Salih Yeşil
TİGRİS HABER - Üyesi olduğu Halkların Demokratik Partisi (HDP)’nin düzenlediği eylem etkinlikler, örgüt üyelerinin cenaze ve taziyelerine katılmak ile HDP önündeki ailelerle yaşanan kavga sırasında polise masa ile saldırdığı öne sürülen Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi Şehriban Zuğurli’ye verilen hapis cezası İstinaf Mahkemesi tarafından bozuldu.
Zuğurli’ye “örgüt üyeliğinden” ve “görevi yaptırmamak için direnme” suçundan verilen 7 yıl 9 aylık hapis cezası kararını inceleyen Diyarbakır Bölge Adliye Mahkemesi 2’nci Ceza Dairesi, kararı “eksik inceleme” ve “hukuka aykırılık” nedeniyle bozdu.
Diyarbakır 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nin kararını inceleyen İstinaf Mahkemesi, örgüt üyelerine katılmanın tek başına suç oluşturmayacağını, Zuğurli’nin örgüt talimatıyla eylemlere katılıp katılmadığının tespitinin yapılmadığını, bunun tespit edilmesini istedi. Yine Zuğurli’nin eylemlere siyasi kimliği gereği katılıp katılmadığının tespit edilmediğini araştırılmasını vurgulayan İstinaf Mahkemesi, bu konuda dosyaya konulan bilgi ve belgelerin de denetime açık olmasını istedi.
‘Polis ifadesinin neden ATK’dan üstün tutulduğu’
İstinaf Mahkemesi, çocuklarının HDP tarafından dağa gönderildiği iddiasıyla HDP önünde otuma eylemi yapanlarla yaşanan kavga sırasında Zuğurli’nin masa ile polise saldırdığı ve polis memurlarını yaraladığı ve polis kalkanını tekmelediği suçlamasından açılan “görevi yaptırmamak için direnme” suçlamasıyla kamu davasından” verilen cezayı da bozdu. İstinaf Mahkemesi, tespit tutanağında sanığın grup halinde masayla polise saldırdığının belirtildiği, polisin Zuğurli aleyhine ifade verdiği, ancak Adli Tıp Kurumu’nun (ATK), sanığın o kişiler arasında bulunduğuna karar vermenin yetersiz olduğu yönünde tespitinin yer aldığına işaret etti. İstinaf Mahkemesi, söz konusu durumda, mahkemenin hüküm kurarken polis ifadesinin neden ATK raporundan üstün tutulduğunun açıklanmamasını da bozma gerekçesi yaptı. İstinaf, ATK raporunun sanık lehine olmasına rağmen mahkûmiyet kararına niçin esas alındığının da açıklanmasını istedi.
‘Cezanın ertelenmemesi gerekçesi soyut’
İstinaf Mahkemesi, “görevi yaptırmamak için direnme” suçlaması nedeniyle verilen hapis cezasının “sanığın bir daha suç işlemeyeceğine dair mahkemede oluşan olumsuz kanaat” nedeniyle cezasının ertelenmemesini de “soyut gerekçe” olarak niteledi. İstinaf, bu konuda, müşteki ve katılan polis memurlarının olay tarihinde görevli olduklarına ilişkin görev belgesi getirmeden hüküm kurulmasının eksik inceleme olduğunu, tüm deliller birlikte değerlendirilerek, sanığın hukuki durumunun tayin ve takdiri gerekirken eksik araştırma ve yetersiz gerekçe ile yazılı şekilde karar verilmesinin hukuka aykırılık teşkil ettiğini ifade etti.
Cezayı bozdu
İstinaf Mahkemesi verilen cezayı eksik inceleme ve hukuka aykırılık nedeniyle bozarak dosyayı, yargılamanın yapılacağı Diyarbakır 10’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderdi.