DİYARBAKIR’ın Balıkçılar Semti'nde bulunan ve halk arasında "Çarşiya Şewitî" olarak bilinen Diyarbakır'ın en eski çarşısı restore edilmeyi bekliyor. Çarşiya Şewitî'nin 1914 yılında çarşıda çıkan yangına rağmen çarşı konumunu koruması bu ismi aldığı biliniyor. Yangın öncesi çarşı Ermeniler tarafından kuyumcu çarşısı olarak kullanılırken, çarşı 1914'te çıkan yangının ardından esnaflar ve Diyarbakır halkı tarafından el birliği ile tekrar çarşı haline getirildi. Yaklaşık 500 dükkanın bulunduğu çarşının tarihi dokusu bugüne kadar bozulmazken, kentin en eski çarşısı olarak bilinen çarşıda alış veriş yapmak için neredeyse istenilen her şeyi bulmak mümkün. Çarşıda satılan el yapımı kilimler, yöresel elbiseler, antika eşya, baharat, el yapımı bakır eşya, geleneksel düğünler için kına ve aksesuarlar, tütün, puşi gibi eşyalar çarşıya ayrı bir hava katıyor.
“Dokusu bozulmadan restore edilmeli”
Çarşiya Şewitî'nin en eski esnaflarından olan ve 60 yıldır ayakkabı imalatı yapan Ömer Demir (70), eskiden esnafların çok daha iyi olduğunu ve tamamen esnaflığı insani boyutuyla yaptıklarını, ancak şimdi her şeyden önce maddiyatın ön planda olduğunu dile getirdi. Diyarbakır'ın kalbinin Çarşıya Şewitî olduğunu söyleyen Demir, çarşının en çok yurtdışından ve başka illerden gelen turistlerin yoğun ilgisini gördüğünü belirtti. Diyarbakır'a ilk defa gelen insanların ilk ziyaret ettikleri yerin bu çarşı olduğunu belirten Demir, "Eğer burası tarihi dokusu bozulmadan restore edilirse turistler daha çok gelecektir ve Çarşiya Şewitî de hak ettiği ilgiyi görecektir" dedi.
“Restorasyona ihtiyaç var”
Yaklaşık 30 yıldır ayakkabı satışı yapan Çarşiya Şewitî Esnafları Başkanı Necat Çelik (45) ise Diyarbakırlıların tüm ihtiyaçlarını karşılayan çarşının tarihi dokusunun restorasyona ihtiyacı olduğunu dile getirdi. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nden tarihi dokuya uygun bir restorasyondan geçirilmesi için talepte bulunduklarını aktaran Çelik, "Eğer restore edilirse çarşıya ilgi daha çok artacaktır" diye konuştu. (diha)