Çiftçi Bilinçlendi, Anız Yangınları Yarı Yarıya Azaldı

Çiftçi Bilinçlendi, Anız Yangınları Yarı Yarıya Azaldı
 

Diyarbakır ve bölgede son yıllarda artan anız yangınları, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nün çiftçilere yönelik başlattığı bilinçlendirme çalışması ve cezai işlemlerin ardından yarı yarıya azaldı.



Diyarbakır ve bölgede son yıllarda artan anız yangınları, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'nün çiftçilere yönelik başlattığı bilinçlendirme çalışması ve cezai işlemlerin ardından yarı yarıya azaldı.

Başta Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde olmak üzere birçok bölgede çiftçiler, ürün hasadının ardından tarlada kalan anızları yakarak, hem toprağa hem de burada bulunan canlılara büyük zarar veriyordu. Diyarbakır Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, bu olumsuzlukların önüne geçmek için seferber oldu. Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü bünyesinde görevli personeller, çiftçilerle görüşerek anız yakmanın zararları ile yakmamanın faydaları hakkında bilgi verip seminer düzenledi. Görevlilerin faaliyetlerinin ardından yapılan anket çalışmasında bölgedeki çiftçilerin yüzde 87'si, anız yakmanın zararlı olduğu yönünde görüş bildirdi. Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, yaptıkları çalışmalara rağmen tarlada kalan anızı yakan çiftçiye de, dönüm başı 40 lira ceza kesti. Hem para cezası hem bilgilendirmenin ardından, anız yakma olaylarında yüzde 50 oranında azalma yaşandı.

Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Diyarbakır Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mustafa Ertan Atalar, 2016 yılında Diyarbakır'da hububat hasadının tamamlanması ile beraber yeni bir dönemin başladığını söyledi. Bu süre zarfında bölgede geçmiş yıllarda sorun olan anız yakma ile ilgili yapılan çalışmaların neticelerini vermeye başladığını belirten Atalar, 2015 yılında kesilen cezalarla birlikte çiftçilerin bu konuya olan hassasiyetlerinin biraz daha arttığını kaydetti. Geçen seneye oranla Diyarbakır'da anız yangını olayı ile ilgili ciddi bir düşüş yaşandığını ifade eden Atalar, yaklaşık 1 ay sonra başlayacak olan mısır ve pamuk hasadından sonra da 2016 yılı sezonunu tamamlayacaklarını dile getirdi.

Çiftçilere yönelik eğitim çalışmaları sonuç verdi

Anız yakma ile ilgili Gıda Tarım ve Hayvancılık il-ilçe müdürlükleri olarak çalışmalarını yoğunlaştırdıklarını aktaran Atalar, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bununla ilgili ilimizde toplam 90 personelle 17 ekip kurduk. Bunun dışında süne zamanında faaliyet gösteren arazide çalışma yapan arkadaşlarımız üzerinden çiftçi eğitim çalışmalarını yürüttük. Bu kapsamda ilimizde yaklaşık olarak 10 bin çiftçi mektubu çiftçilerimize ulaştırıldı anız yakmanın zararları ile ilgili, yakmamanın faydaları ile ilgili bilgilerin bulunduğu mektuplar gönderildi. Bununla ilgili çiftçi toplantıları yapıldı, broşürleri asmak suretiyle bu konunun önemi çiftçilerimize ulaştırılmaya çalışıldı ve ciddi bir başarı elde edildi. Yapılan bu çalışmalar neticesinde çiftçinin bu konudaki dikkati tespit edilmek amacıyla ilimizde istihdam edilen sosyologlarımız vasıtası ile anket çalışmalarını tamamladık. Gördük ki yaptığımız eğitim çalışmalarında çiftçilerimizin yüzde 87'sinin anız yakmanın zararlı olduğunu bildiğini tespit ettik. Bu da yapılan eğitim çalışmalarının başarılı olduğunu göstermektedir. Bazı çiftçilerimiz bu konuda anız yakmaya devam ettiler, bizde yapılan çalışmalarla bu alanları tespit ettik ve cezai işlemler uyguladık."

GPS ile arazinin kime ait olduğu belirleniyor

Altyapılarının müsait olması nedeni ile Diyarbakır'daki desteklemelerde tarım parsel sisteminin uygulandığını vurgulayan Atalar, şu ifadeleri kullandı:

"Hangi parselin kim tarafından ekilip biçildiği kayıtlarımızda mevcut olduğundan dolayı tespiti çok kolay olmaktadır. Arkadaşlarımız olay yerine intikal ettikten sonra GPS yardımı ile bir koordinat alınması ve buradaki anızın kasıtlı yakılıp yakılmadığı ile ilgili bütün emarelerin ve delillerin toplanması ile ilgili çalışmalar yürütmektedir. Burada fotoğraflar çekilmekte, yapılan alınan tedbirler ve yangının çıkış şekli ile ilgili konular tutanağa bağlanmak sureti ile desteklenerek uydu görüntülerinden aldığımız görüntülerle birleştirilerek dosya haline getiriliyor. Bu dosya nihai hale getirildikten sonra cezai işlem uygulanmak üzere Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na ilgili kanun maddesi gereğince ceza uygulanmak üzere gönderilmektedir."

Anız yangınlarında büyük düşüş

Geçtiğimiz yıl içerisinde anız yangınları ile ilgili 137 tutanak tutulduğunu hatırlatan Atalar, "Bunun karşılığında 370 bin lira cezai müeyyide uygulanmıştır. Bu sene daha sezonun başındayız, çalışmalar devam etmektedir. Şu an itibari ile elimize ulaşan bilgiler 64 parselde 2 bin 700 dönüm arazi için işlem başlatılmış ve nihayete erdirilmek üzere çalışmalar devam etmektedir. Geçen seneye oranla çok ciddi anlamda bir azalma söz konusudur. Çiftçilerimizden bundan sonra anız ile ilgili bu faaliyete son vermelerini bekliyoruz" dedi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Diyarbakır Haberleri