Derneği üyesi Zeynep Tüzün,

DİYARBAKIR -  çocuk ve gençlerin yaşam haklarını ellerinden alan devlet yönetimine "Dur" denilmesini istedi.

Diyarbakır'ın Sur ilçesinde 25 gündür devam eden yasak sonucu yaşananları yerinde görmek ve çocuklara yönelik hak ihlallerini tartışmak amacıyla Türkiye'nin farklı kentlerinden Diyarbakır'a gelen 82 kurum temsilcisi Büyükşehir Belediyesi önünde bir araya geldi. Çocuk hakları savunucularının "Çocuklar için barış hemen şimdi" sloganıyla yaptığı eyleme, HDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan ve HDP Muş Milletvekili Burcu Çeliközkan da destek verdi. katıldı.

'Türkiye'de çocukların hakkını örseleyen bir devlet egemen'

Kurumların oluşturduğu Çocuklar İçin Barış Hemen Şimdi Platformu adına açıklama yapan Türkiye Psikologlar Derneği üyesi Zeynep Tüzün, Türkiye'nin BM Çocuk Hakları Sözleşmesi'ni 1990 yılında imzalayarak, her çocuğun koruma hak ve özgürlüklerini her koşulda korumayı kabul ettiğini hatırlatarak, sözleşmeye rağmen Türkiye'de yaşayan çocuklara hoyratça yaklaşıldığını ve haklarını örseleyen bir devlet yönetiminin egemen olduğuna dikkat çekti.

Travmatik yaşantıların içerisinde en ağır izler bırakan yaşantıların insan eliyle yaratılan travmalar olduğuna dikkat çeken Tüzün, devam eden çatışmalı sürecin çocuklar üzerinde kısa ve uzun vadeli olmak üzere etkiler bıraktığını vurguladı. Tüzün, savaşlar bitse dahi etkilerinin kuşaktan kuşağa aktarılacağının altını çizerek, "Savaş ortamından doğrudan ya da dolaylı etkilenen çocuklarda kaygı, üzüntü, öfke, güven kaybı, mutsuzluk gibi baş edilmesi çok zor duygular içerisine girecektir. Tüm bu bilimsel gerçeklere rağmen çocukların korunması için herhangi bir önlem alınmamakta, devletin yükümlülükleri yerine getirmemesi sonucunda ortaya çıkan hak ihlalleri ağırlaşarak ve artarak devam etmektedir. Bu durum insan hakları ve çocuk hakları açısından kabul edilemezdir" diye belirtti. Son dönemde ülkede devlet eliyle çocuk ihmal ver istismar örneklerinin giderek arttığını dile getiren Tüzün, çocuk ve gençleri acımasızca örseleyen, baskılayan, kıyıma uğratan ve yaşam haklarını ellerinden alan devlet yönetimine "dur" denilmesi gerektiğini söyledi.

Türkiye'nin 1990'lı yıllar da savaş ortamının bedelini çok ağır ödediğini ve hala ödemeye devam ettiğini belirten Tüzün, savaş ve çatışmanın sadece bölgede yaşayanları üzerinde değil herkes üzerinde yıkıcı ve onarılması güç etki bıraktığını belirtti. Tüzün, acilen yapılması gerekenleri şöyle sıraladı:

"*Sokağa çıkma yasaklarının kaldırılmasını,

*Tüm tarafların çocukların yüksek yararını gözetecek tutumlar geliştirmesini,

* Barış, özgürlük ve demokrasi temelinde müzakere sürecinin yeniden başlatılmasını,

*Bu süreçte yaşanan tüm ihlalleri gerçekleştirenlerin cezasız kalmamasını,

*Bu sürede gerçekleşen toplumsal, ekonomik, psikolojik, tahribatın hak temeli onarılmasını, bu şekilde toplumsal adaletin inşa edilmesini talep ediyoruz."

Yapılan açıklamanın ardından kurum temsilcileri, SES tarafından Sur'daki yasağın kaldırılması için Büyükşehir Belediyesi önünde yapılan oturma eylemine dahil oldu.(diha)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri