VAN - Feraşin Yaylası'nda bulunan 2 bin 921 rakımlı Çalyan Gölü, insan eli değmemiş temizliği ve berraklığı ile büyülüyor. Kenarında halen kar kütleleri bulunan Çalyan Gölü'nü görmek isteyenler, 14 Ağustos'ta başlayacak Feraşin Doğa ve Kültür Festivali'nde bu fırsata erişebilir.
Şırnak, Van, Hakkari üçgeninde (Botan) bulunan Feraşin Yaylası'ndaki Çalyan Gölü, 2 bin 921 metre rakımı ile bölgenin ve Türkiye'nin en yüksek gölü olma özelliği taşıyor. Bu özelliği pek bilinmese de Çalyan Gölü, yazın yaylaya çıkan koçerler tarafından iyi biliniyor ve korunuyor. Yaylanın doruğundaki bir çukurda yer alan ve hem kar suları hem de yer altı suları ile daima beslenen göl, insan eli değmemiş doğası ve tertemiz suyu ile dikkat çekiyor. Kış aylarında büyük kısmı donan gölün kenarlarında Ağustos ayında olunmasına rağmen yer yer kar kütleleri bulunuyor. Yüzmeye elverişli yapısı ile 2 bin 921 metrede bu keyfe olanak veren göl, 14-15-16 Ağustos günleri arasında yaylada düzenlenecek 2'nci Feraşin Doğa ve Kültür Festivali'nde gelecek konuklarını ağırlamaya hazır.
Eteklerinde koçerlerin çadırları bulunan Çalyan hakkında yüz yıllardır anlatılagelen rivayetler de bulunuyor. Anlatılanlara göre, beylikler döneminde bölgenin tanınan ağalarından Şekra Axa, esir aldığı 500 Ermeni ve Keldani erkeğini gölden yaylaya su kanalı açmak için çalıştırdı. Aylar süren çalışmanın ardından biri Nordiz köylerine diğeri ise Feraşin Yaylası'na olmak üzere iki su kanalı açıldı. Bir efsaneye göre ise, gölde saçları uzun güzel bir kadın yaşıyor. Beyaz bir atı bulunan kadın, yılın belli dönemlerinde atıyla suyun içinden çıkıyor ve insanlara görünmeden yeniden suya giriyor. Ferhat Çelik(Diha)