CHP'li vekiller: HDP ve Kürtlere yönelik saldırılar organizelidir

HDP binalarına ve Kürtlere yönelik saldırıların sorumlusunun AKP ve Erdoğan olduğuna dikkat çeken, CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, saldırıların Türkiye'de çoğulcu demokratik yapıya ve aynı zamanda parlamentoya yapıldığı belirtti.

ANKARA - CHP Ankara Milletvekili Ali Haydar Hakverdi ise, HDP'ye yönelik saldırıların organizeli gerçekleştirildiğini belirtti.

Son günlerde savaş konseptiyle birlikte Kürdistan'da gerçekleştirilen katliamların yanında Batı'da Kürtler ve HDP hedef alınarak etnik temizlik provası yapılıyor. Birçok kentte Kürtlere yönelik linç girişimlerini ve HDP binalarına yönelik saldırıları değerlendiren CHP, saldırıların saray odaklı olarak organize edildiğini belirtti.

'Yaşananlardan AKP ve Erdoğan sorumludur'

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, HDP'nin ve Kürtlerin doğrudan AKP ve Cumhurbaşkanı Tayip Erdoğan tarafından hedef gösterildiğine dikkat çekti. Saldırıların doğrudan AKP'nin ve Erdoğan'ın teşvikiyle yapıldığını belirten Tanrıkulu, "Yaşananlardan AKP ve Erdoğan sorumludur. Gerekli önlemleri almayan, göz yuman güvenlik birimleri de suça ortak olmuştur" dedi.

'Türkiye bakımından utanç vericidir'

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun resmi konutunun 500 metre uzağında HDP Genel Merkezi'nin saldırıya uğramasının Türkiye bakımından utanç verici olduğunun altını çizen Tanrıkulu, saldırıların Türkiye'de çoğulcu demokratik yapıya ve aynı zamanda parlamentoya yapılan saldırılar olduğunu belirtti. Tanrıkulu, "Bu saldırıyı teşvik edenlerden siyasi olarak, yapanlardan da hukuk içerisinde mutlaka hesabını soracağız" dedi.

'Saldırılar iktidar odaklı faşizmdir'

Cizre'de Kürtlere yönelik gerçekleştiren katliam ve Türkiye'nin batısında başlatılan linç girişimleri, "iktidar odaklı faşizm" olarak değerlendiren Tanrıkulu, "Erdoğan ve çevresinin ürettiği nefret söylemi bu güruhları harekete geçirmiştir. Türkiye'nin her yerinde güvenlik güçlerinin değil engellemek hoşgörüsüyle yapılan eylemlerdir. Hiçbir Kürt kökenli yurttaşımız umutsuzluğu kapılmasın çok badireler atlattık beraber bu günlerde geçecek barış içinde bir arada yaşayacağız" dedi. Bu saldırıları teşvik eden AKP artık hiçbir çağrıda bulunmadığını söyleyen Tanrıkulu, Türkiye'nin her yerindeki yurttaşlara sağduyu çağrısında bulundu.

'İktidar için çatışmalar derinleştiriliyor'

CHP Ankara Milletvekili Ali Haydar Hakverdi ise, Türkiye'nin her yerinden HDP'ye yönelik gerçekleştirilen saldırılara karşı önlem alınmadığına dikkat çekerek, önlem alınmamasının ise saldırıların organizeli yapıldığının göstergesi olduğunu belirtti. Saray tarafından saldırıların organize edildiğini belirten Hakverdi, "Saldırılar çatışmayı derinleştirmek için yapılıyor. Bunun iki nedeni var. Biri HDP'yi radikal bir çizgiye çekip 'terörist' algısı yaratarak seçimlerde milliyetçilerin de oylarını alıp iktidar olma amacı, diğeri ise çatışmalı süreci daha da derinleştirerek seçmenlerin sandık başına gitmesini engelleyip HDP'yi barış altında bırakma hedefi var" dedi.

'Tuzluçayır'a farklı gruplar geldi'

Dün gece saldırıların yoğunlaştığı Tuzluçayır ile ilgili bilgi veren, Hakverdi, saldırı başlamadan önce MHP'nin ülkü ocaklarından birinin kendisini aradığını söyledi. Kendisiyle konuşan kişinin "HDP'ye saldırıcağız karışmayın. Bize engel olmayın" dediğini aktaran Hakverdi, buna karşılık kendisinin ise buna müsaade etmeyeceklerini bildirmesi üzerine aynı kişinin kendilerine" Tuzluçayır'a gelmeyeceklerini gelen gruplarla da bir ilgilerinin olmadığını" söylediğini aktardı. Tuzluçayır'a başka grupların geldiğini belirten Hakverdi, bu grupların AKP'nin Osmanlı Ocakları'ndan olduğunu ve MHP'nin argümanlarını kullandığını söyledi.(diha)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri