KKTC Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu ile görüşmeden sonra ortak basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Mavi Marmara saldırısı sonrasında gerilen Türkiye - İsrail ilişkilerinin normalleşmesi için yürütülen görüşmeleri değerlendirdi.
Çavuşoğlu, Türkiye'nin şartlarının sade olduğunu ve ilk görüşmede anlaşma olup olmayacağının İsrail'in tavrına bağlı olduğunu söyledi.
"İnsani yardımlar Gazze'ye ulaştırılmalı" diyen Bakan Çavuşoğlu, "İsrail ile normalleşmede Hamas ile ilgili bir konunun olduğunu düşünmüyorum. Görüşmelerimizde Hamas diye bir şart yoktur, olamaz da" diye ekledi.
Türkiye'nin Hamas ile görüşmelerinin sürdüğünü de tekrarlayan Bakan Çavuşoğlu, "Hamas olmadan kalıcı bir barışın sağlanacağına inanmıyoruz" ifadelerini kullandı.
İsrail gazetesi Haaretz, Türkiye ve İsrail arasındaki görüşmelerin 26 Haziran’daki bir sonraki görüşmede karara bağlanacağını yazmıştı. Görüşülecek son husus, İsrail'in Hamas'ın İstanbul'daki bürosunun kapatılma talebiydi. İsrail Enerji Bakanı Yuval Steinitz, Mart ayında Washington'da Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile görüştüğünü açıklamıştı. Ancak Cumhurbaşkanlığı kaynakları bunun için "teyit etmiyoruz" demişti.
Ablukayı kırmak için yola çıkmıştı
Gazze ablukasını kırmak için yola çıkan Mavi Marmara gemisine 31 Mayıs 2010’da uluslararası sularda İsrail’in düzenlediği ve dokuz Türk’ün öldürülmesiyle sonuçlanan saldırıdan sonra Ankara-Tel Aviv ilişkileri kopma noktasına geldi.
Saldırının ardından Tel Aviv'deki büyükelçisini çeken Türkiye, ilişkilerin normalleşmesi için resmi özür, öldürülenler ve yaralananlar için tazminat ve Gazze’ye yönelik ablukanın kaldırılmasını şart koştu.
Mart 2013’te Netanyahu, o dönem başbakan olan Erdoğan’ı telefonla arayarak özür diledi. Resmi özür yazılı olarak da açıklandı. Ardından Türkiye ile İsrail arasında Gazze ablukasının kalkması ve tazminat için görüşmeler başladı.