Boşaltılan Êzidî köyüne Êzidî mülteciler yerleştirilecek

Eskiden bir Êzidî yerleşim yeri olan Şırnak'ın İdil ilçesine bağlı Mağara (Kiwax) köyüne yine IŞİD çetelerinin saldırılarından kaçarak Türkiye'ye sığınan Êzidî yurttaşlar yerleştirilecek.

ŞIRNAK - Eskiden bir Êzidî yerleşim yeri olan Şırnak'ın İdil ilçesine bağlı Mağara (Kiwax) köyüne yine IŞİD çetelerinin saldırılarından kaçarak Türkiye'ye sığınan Êzidî yurttaşlar yerleştirilecek. Bir dönem korucular tarafından kullanılmasının ardından birkaç yıl önce tamamen boşaltılan köyde yerleştirilecek Êzidî yurttaşlar için temizlik çalışması başlatıldı.

IŞİD çetelerinin zulüm ve katliamlarından kaçarak Türkiye'ye sığınan Êzidî yurttaşların barınma sorunlarını çözmek için yürütülen çalışmalar doğrultusunda geçmişte bir Êzidî köyü olan Şırnak'ın İdil ilçesine bağlı Mağara (Kiwax) köyü yeninden kuruluyor. Êzidî yurttaşların topraklarından sürülmesi sonrası köye bölgedeki korucuların yerleşmişti. Köy, korucuların da burayı boşaltması üzerine son birkaç yıldır ise tamamen boşaltılmış durumdaydı. İdil Belediyesi de DBP, HDP ve kentteki kimi sivil toplum örgütlerinin desteğiyle boşaltılan bu köye yine Êzidî yurttaşların yerleştirilmesi için harekete geçti. 
İlk etapta da aralarında Belediye Eş Başkanı Mehmet Mehdi Aslan'ın da bulunduğu DBP, HDP ve İHD'li yöneticileri ile çok sayıda yurttaş, dün araçlarla köye giderek temizlik çalışmaları başlattı. 


 

Yaklaşık yüz hanenin bulunduğu köyde temizlik çalışmalarını ilk etapta kullanılabilinecek durumda olan evlerde başlatılan yurttaşlar, tek tek evleri içindeki taş, tezek, odun ve çöplerden arındırıldıktan sonra süpürülüp, itfaiye araçları yardımıyla yıkandı. Temizlik çalışmalarının tamamlanmasının hemen ardından da köye elektrik ve su sağlanması için çalışma başlatılacak.



Yürütülen çalışmalar hakkında bilgi veren İdil Belediyesi Eş Başkanı Mehmet Mehdi Aslan, boşaltılması sonrası devlet tarafından yerleştirilen korucuların köydeki tüm evlerin kapı ve pencerelerini kullanılmaz hale getirdiğini ifade etti. Köydeki evlerin şu an yalnızca duvarları ve çatılarının bulunduğunu belirten Aslan, başlattıkları çalışmaların bitmesi için tüm imkanlarını kullanacaklarını söyledi.

Êzidî halkının yanında oldukların ifade eden Aslan, "Êzidî halkımız kendilerine yalnız hissetmesinler. Kürt halkı her zaman onuruna sahip çıkmıştır. Burada 500 ile bin arasında Êzidî halkımızın barınabileceği yer açtık. Rojava'da ve Şengal'de Kürt halkına saldıran güçler amaçlarına ulaşmayacaktır. Kürt halkı birli ve beraberliğini Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın şemsiyesi altında oluşturmuştur dedi. 

'Êzidîler, terk edilen Êzid'i topraklarına yerleşti'

Temizlik çalışmalarında yer alan İnsan Hakları Derneği (İHD) üyesi Yusuf Vesek de Êzidî Kürtlerin birçok yerde kendi topraklarını bırakıp göç etmek zorunda bırakıldığına dikkat çekerek, "Türkiye'de yaşayan Êzidîler kendi topraklarını neden terk etti? Şengal'deki Êzidîler terk edilen Êzidî topraklarına yerleşti? İnsanlık bu soruların cevaplarını vermeli" dedi.

'Katliama maruz kalan halkımıza yardım etmek için geldik'

Katliamdan kurtulan kardeşlerine yardım etmek için köydeki çalışmalara katılan yine Êzidî köyü olan Kiwax köylülerinden Seyfi Tuncel ise şunları söyledi: "Dağlarda çocuklarımız, kadınlarımız kaldı. Birçok insanımız katledildi. Kadınlarımız ve namusumuz halen düşmanın elinde. Buraya sığınan halkımız için elimizden geleni yapmak için hazırız. Bunu için geldik. Şu anda köyde hazırlık çalışmaları başlatılmış durumda. Bundan dolayı duyarlı halkımıza minnettarız." (Diha)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Bölge Haberleri