Milletvekili Çiçek, yazılı soru önergesinde şu görüşlere yer verdi;
“Türkiye'de de iş kazaları ve iş cinayetlerinin yanı sıra özellikle inşaat işçilerinin yakın zamandaki intiharları emekçilerin ne denli zor koşullardan çalıştıklarının ve zor bir yaşam sürdürdüklerinin en önemli göstergeleri arasındadır. İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi verilerine göre, 2013 yılından Kasım 2022’ye kadar olan zaman diliminde 649 işçi, geçim sıkıntısı, borçlar, mobbing, ve işsizliğin de içinde olduğu nedenler dolayısıyla yaşamına son verdi.
Ekonomik krizin beraberinde getirdiği ağır çalışma koşullarına bağlı olarak işçi intiharları da artmaktadır. En son yaşanan intiharlardan bir tanesi de 3 Temmuz’da YDA Group Finans Merkezi Şantiyesinde çalışan genç işçi Mithat Yılmaz’ın kendini asarak hayatına son vermesidir.
Yine yakın zamanda İstanbul Finans Şehir Merkezi'ndeki Yapı Yapı firmasında güvenlik çalışanı olan 21 yaşındaki Ferhat Malkever’in intihar ederek hayatına son verdiği iddia edilmektedir. Ferhat Malkaver, 27 Haziran’da tarihinde çalıştığı yerde sabah saatlerinde firmada çalışan işçiler tarafından ölü bulunmuş, intihar ettiği ileri sürülen Malkaver’in babası MuğdatMalkaver ise oğlunun ölümüne dair iddiaların gerçekçi olmadığını belirterek, şüpheli bulmuştur. Limak Holding’te çalışan Mansur Eyüpoğlu, Rönesans Holding’te çalışan İsmail Tura da mesai baskısı, mobbing, işsizlik kaygısı, geçim sıkıntısı ve borç gibi birçok nedenden dolayı hayatlarına son vermiştir.
YDA Group Finans Merkezi Şantiyesinde çalışan işçilerden tarafımıza gelen bilgilere göre son zamanlarda yaşanan intiharların sebeplerinden bir tanesi de MET isimli uyuşturucunun da etkisi olduğu yönündedir. İşçiler uyuşturucunun çok kolay bir biçimde elde edildiğini ve hiçbir önlemin alınmadığını ifade etmektedir.”
YSP İstanbul Milletvekili Çiçek, bu bağlamda bakana şu soruları sordu;
- İnşaat iş kolunda çalışan işçilerin son aylardaki intihar vakalarına ilişkin gerekli soruşturmalar başlatılmış mıdır? Başlatılmamış ise gerekçesi nedir?
- Başta İstanbul Finans Merkezi olmak üzere diğer inşaat bölgelerinde işçi sağlığı ve iş güvenliği bakımından gerekli denetimler en son ne zaman yapılmıştır? Denetimlere ait teftiş raporlarının sonuçları nelerdir?
- İntiharlara neden olan mobbing, kötü çalışma koşulları ve yoğun mesai saatlerine ilişkin işverenlere herhangi bir yaptırım uygulandı mı? Uygulandıysa bunlar nelerdir?
- İnşaatlara kolaylıkla sokulabilen uyuşturucu maddelere ilişkin Bakanlığınızın bir çalışması var mı?
- Bakanlık olarak inşaatlardaki intiharlara ve iş cinayetlerine neden olan iş güvencesizliği, hukuk dışı taşeronlaştırma, sigortasızlık, kötü çalışma koşulları ve sendikal örgütlenme önündeki engeller gibi hususlar hakkında gerekli önlemleri aldınız mı?
- Uluslararası sözleşmeler, iş yasası ve mevzuat uyarınca işverenler her türlü önlemi almakla, devlet de bu önlemlerin alınıp alınmadığını denetlemekle yükümlüdür. Ancak intiharların ve iş cinayetlerinin önlenemediği, vahim boyutta devam ettiği görülmektedir. Bu doğrultuda, hükümetinizin yükümlü olduğu denetimdeki ihmallerin yanı sıra sermaye odaklı politikalarının etkisi değerlendirilmiş midir? (Haber Merkezi)