Tarımsal sulama yapan çiftçilere gelen elektrik faturalarının yüksek olduğunu belirten Delil, “Çiftçilerimizin geneli faturaların yüksek olmasından şikâyetçidir. Çiftçiye faturalar yüzde 130 zamlı yansıdı. Elektriğe gelen zam oranından çok fazla çiftçilerimize zamlar yansıtıldı.” diye konuştu.
Bölgedeki barajların biran önce tamamlanması ve sulama kanalları ile cazibeli suyun çiftçilerin imdadına yetişmesi gerektiğini kaydeden Delil, “Cazibeli suyun fiyatı uygundur, çiftçiye maliyeti düşüktür. Enerji ile 100 dönüm arazinin sulanmasının maliyeti 30 bin TL ilken bu sulama kanalları üzerinden olursa 3-5 bin TL’dir. Yani arada uçurum var. Cazibeli sulamada çiftçi 10 kat daha ucuza tarlasını sulayabiliyor.” İfadelerini kullandı.
Ziraat Odaları Diyarbakır İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Cevat Delil, tarımsal sulama yapan çiftçilerin elektrik borçları ile ilgili Tigris Haber’e konuştu.
Faturalar yüksek, çiftçi altından kalkamıyor
Ziraat Odaları Diyarbakır İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Cevat Delil, tarımsal sulama yapan çiftçilere gelen elektrik faturalarının yüksek olduğunu belirterek, “Diyarbakırlı üreticilerin yüzde 90’ı DEDAŞ’a olan borçlarını ödedi. Ancak yüzde 50 indirim yapılmasına rağmen faturaların çok yüksek olduğunu söyleyebilirim. Çiftçilerimizin geneli faturaların yüksek olmasından şikâyetçidir. Çiftçiye faturalar yüzde 130 zamlı yansıdı. Elektriğe gelen zam oranından çok fazla çiftçilerimize zamlar yansıtıldı. Yine, çiftçilerimizin hibe desteklerine bloke konulmamamsı hususunda çabalarımız oldu. Genel Müdürlükle bu konuyu görüştük. Eski Tarım Bakanı Mehdi Eker’in de katılımı ile Ziraat odalarımız ve çiftçilerimizle birlikte bir toplantı yaptık. Bu toplantıda enerjide yaşadığımız sorunlar dile getirildi. Akabinde Sayın Genel Başkanımız Şemsi Bayraktar ile görüştüm ve durumu izah ettim. Yine bu sorunları Tarım Bakanımız ile de istişare ettik. Dicle Elektrik ile sıkıntılarımız olduğunu Sayın Bakanımıza ifade ettim ve kendisini Diyarbakır’a davet ettim. Aralık ayında Tarım Bakanımızın Diyarbakır’a bir ziyaretinin olmasını bekliyoruz. Ankara ziyareti sonrasında Dicle Elektrik Genel Müdürü, İl Tarım müdürü ve Bismil Pamukçular Birlik Başkanı ile beraber çiftçilerimizin sorunlarına çözüm getirme noktasında bir toplantı yaptık. İndirim istedik ama yok dediler. Faturalarımızı devletten aldığımız prim destekleri zamanında ödeyelim dedik. Ama bu konuda da bir yardım olmadı.” şeklinde konuştu.
Enerji ile sulama külfetli, çözüm cazibeli sulama
Enerji faturalarının yüksek olmasından kaynaklı çiftçilerin girdi maliyetlerinin altından kalkamadığını belirten Delil, “Her sene faturalarımızı 30 Aralık’ta ödüyorduk. Bu yıl da yaklaşık aynı tarihlerde ödeyeceğiz ama işin doğrusu faturalar çok yüksek. Faturalarımızın yüzde 50’sini ödememize rağmen yine de çok yüksek. Tabii çiftçilerimizin enerjiye bağlı sulama yapması külfetli bir iş. Biz çiftçiler olarak biran önce Dicle Kral kızı barajının, Silvan barajının tamamlamamsını istiyoruz. Barajlar tamamlanır ve sulama kanalları ile cazibeli su toprakla buluşursa çiftçilerimiz de topraklarını rahat bir şekilde sulayabilirler. Cazibeli suyun fiyatı uygundur, çiftçiye maliyeti düşüktür. Enerji ile 100 dönüm arazinin sulanmasının maliyeti 30 bin TL ilken bu sulama kanalları üzerinden olursa 3-5 bin TL’dir. Yani arada uçurum var. Cazibeli sulamada çiftçi 10 kat daha ucuza tarlasını sulayabiliyor.” İfadelerini kullandı.
Sonbahar yağışları geç kalsa da yeterli
Bu yıl sonbaharda bölgenin yeterli yağış aldığını ve çiftçinin yüzünün güldüğünü ifade eden Delil, “Bu yıl geç kalsa da sonunda çiftçinin ihtiyaç duyduğu yağış geldi. Diyarbakır şuana kadar 54.9 metreküp yağış almış ve yağışlar da önümüzdeki günlerde de sürecek. Yani, çiftçinin beklentisinin üzerinde bir yağış oldu ve devam de ediyor. Sonbahar yağmuru çiftçi için çok önemlidir ve bu yıl çiftçinin yüzü yağışlardan yana güldü diyebilirim. Ama tabii yağışlar bir yana çiftçinin sulama için enerjiye ödediği paralar çok yüksek. Çiftçi bu yükün altından kalkamıyor. Biz 6 ilik Ziraat Odaları olarak Dicle Elektrik ile yeniden görüşeceğiz ve bu işin peşini bırakmayacağız. Çiftçilerimizin elektrik borçlarını desteklemeleri aldığı zaman ödemsi konusundaki talebimizde ısrarcı olacağız. Pamuk eken çiftçi desteklemesini önümüzdeki yılın nisan ayında alacaksa Dicle Elektriğe olan borcunu da o zaman ödesin.”diye konuştu.
Ali Abbas Yılmaz/Özel