Ramazan YAVUZ-HABER
TİGRİS HABER - PWK Genel Başkanı Mustafa Özçelik, Kürt Dil Bayramı nedeniyle çeşitli etkinliklerin düzenlenmesinin yerinde olduğunu ancak, Kürtçenin ana dille eğitim hakkının elde edilmesi, Kürtçenin resmi dil olarak kabulü ve yasal, anayasal güvencelere kavuşturulması için çok boyutlu, etkili bir çalışmanın yürütülmesi gerektiğini söyledi.
Kürdistan Yurtseverler Partisi Genel Başkanı Mustafa Özçelik “Kürt Dil Bayramı” nedeniyle açıklama yaptı. Kürtçeye sahip çıkmanın ilk adımının Kürtçenin konuşulması ve öğrenilmesi olduğuna dikkati çeken Özçelik, “HAWAR Dergisi’nin ilk sayısı, 15 Mayıs 1932 tarihinde Celadet Bedirhan ve arkadaşları tarafından yayınlandı. HAWAR Dergisi latin harfleriyle Kürtçe yayınlanan ilk dergi olması sebebiyle büyük bir önem taşımaktadır. Bu nedenle, 15 Mayıs günü, kimilerince ‘’Kürt Dil Bayramı’’, kimilerince de ‘’Kürt Dili Günü’’ olarak kutlanmaktadır. Celadet Bedirhan ve arkadaşlarını saygıyla anıyor ve kendilerine teşekkür ediyoruz” dedi. Yapılan etkinliklerin yanı sıra Kürt dili için atılması gerekli yaşamsal önemde dört temel adım olduğunu kaydeden Mustafa Özçelik şunları söyledi:
KÜRT AİLELER ÇOCUKLARIYLA KÜRTÇE KONUŞMALI
“ 15 Mayıs dahil, Kürt dili (Kurmanci, Kırdki/Zazaki) için, bir çok etkinlik düzenleniyor, çalışmalar yapılıyor. Elbete ki Kürt dili için yapılan her etkinlik, her çalışma önemlidir, değerlidir, desteklenmelidir. Ama, bence, yapılacak etkinliklerin yanı sıra, içinden geçtiğimiz süreçte, öncelikle Kürt dili için atılması gerekli, yaşamsal önemde dört temel adım vardır.
Birincisi, Kürtçe bilmeyen her Kürt, Kürtçeyi öğrenmeli, her Kürt ailesi öncelikle kendi çocuklarının Kürtçeyi öğretmelerini sağlamalı, Kürtçe aile içi ve yaşamın her alanında temel konuşma dilimiz olmalıdır.
HER YIL 200 BİN ÖĞRENCİ SEÇMELİ DERSE BAŞVURMALI
İkincisi, Birçok kesimin göz ardı ettiği bir gerçeklik; Kürtçe seçmeli ders. Biryandan Kürt aileler çok az sayıda çocuklarını Kürtçe seçmeli derse kaydederken, devlet de Kürtçe seçmeli ders’ten pişman olmuşçasına komik düzeyde öğretmen atamaları yapmakta, birçok engel çıkarmaktadır. Bu nedenle, bu konuyu ciddiye almamız gerektiğini düşünüyorum. Her yıl 200.000 Kürt çocuğunu Kürtçe seçmeli derse kaydedelim ve giderek bu sayıyı yükseltmeye çalışalım. 200.000 çocuk için en az 2000 Kürtçe öğretmeni, milyonlarca Kürtçe eğitim, öğretim kitabı ihtiyacı doğacaktır. Bu bile tek başına sizleri hiç heyecanlandırmıyor mu?Bu iki adım, Kürtçe ana dille eğitim hakkının elde edilmesi ve Kürtçenin resmi dil olarak kabulü yolunu daha bir kolaylaştıracak, güçlendirecektir.
“KÜRDİSTANDAKİ BELEDİYELER TÜRKÇE İLE BİRLİKTE KÜRTÇEYİ DE RESMİ DİL OLARAK KULLANMALI”
Üçüncüsü, Kürtçe ana dille eğitim hakkının elde edilmesi ve Kürtçenin resmi dil olarak kabulü ve yasal, anayasal güvencelere kavuşturulması için çok boyutlu, etkili bir çalışma yürütülmelidir.
Dördüncüsü, Kürdistan’daki tüm belediyeler Türkçe ile birlikte Kürtçeyî ( Kurmanci, Kırdki/Zazki) belediyenin resmi dili olarak kullanmalı. Kürtçe çocuk kreşleri, okullar, kurslar açmalı. Kürdistan’daki tüm sivil, mesleki toplum kuruluşları da Kürtçe konuşma, Kürtçe öğrenme konusunda gereken araç ve imkânların yaratılması için seferber olmalıdırlar.
Evet, bu dört adım, asimilasyona dayalı sistemi güçlü bir şekilde sarsacak ve Kürtçe bilmeyen milyonlarca Kürdün Kürtçe konuşmasının yolunu açacaktır. Kürtçe, Kürt milletinin varlığının ifadesidir, millet olmanın iskeletidir. Kürtçeye yönelik tüm baskı, yasak ve asimilasyon siyasetine ve uygulamalarına dur diyebilmek için, gelin bu dört adımı yaşama geçirmekten başlayalım.”