Botan'ın sıra dışı içeceği: Avtituk

Siirt'te kış aylarının vazgeçilmez içeceği "Avtituk", "Binerd" denilen sebzenin olgunlaşıp pazarda tezgâha düşmesiyle birlikte sofralardaki yerini almaya başlıyor.

Siirt- Botan bölgesinde evlerde sıkça üretilen "Av tituk" adlı içeceğin ana maddesi olan "binerd (turp)", sadece bölgede yetişiyor. Turp çeşitleri arasında yer alan "binerd"in toprağın altındaki gövdesinden "avtituk", içeceğinin yanı sıra salata ve sulu sebze yemekleri yapılırken, binerdin yaprakları ise yine yemeklerde kullanılıyor. "Avtituk", arpa ve bulgurun un haline getirilmesinin ardından elde edilen hamurun mayalanması ve üç gün ekşimeye bırakılmasıyla yapılıyor. Evlerde bin bir zahmetle üretilen "Avtituk"un yapımını Fehime Aksu (57), anlattı. Yapım aşamasına alıştıkları için zorluk çekmediklerini kaydeden Aksu, "Ben annemden, annem de annesinden öğrenmiştir. Kışın yegâne içeceğimiz budur" diyor. 

"Hamuru üç gün ekşimeye bırakıyoruz, çünkü hamur ne kadar ekşi olursa içimi daha keyifli oluyor" diyen Aksu, binerdleri temizleyerek, doğradıklarını ve tuza batırdıklarını, sonrasında ise mayalayıp üç gün beklettikleri hamurun içinde kaynatarak, ılık hale getirilmiş suyu da ekleyerek böylece bıraktıklarını belirtiyor. 4'ncü günkü işlemin bununla sınırlı kalmadığını belirten Aksu, "Ilık suyu da ekleyince köpürmesi ve tuzun eklenmesi gerekiyor. Bu işlemi de bitirdikten sonra 3 gün hiç hava almayacak şekilde muhafaza ediyoruz" dedi. 

'Soğuk algınlığından koruyor'

"Av tituk"un Botan ve Mişar bölgelerinde hemen her evde yapıldığını belirten Aksu, evde elde ettikleri içeceğe atfettikleri özellikleri ise şöyle sıralıyor: "Kışın soğuk algınlığından koruyor, böbrek taşı ağrıları çekenler çok içiyor ve şeker hastalığı olanlara faydalıdır" dedi. 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Bölge Haberleri