Bucak: Kadınlar için üretim kooperatifleri kuracağız

Bucak, “Ekonomiyi kalkındırmak, kendi ekonomik sistemimizi kurmak, genç kadınlara istihdam alanları sağlayabilmek için her ilçede üretim kooperatiflerini hayata geçireceğiz” dedi.

Röportaj: Norşin Öncel

Kamera: Mahsum Rençber

Fotoğraf: ŞehmusKızılaslan

TİGRİS HABER - DEM Parti Diyarbakır Büyükşehir Belediye eşbaşkan adayı Serra Bucak, kentin en önemli sorununun kent içi ulaşım olduğunu söyledi. Bucak, göreve geldiklerinde tarım arazilerinde imara izin vermeyeceklerinin altını çizdi. Bucak, “Ekonomiyi kalkındırmak, kendi ekonomik sistemimizi kurmak, genç kadınlara istihdam alanları sağlayabilmek için her ilçede üretim kooperatiflerini hayata geçireceğiz” diye konuştu.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Diyarbakır Büyükşehir Belediye eşbaşkan adayı Serra Bucak, seçim kampanyaları kapsamında önceki gün Hani ilçesinde esnaf ziyareti gerçekleştirdi. Sağanak yağışa rağmen esnafın taleplerini dinleyen Bucak, “El ele verirsek kayyım belasından kurtulup bütün sorunlarımızı beraber çözeceğiz” dedi.

Bucak, esnaf ziyaretinden sonra kentin sorunları ve seçime ilişkin Tigris Haber’in sorularını yanıtladı:

Hani’deki seçim atmosferini nasıl buldunuz, Hani seçime hazır mı?

“Hani seçime oldukça iyi bir şekilde hazır. Hani halkı bizimle karşılaştığı andan itibaren coşkusu, morali çok iyi. Hani halkının desteği çok çok kıymetli. Hani halkıyla üçüncü defadır bir araya geliyoruz. Seçim çalışmalarından beri ilçe eş başkanı adaylarımıza olan ilgi ve sahiplenme boyutu çok güzel bunu sahada görüyoruz. Hani halkının ve özellikle gençlerin burada bunca yıldır bir biçimde iktidar olan ama hizmet getirmeyen anlayışa karşı ciddi bir eleştirileri var. Yapılmayan işlerin hepsini biliyorlar eksik bırakılmış olması gereken tüm ihtiyaçları tüm talepleri çok güzel ortaya koyuyorlar. Bunlar altyapı sorunları, istihdam sorunları. Bu sorunlar bir bütün aslında. Esnaf şunu ifade ediyor;‘ Hani’ye dair önerilerimizi söylemeye gerek yok. Sokağa, caddeye, yollara bakınca bunu anlıyorsunuz.’ Ama Hani’nin moral ve motivasyonu yüksek. Hani halkı DEM Parti’ye çok ciddi bir destek verecek 31 Mart seçimlerinde yine, Büyükşehir‘e de öyle.”

*

17 ilçeye kadın üretim kooperatifi

Diyarbakır'da kadın belediyeciliğini sizin de birlikte çalıştığınız Gültan Kışanak başlattı. Tecrübelerinizden yola çıkarak kadın belediyeciliğini özetler misiniz?

Yerel yönetimler politikamızı kadın özgürlükçü, ekolojik demokratik katılımcı ve çoğulcu bir anlayışla yürüteceğiz. 2024 yerel seçimlerinde yer alıyoruz, bundan önce de bizim 20 yıllık yerel yönetimler deneyimimiz var. Kadın perspektifini inşa etmek çok geçmişe dayanıyor.İlk defa belediyelerimiz alındığında üç tane kadın belediye başkanımız vardı. Sonra 2004 yılında bu sayı arttı ve o yıllarda çok önemli bir pratikler var. Gültan Başkan orda da o zaman sosyal koordinatördü. 2024 yılındaki seçimlerde baktığımızda kadın politikalarına dair önemli bir tecrübemiz var. Bu alanda çalışmamız var bunun üzerine yenisini ekleyeceğiz ve daha güçlü inşa edeceğiz. Çünkü sekiz yıldır büyükşehir ve bazı ilçelerimiz kayyımla yönetiliyor. Onların ilk hedef aldıkları yerler bizim kadın kazanımlarımız oldu. Şiddetle mücadele birimlerimiz oldu, kadın politikaları merkezlerimiz oldu. Bunları yeniden inşa edeceğiz ve hangi ilçemize gitsek Hani ilçemiz dâhil olmak üzere birçok defa duyduk bunu; genç kadınlar üretim kooperatifleri talep ediyorlar, yerel ekonomide yer almak istiyorlar. Biz de bu yönüyle hem ekonomiyi kalkındırmak hem de kendi ekonomi sistemimizi kurmak, genç kadınlara istihdam alanları sağlayabilmek için bu üretim kooperatiflerini her ilçemizde kent merkezimizde hayata geçireceğiz bu da bu dönemin daha belki güçlendirici çalışmalarından bir tanesi olacak.

