Christian Edwards Kırım'a yönelik saldırıları değerlendirdi

CNN'de yayınlanan Christian Edwards imzalı analiz haberde, Ukrayna'nın, 2014 yılından beri Rus ilhakı altındaki Kırım yarımadasındaki Rus güçlerine karşı hem stratejik hem de sembolik darbeler indirmeye çalıştığına dikkat çekildi.

TİGRİS HABER - CNN International'da Christian Edwards imzası ile yayınlanan haber analizde son haftalarda işgal altındaki Kırım'a yönelik füze ve insansız hava aracı saldırılarının attığına değinildi ve sebepleri üzerine duruldu.

Kiev, Çarşamba sabahı erken saatlerde Kırım Sivastopol'daki bir Rus deniz üssüne kapsamlı bir saldırı başlatırken, bir gemi ve bir denizaltıya zarar verdiği ve 24 kişiyi yaraladığı haberlerde yer aldı. Yazara göre bu, Moskova'nın Şubat 2022'de başlayan tam ölçekli işgalinden bu yana Ukrayna tarafından limana yönelik en iddialı saldırısıydı.

Rusya Savunma Bakanlığı'na göre ertesi gece Rus hava savunması Kırım üzerinde 11 Ukrayna insansız hava aracını düşürdü. Bakanlık ayrıca Perşembe günü Karadeniz'de yapılan bir saldırı girişiminde beş Ukrayna sualtı insansız hava aracının ya da "mürettebatsız botların" imha edildiğini açıkladı.

Yerel yetkililer ayrıca yarımadayı Rus anakarasına bağlayan Kerç Köprüsü'nü de kapatmak zorunda kaldı.

Ukraynalı liderler uzun zamandır Kırım da dahil olmak üzere Rusya tarafından işgal edilen tüm toprakları geri alma niyetinde olduklarında ısrar ederken, Ukrayna'nın karşı saldırısı cephede ivme kazanmaya çalışıyor. Yarımadaya keskin bir şekilde artan odaklanma müttefikleri tarafından bazı şüphelerle karşılandı.

Stratejik darbeler
Strateji hakkında bilgi sahibi Ukraynalı bir kaynak CNN'e yaptığı açıklamada, Ukrayna'nın Kırım'daki Rus deniz üslerini ve gemilerini hedef alan saldırılarının, yarımadayı izole etmeye ve Rusya'nın Ukrayna anakarasındaki askeri operasyonlarını sürdürmesini zorlaştırmaya yönelik karşı saldırı stratejisinin ayrılmaz bir parçası olduğunda ısrar ettiğini belirtti.

Odak noktanın Kırım'a kayması, Rusya'nın Karadeniz Tahıl Girişimi'nin Temmuz ayında sona ermesine izin vermesinin ardından gerçekleşti. Rusya'nın Karadeniz Filosu o tarihten bu yana Ukrayna limanlarına yönelik ablukasını sürdürerek hayati önem taşıyan tahıl ihracatını engelliyor ve küresel gıda güvenliğini tehdit ediyor.

Filo ayrıca Ukrayna topraklarını denizden vurmak için de kullanıldı. Özellikle Ukrayna'nın Odesa'daki tahıl depolama tesislerine ve liman altyapısına yönelik ağır ve uzun süreli bombardımanında.

Ukrayna, Rusya'nın Karadeniz'deki savaş gemilerine ve Sivastopol'daki deniz üslerine kendi saldırılarını düzenleyerek Rus donanmasının operasyonel potansiyelini sınırlamaya çalıştı.

Sembolik değer
Yazar Kırım'a yönelik saldırılar aynı zamanda büyük bir sembolik değere sahip değerlendirmesi yaparak, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in prestijine zarar vermeyi amaçladığına dikkat çekiyor. "Kremlin lideri, tek bir ülke olarak gördüğü Rusya ve Ukrayna'yı "yeniden birleştirmek" niyetinde olduğunu açıkça ortaya koydu", diyor.

Kerç Köprüsü bu amacın fiziksel bir ifadesidir. Putin, Avrupa'nın en uzunu olan 12 millik geçidin yaklaşık 3,7 milyar dolar maliyetle inşa edilmesini emretmiş, Köprünün 2018'de açıldığı gün Putin, Rus vatanseverliğinin muzaffer bir göstergesi olarak bir konvoyu köprüden geçirmişti.

Birçok Ukraynalı, Rusya'nın geniş çaplı işgalini başlatmasından bu yana iki kez başarıyla hedef aldığı köprüden uzun süredir nefret ediyor. Geçen yıl 8 Ekim'de, Putin'in 70 yaşına bastığı günün ertesinde, bir yakıt tankerinin patlaması ve yolun büyük bir bölümünün hasar görmesiyle köprü saldırıya uğradı.

Ukraynalı yetkililer saldırıya Marilyn Monroe'nun "İyi ki doğdun Sayın Başkan" şarkısını söylediği bir video ile birlikte yanan köprünün videosunu yayınlayarak karşılık verdi.

Geçit bu Temmuz ayında ikinci kez başarılı bir şekilde vuruldu. CNN, Ukrayna güvenlik güçlerinin köprüye zarar vermek için deneysel bir deniz drone'u kullandıkları anı gösteren özel görüntüler yayınladı. Ukrayna Güvenlik Servisi Başkanı Vasyl Maliuk CNN'e yaptığı açıklamada, kullanılan ve "Deniz Bebeği" adı verilen insansız hava aracının, işgalden hemen sonra başlayan ve aylar süren bir geliştirme sürecinin ürünü olduğunu açıkladı.

"Deniz yüzeyi dronları Ukrayna Güvenlik Servisi'nin eşsiz bir icadıdır" diyen yetkili, "Hiçbir özel şirket bu işe dahil değil. Bu insansız hava araçlarını kullanarak kısa bir süre önce Kırım köprüsüne başarılı bir saldırı gerçekleştirdik" dedi ve Karadeniz'de Rusya'nın en büyük limanlarından biri olan Novorossiysk açıklarında bir Rus savaş gemisinin vurulduğunu söyledi.

Ukrayna'nın kendi silahlarını geliştirmenin yanı sıra Çarşamba günü Sivastopol tersanesine düzenlediği saldırıda müttefiklerinin sağladığı silahlardan da yararlandığı bildirildi.

Rusya'nın önde gelen askeri blog yazarlarından Rybar, Ukrayna Hava Kuvvetleri'nin tesise 10 adet Storm Shadow füzesi fırlattığını iddia etti. Birleşik Krallık ve Fransa tarafından ortaklaşa geliştirilen Storm Shadow, gizli yeteneklere sahip bir seyir füzesi ve Kiev'in cephaneliğindeki en uzun menzilli silahlar arasında yer alıyor. Ukrayna kullandığı silahların türünü teyit etmedi. (Haber Merkezi)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri