İpekyüz, söz konusu yerlere ilişkin ekiplerin denetimlerini arttırdığını söyledi.
Diyarbakır’da taksicilerin keyfi uygulamaları ile ilgili geçtiğimiz gün “Taksicilere kim dur diyecek” manşetiyle yayımladığımız haberin ardından harekete geçen Büyükşehir Belediyesi denetimlerini artırdı. Konu ile ilgili gazetemize açıklamalarda bulunan Büyükşehir Belediyesi Zabıta Müdürü Baran İpekyüz, havaalanı ve otogar gibi belli duraklarda taksicilerin taksimetreyi açmadığını ve ekstra fazla para aldığını doğruladı. Bu hususların dışında ticari taksilerde sigara içme, klima açmama ve engellileri araca almama konusunda da çalışmalar yaptıklarını belirten İpekyüz, 7 aylık sürede toplam 14864 aracın denetlendiğini ve 160 araca para cezası uyguladıklarını söyledi.
“160 TANE TAKSİYE CEZAİ İŞLEM UYGULANDI”
Otogar ve havaalanındaki taksicilerin, ekstradan fazla para almadığını ve taksimetreyi açmadığını doğrulayan ve alo 153 numaralı hatta konuyla ilgili çok şikâyet geldiğini belirten İpekyüz “Konu ile ilgili havaalanı ve otogar taksicilerine uygulamalarımız ve denetlemelerimiz oluyor. Denetlemelerimizi sürdürüyoruz. Şöyle belirteyim, kent genelinde üç tane kooperatif bulunmaktadır. 23 numaralı TİTAK kooperatifi, 38 numaralı havaalanı kooperatifi ve 77 numaralı il kooperatifi. Şimdiye kadar kent genelinde 160 tane ticari taksiye cezai işlem uygulandı. Havaalanı taksi durağında ise 36 tane ticari taksi faaliyet gösteriyor. Buradaki 21 taksiciye taksimetre açmadığından dolayı cezai işlem uygulandı. Taksimetreyi açmayan taksicilere 1608 Belediye Kanuna göre 227 TL cezai para işlemi uyguladık” dedi.
TAKSİCİLERE YENİ YÖNETMELİK
Sadece havaalanı ve il otogarında değil kentin her yerinde trafik ekiplerinin uygulamalarını sürdürdüğünü dile getiren İpekyüz “Sadece taksimetre açmama ve fazla para alma konusunda değil. Bunun yanın da araçta sigara içmek, klima açmamak, yolcuları tam istediği yere götürmemek gibi konularda da şikâyetler geldiği zaman, biz gerekli cezai işlemleri yapıyoruz. Bu durumla karşı karşıya kalan vatandaşlar hemen alo 153 hattını arasınlar. Gelip dilekçe doldururlarsa, daha sağlıklı olur o zaman dilekçeye istilayla ceza keseriz. Gelen bütün şikâyetleri değerlendiriyoruz. Asla hiçbir şekil de ticari taksiler denetlenmiyor halk otobüsü, minibüsler denetlenmiyor gibi bir düşünce oluşmasın vatandaşlarda. Şimdi ise yeni bir yönetmelik üzerinde çalışıyoruz. 3 sefer ceza uygulanan taksiye 15 gün taksiden uzaklaştırma, tekrarı halinde 1 ay uzaklaştırma, tekrarı halinde ise şoförlükten men edeceğiz. Kesinlikle kentin hakkını, kentin hukukunu bu tür ticari taksicilere yedirtmeyeceğiz” dedi.
“KAMERA SİSTEMİ GELECEK”
Gelen şikâyetler doğrultusunda, toplu taşıma araçlarını dolmuşları, halk otobüslerini ve belediye otobüslerini denetlediklerini ifade eden İpekyüz “Toplu taşımalar olarak 1. Aydan 7. Aya kadar 14864 toplu taşıma aracı denetlendi, 893 toplu taşıma aracının kural ihlali yaptığı saptandı. 1628 araca cezai işlem uygulandı. 160 tane araca idari para cezası kesildi. Bunu önlemek için taksilere kamera sistemi gelecek. Ulaşım Daire Başkanlığı büyük illerde gerekli teknik çalışmaları yapıyor, kısa zamanda gerekli uygulamayı devreye sokacağız. Biz bunun önüne geçeceğiz, hiçbir şekilde hiçbir taksi, taksimetreyi açmama gibi bir duruma gelemeyecek. Bir halk otobüsü, son durağa gitmeme gibi bir şansı olamayacak. Vatandaşımız el kaldırdığında kimsenin almama gibi bir lüksü olmayacak. Kentin hakkını koruyacağız asla kimseye bırakmayacağız ”dedi.
“TAKSİCİLER EĞİTİM PROĞRAMINDAN GEÇECEK”
Bütün toplu taşıma araçlarının aynı hatayı yapmadığını dile getiren İpekyüz “Kurallara uyan toplu taşıma araçları şoförlerimiz, taksici arkadaşlarımız var. Bizim kooperatiflere yazdığımız yazılarda şoför arkadaşların bir şehir içi eğitim programından geçmesi gerektiğini ve halkla iletişim konusunda daha güzel daha duyarlı olmaları konusunda eğitilmesi gerektiğini söyledik. Şoförler şehrin tarihi ve Diyarbakır’ın surları konusunda bilgilendirilmeli. Şehre gelen vatandaşlara misafirperver davranması gibi konularda eğitim almasının şart olduğunu vurguladık. Bu uygulamalar konusunda yazışmalarımız oldu. Bu hizmet verildiğinde ve sürekli hale geldiğinde, ticari taksi şoför arkadaşlarımız bilinçlendiği zaman bir daha böyle bir hata yapacaklarını sanmıyorum. Her şeyin başı eğitim. Taksici arkadaşlarımıza eğitim verildiği zaman eğitimle her şeyin çözüleceğini umuyorum” dedi.
Özcan YILDIZ/ÖZEL