*

Tarım arazileri imara açılmayacak

Her seçim döneminde, Diyarbakır’ın cadde ve sokaklarında ‘Kente raylı sistem gelecek’ diye devasa afişler görüyoruz. Sizin raylı sistem ile alakalı bir projeniz var mı?

“Hafif raylı sistem 2004 yılından bu yana aslında Diyarbakır’ın gündeminde bir türlü hayata geçirilemeyen bir proje. Çok tartışmalı şeyler var hafif raylı sistemle ilgili. Ama biz şunu biliyoruz; Diyarbakır 1.800.000 nüfuslu bir kent, mevcut otobüs veya minibüs hatlarıyla ve bu kadar az sayıda otobüsle bu ulaşım bu trafik çilesi artık Diyarbakırların gerçekten çok önemli bir gündemi olmuş durumda. Seçilir seçilmez yapacağımız ilk işlerden bir tanesi ilgili daire başkanlarımızla birlikte bu ulaşım ekip planını yeniden güncellemek.

Demir yolu ve hafif raylı sistem üzerine proje geliştirmek alternatif bir çalışma olabilecekse metrobüs veya farklı bir sistem muhakkak ki bunu Diyarbakır için Diyarbakır halkıyla birlikte uzman ekiplerle birlikte, yani teknik ve bilimin ışığında yaklaşacağız.

Çünkü kimi partilerin adayları şöyle söylemlerde bulunuyor;‘ Hafif raylı sistemi Oğlaklı'dan öteye Karacadağ eteklerine götüreceğiz.’ Böyle bir şehir yok, böyle bir dünya yok, böyle bir hayal yok. Biz Karacadağ'ın eteklerinde imara açılmış bir kent yaptırmayacağız, izin vermeyeceğiz.

Yönetime geldiğimizde tarım arazilerimiz imara açılmayacak. Dolayısıyla bu projeleri söyleyenler hayal görüyorlar ve bu halka büyük kötülük ediyorlar ama biz alternatif bütün demiryolu sistemleri için şehrin merkezi trafiğini ve çevre trafiğini düzeltebilmek için elimizden ne geliyorsa yapacağız. Dediğim gibi tekniği ve bilimi esas alarak ve uzman kişileri meslek odalarını bu kent için çalışan herkesi esas alarak yapacağız bu çalışmaları.”

*

En temel sorun; kent içi ulaşım

Diyarbakır’ın en çok neye ihtiyacı var?

Diyarbakır’ın pek çok şeye ihtiyacı var, pek çok sorunu var, çok derinleşmiş ve artık nasıl söyleyelim büyümüş devasa hale gelmiş sorunları var. Ulaşım bunlardan bir tanesi. Bir başka sorun da kentimizde derin bir yoksulluk var. İstihdam alanlarına ihtiyacımız var, tabii bu çok yapısal bir sorun Türkiye önemli bir ekonomik krizden geçiyor devlet buna dair politikalar geliştirmiyor ve bu yerel illerimizde daha da çok hissediliyor. Bizim bölgemizde, bizim şehrimizde kırsal alanlarımızda daha da çok hissediliyor. Değil sadece kent merkezi, bugün hangi ilçeye gidiyorsak istihdam, iş, ekonomik kriz ile mücadele ediyor. Devasa genç nüfus var ve hepsi bir mesleklerinin olamayışından şikâyetçi. Çünkü eğitimden ve meslekten yoksun bırakıyorlar, okumuşlar ise istihdam alanlarında olmayışından şikâyetçiler, yakınıyorlar ve bu çok can acıtıcı bir sorun.

Yoksullukla mücadele başta olmak üzere istihdam alanlarını ve yerelde ekonomiyi geliştirme gibi çalışmalarımız olacak. Biz yerelin bu sorunlarına karşılık yeniden inşa modellerimizi geliştirmek zorundayız. Bu açıdan ekonomi politik de bizim başlıca çalışma alanlarımızdan bir tanesi. Yine kadın, çocuk, sosyal politikalar alanları ve gençlik ile çalışmalar, gençlikle ilgili pek çok çalışmaya ihtiyaç var. Gençlerin yine bugün burada da ifade ettiği gibi birçok ailemiz ve gencimiz madde bağımlılığına karşı sitemde bulundu. Aileler ve gençler uyuşturucunun sistem eliyle yürütüldüğünün çok farkında ve buna artık isyan ediyorlar. Bunun değişmesini istiyorlar ve ailelerin bizden talebi gençler için istihdam alanları ile kurslar oluşturmak. Biz bu alanda çalışıyoruz çünkü değişen dönüşen bir dünyada yaşıyoruz. Yapay zeka, yazılım kurslarından tutalım dijital pazarlama kurslarına kadar pek çok alanda yenilikçi güncel yaklaşımlar ile kentimizi yöneteceğiz.

Tüm sorunları çözmek için 31 Mart‘ta yönetime geleceğiz. Kentimizi Amedliler olarak bölge halkıyla hep birlikte yöneteceğiz.”

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Diyarbakır Haberleri