Borcuna en sadık ülke: Çin

IMF verilerine göre, 2015'te kredilerin takibe dönüşüm oranında Yunanistan yüzde 34,3 ile başı çekerken, Çin borcuna en sadık ülke oldu. Türkiye ise, 3,1 ile 12. Sırada.

Batık kredilerin toplam kredilere oranında ekonomik krizin etkilerinin sürdüğü Yunanistan başı çekerken, bireylerin ve kurumların ödeme kabiliyetini ortaya koyan bu göstergede Türkiye, yüzde 3,1 ile birçok ülkeden daha iyi konumda bulunuyor.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ve IMF'nin 2015 verilerinden derlenen bilgilere göre, kredilerin takibe dönüşüm oranında Yunanistan yüzde 34,3 ile başı çekti. Bu ülkeyi yüzde 19 ile Ukranya, yüzde 15,6 ile Macaristan, yüzde 15,3 ile Romanya takip ederken, takipteki kredilerin toplam krediler içindeki payı Portekiz'de yüzde 11,2'yi buldu.

Söz konusu oran, İspanya'da yüzde 8,5, Rusya'da 6,7, Çek Cumhuriyeti'nde yüzde 5,6, Polonya'da yüzde 4,9, Fransa'da yüzde 4,5 olarak hesaplanırken, Çin'in ardından dünyanın en kalabalık ülkesi Hindistan'da bu oran yüzde 4,3, Güney Afrika'da da yüzde 3,3 oldu.

Türkiye'de ise kredilerin takibe dönüşüm oranı yüzde 3,1 seviyesinde gerçekleşti. Türkiye'nin 2002 yılında takipteki kredilerinin toplam kredi içindeki payı yüzde 17,6 idi. Türkiye'yi yüzde 3 ile Meksika, yüzde 2,9 ile de Brezilya ve Kolombiya takip etti.

En düşük batık kredi Çin'de

Öte yandan tasarruflarının milli gelire oranı açısından dünyada ilk sıralarda bulunan Çin, kredilerin takibe dönüşüm oranı en düşük olan ülke oldu. Buna göre Çin'de takipteki kredilerin toplam krediler içindeki payı 2015'te yüzde 1,1 seviyesinde gerçekleşti. Söz konusu oran Japonya'da yüzde 1,9'u bulurken, dünyanın en büyük ekonomisi ABD'de ise yüzde 2 oldu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri