Bölgeye HES ve 'güvenlik barajı' ile gelen felaket

Çatak Çayı üzerinde yapılması planlanan 8 ayrı HES ve 2 de "Güvenlik barajı" inşa çalışmalarına başlandı.

VAN - Ülkenin alabalık ihtiyacını karşılayacak potansiyele sahip Van havzasında yapılması planlanan onlarca HES projesi yerine, alternatif enerji üretimi olan güneş ve rüzgar enerjisinden faydalanılması gerektiğine vurgu yapan Prof. Mustafa Sarı, "Arka arkaya planlanan barajlar bu bölge için büyük bir felaket olur" dedi. 

Çatak Çayı'nda yapılmak istenen ve ilçenin tüm doğal yapısını yok edeceği belirtilen 8 HES ve 2 de baraj bölge halkını tedirgin ettiği gibi, akıllara ise "Bu proje ile ne yapılmaya çalışılıyor" sorusunu getiriyor. Bölgedeki köylülerin geçim kaynağı olan ekin alanlarını sular altında bırakacak olan söz konusu projelere karşı gelişen tepkilerin "elektrik üretimi yapılacak" gerekçesiyle susturulmasının ardından ilçeye bağılı Bilgi (Kakan) köyünde HES projesi, Dalbastı (Xumar) bölgesinde ise Narlı HES ve baraj inşa çalışmalarına başlandı. Çatak Çayı'na dökülen Elmacı (Sotkîn) deresi üzerinde ise ayrı bir HES projesinin ihalesi gerçekleştirilerek, ilgili firmaya teslim edildi. 

Küresel ısınma gelecekte Çatak Çayı'na muhtaç edecek

Akarsu yatakları açısından zengin bir havzaya sahip Çatak Çayı'nın ülkedeki alabalık yetiştiriciliği için büyük bir potansiyele sahip olduğuna işaret eden Doğa Gözcüleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Mustafa Sarı ise, gelecekte Çatak Çayı'na büyük bir ihtiyaç duyulacağını dile getirdi. Küresel iklim değişimi sonucunda ülkenin en büyük alabalık üretim yeri olan Güney Ege bölgesinin söz konusu durumdan etkileyeceğini söyleyen Sarı, bu etkilenmeye bağlı olarak da o bölgede yoğunlaşan alabalık yetiştiriciliğinin bitme noktasına geleceğini dile getirdi. Ülkenin alabalık ihtiyacını karşılayacak potansiyele sahip Van havzasında bulunan Çatak, Gürpınar ve Bahçesaray çaylarında yapılması planlanan onlarca HES projesi yerine, alternatif enerji üretimi olan güneş ve rüzgar enerjisinden elektrik üretiminin yaygınlaştırılması gerektiğine vurgu yapan Sarı, ekolojik dengenin korunması gerektiğine dikkat çekti. 

 


'Çatak Çayı'nın tahrip ve talan edilmesine izin vermeyeceğiz'

Yapılan HES'lerin bölgede doğa katliamına yol açacağını dile getiren ilçe sakinlerinden Nihat Babur, ilçenin eşsiz doğasının enerji bahanesiyle birilerinin çıkarlarına kurban edildiğine işaret etti. Doğa yapısıyla görenleri kendine hayran bırakan Çatak Çayı ve doğasının tahrip ve talanına müsaade edilmemesi gerektiğine vurgu yapan Babur, bölgede yaşayan tüm canlıları tehdit altında olduğuna işaret etti. Babur, HPG'lilerin geçişini denetim altında tutmak amacıyla güvenlik barajlarının yapmak istendiğini dile getirerek, "HES ve barajlara karşı canımız pahasına karşı duracağımızın bilinmesini istiyoruz. Çatak Çayı üzerinde 6 HES Sotkîn Çayı üzerinde ise 3 kilometre alanı kapsayacak şekilde tünel sistemle HES projesi yapılacak. Bizler ilçe sakinleri olarak doğanın katledilmesine izin vermeyeceğiz" diye konuştu.Mehmet Dursun(diha)


 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Bölge Haberleri