SİİRT -İftarda büryan yemek isteyenler 5 saat önceden sipariş veriyor.
Şehir merkezinde birçok lokantada 3 metre derinliğinde ve bir metre genişliğindeki kuyularda hazırlanan büryan, saat 02.00'de yakılan odun ateşinde 2 saat, kemiklerinden sıyrılmış etin pişirilmesiyle hazırlanıyor. Siirtliler, normal günlerin dışında Ramazan ayında iftarlarını büryanla açıyor. Büryanın yapılışı hakkında bilgi veren Murat Kayaalp adlı büryan ustası, normal zamanlarda sabah erken saatlerde büyük talep gören büryanın, Ramazan ayında da rağbet gördüğünü söyledi.
Özel kuyularda buharla pişiriliyor
Sahur ve iftar vakitlerinde müşterilerin büryan talebini karşılamak için iki vardiya çalıştıklarını aktaran Kayaalp, meşe ağacından ateşi hazırlanan büryanın, yanan ateşin köz haline gelmesinin ardından içi su ve kemik dolu bir bakır kazanının daha sonra kuyunun içine indirilerek ilk aşamasının yapıldığını söyledi. Kayaalp, "Daha sonra kuyunun üzeri bakır bir kapla kapatıldıktan sonra hava geçirmeyecek şekilde üzeri çamur haline getirilen kül ile kapatılır. Yaklaşık 2 saat kendi buharıyla pişen kuzu etini kuyudan çıkartarak çengelle tezgaha asıp servise hazır hale getiriyoruz. Tahmini 180-200 derecede pişen kuzu eti müşterinin talebine göre 100 ile 200 gram şeklinde kesilerek ekmeğin üzerinde, önce fırında ısıtıp sonra da servise hazır hale getiriyoruz" dedi.
Ramazanda erkenden büryan siparişi vermeyenlerin bu lezzetten mahrum kaldığını belirten Kayaalp, yoğun talepten memnun olduklarını söyledi.
Tuba Kayra adlı müşteri ise Ramazan ayında büryana yoğun bir talep bulunduğunu aktararak, "Ben de iş dönüşü ancak gelebildim. Lezzeti bizi büyülüyor. Siirt'in vazgeçilmez büryan lezzetini bizde iftarda alıyoruz, sahurda aynı şekilde. İnsan aç olunca büryan kokusunu aldığında dayanamıyor. Ayrıca iftara büryan yemek için siparişleri önceden veriyoruz" dedi
Vatandaşlar iftarda büryan kebabı yemek için 5 saat önceden sipariş verirken, bazı vatandaşlar da çengele asılı büryanla selfi çektirmeyi ihmal etmiyor.(İHA)