Ayşe Yalçınkaya
Savaşın kadınlar üzerinde fiziksel, psikolojik, sosyal ve ekonomik açıdan yıkıcı etkileri vardır.
Savaşların kadınlara etkileri, savaşın şiddetine, süresine ve kadınlara yönelik saldırıların yaygınlığına bağlı olarak değişebilir.
Savaşların kadınlara etkileri, uzun yıllar sürebilir. Savaşların yol açtığı travma, stres ve diğer psikolojik sorunlar, yıllar sonra bile kadınların yaşamını olumsuz etkileyebilir.
En önemli ve can acıtıcı durumlardan biri cinsel şiddet, savaşlarda kadınların karşılaştığı en yaygın ve yıkıcı etkilerden biridir. Birleşmiş Milletlere göre, cinsel şiddet, çatışmaların yaşandığı bölgelerde kadınların %70'inden fazlasını etkilemektedir.
Bunun yanı sıra savaşın yol açtığı açlık, hastalık ve yetersiz beslenme nedeniyle ortaya çıkan sağlık problemleri. Ayrıca, savaşın yarattığı belirsizlik ve endişe, kadınlarda ruhsal çöküntüye neden olabilir. Savaşlarda kadınlar, erkekler kadar olmasa da, doğrudan çatışmalarda yaralanabilir veya ölebilirler.
Savaş, kadınların sosyal ilişkilerini ve yaşamlarını olumsuz etkiler. Savaşlar, aile üyelerinin ölümüyle, göçle veya parçalanmasıyla sonuçlanabilir. Bu durum, kadınlarda yalnızlık, izolasyon ve umutsuzluk duygularına yol açabilir.
Savaş, kadınların ekonomik durumlarını da olumsuz etkiler. Savaşlar, işsizlik, yoksulluğa ve gelir kaybına yol açar. Bu durum, kadınların temel ihtiyaçları olan ped vb. karşılayamamaları, doğum yapan, düşük yapan kadınların gerekli sağlık yardımı alamamaları gibi sorunlar yaşayabilir.
Hiçbir suçu olmadığı halde kadının savaştan bu kadar etkilenmesi adil midir?