Mahsum Kara/Foto/Haber
TİGRİS HABER - Dünyada yüz milyonlarca çocuk yoksulluk yüzünden çalıştırılıyor. Uluslararası Çalışma Örgütü (İLO), “Çocuklar Tarlaya Değil Okula Gitsin!” sloganıyla 12 Haziran tarihini "Dünya Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Günü" ilan etti.
Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) ve Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) verilerine göre, dünya genelinde 160 milyon (63 milyon kız ve 97 milyon erkek) çocuk işçi var. Bu rakam dünya genelinde 10 çocuktan 1'ine denk gelirken, çocuk işçi sayısı genellikle az gelişmiş ülkelerde artış gösteriyor.
Diyarbakır sokaklarında çocuk işçi profili
Diyarbakır’da yoksullaşma ile birlikte artan çocuk işçiliği ailelerin tercihinden değil zorunluluktan kaynaklı. Kent genelinde çalışan çocuk sayısı her geçen gün artıyor. Özellikle kentin işlek cadde ve sokaklarında su, mendil satan,
rastgele tezgâh açan çocuklarla adım başı rastlaşmak mümkün. Bu çocukların yaşları ise 8 ila 15 arasında değişiyor.
Eğitimden uzak kalıyorlar
Sabahın ilk ışıkları ile birlikte evlerinden çıkan çocuklar, akşama kadar topladıkları eşyaları hurdacıya satarak evlerine ekmek götürüyor.
Oyun çağında olan çocuklar aile bütçesine katkı için çalışmak zorunda kalıyor. Akşama kadar çöp konteynerinden topladıkları pet şişe, karton ve diğer malzemeleri satarak hayatını kazanmaya çalışan çocuklar, eğitimden de uzak kalıyor.
Mutlu oldukları şey; Simitlerini bitirmek
Fırınların açılmasıyla birlikte sabahın erken saatlerinde tepsilerini Diyarbakır Simidi ile dolduran çocuklar, sıcak havaya rağmen akşama kadar cadde, sokak dolaşıp satış yapmaya çalışıyor.
Bu çocukları en mutlu olduğu şey ise, simitlerini bir an önce satıp evlerine erken saatlerde dönmeleri oluyor.