Bölge halkı, projenin kısa sürede hayata geçmesi halinde bu durumun ekonomi ve ticaretin gelişmesine büyük katkı sunacağını düşünüyor. DTSO Başkanı Sayar,”Proje hayata geçerse ekonomik anlamda büyük getirisi olacak” dedi.
Demiryolları Yıllardır Atıl Durumda
Önce Marmara, ardında İç Anadolu ve Ege bölgesi. Şimdi de Doğu ve Güneydoğu. Hükümetin son yıllarda üzerinde durduğu ve önemli hamleler yaptığı demir yolu ulaşımının yeni yüzü hızlı tren projesinde bu kez Doğu ve Güneydoğu’da heyecan yaşanıyor. Sivas-Malatya-Elazığ-Diyarbakır ağındaki projenin ilk etabı Sivas-Malatya arasında ikinci etabında Malatya-Elazığ arasında, üçüncü etabında ise Diyarbakır-Malatya var. Sonraki aşamanın ise Diyarbakır-Mardin ve Elazığ-Bingöl-Muş-Van arasında olması bekleniyor. Demir yolu ulaşımının yıllardır neredeyse atıl duruma geldiği bölgede hızlı tren projesi heyecan yarattı.
2 Yıl İçinde Bitirilmesi Hedefleniyor
Malatya-Elazığ-Diyarbakır arasındaki hızlı tren projesinin ihalesi bu ayın içinde yapılacak. İhale aşamasının tamamlanmasından sonra yılbaşından önce çalışmalara başlanması bekleniyor. Proje kapsamında bölgede var olan demir yolu ulaşımı yenilenecek,tren rayları,geçiş güzergahları,istasyonlar ve diğer alt yapı çalışmaları revize edilecek. Uygun teknoloijk çalışmalara göre dizayn edilecek projenin 2 yıl içinde tamamlanması hedefleniyor.
Elazığ-Diyarbakır Etabı İçin İhale
Sivas-Malatya arasındaki hızlı tren proje çalışmaları tamamlandı. Malatya-Elazığ-Diyarbakır hızlı tren projeleri için ise ilk adım atıldı. Projenin ilk adamı olarak Malatya-Elazığ Demiryolu altyapı, üstyapı, elektromekanik etüt proje ve danışmanlık hizmet alımı TCDD Genel Müdürlüğü tarafından ihaleye çıkartıldı. Malatya-Elazığ etabının ihalesi yapılırken, Elazığ-Diyarbakır etabının ihalesi bu ayın sonuna kadar yapılacak.
121 Kilometrelik Önemli Proje
Yaklaşık 121 kilometrelik hızlı tren demiryolu projesinin bölgede ekonomik ve ticari anlamda canlılık oluşturması bekleniyor.
Bölge halkı ve bölgedeki sivil toplum örgütleri,projenin hayata geçmesi halinde bu durumun ulaşımda büyük bir rahatlamaya yol açarak aynı zamanda ticaretin ve ekonominin gelişmesine yol açacağını düşünüyor.
‘Bölge Ekonomisinin Can Simidi Olacak’
Diyarbakır Ticaret Ve Sanayi Odası (DTSO) Başkanı Ahmet Sayar,hızlı tren projesinin bölge ekonomisine can simidi olacağını söyledi. Sayar,”Bir Kenti gerek sosyal gerekse de ekonomik olarak cazip kılan önemli özelliklerinden biri de ulaşımdır. Ortadoğu dışındaki Ülkelere ihracat yapma konusunda lojistik maliyetleri açısından dezavantajlara sahibiz.limanlara uzak olduğumuz için yükü karayolu ile taşımak zorunda kalıyoruz bu da maliyetlerimizi artırıyor. Hızlı tren aynı zamanda yük taşıma özelliğine sahip. Liman bağlantısını sağlayacak planlanan hızlı tren projesi ilimiz ekonomisine önemli katkılar sağlayacak” dedi.
‘Proje Bir An Önce Hayata Geçmeli’
Projenin takipçisi olduklarını belirten Sayar,”İhracatımızı artıracak. İhracat yapacağımız Avrupa ülkeleri başta olmak üzere ülke sayısını artıracak ve sanayicilerimizin yeni pazarlar bulmasını sağlayacak. Diyarbakır'a bağlanması planlanan gerek Güney hızlı tren hattı gerekse de kuzeyden gelen hızlı tren hattı kentimiz için son derece önemli. DTSO olarak yakından ilgi ile takip ediyoruz. İhale ve yapım süreçlerinin hızlı bir şekilde yapılmasını bekliyoruz” ifadelerini kullandı.
Saffet Azbay/Dilek Akin- Özel Haber