Mahsum Rençber-Özel
TİGRİS HABER - İnfluenza ve Kovid-19 birleşimi olan virüs 2-3 haftaya kadar etkisini sürdürüyor. Uzmanlar maske ve el hijyenine dikkat edilmesi gerektiğini, maskenin sadece Kovid-19 için değil; solunum yoluyla bulaşan bütün hastalıklarda koruyucu özelliği olduğunu belirtiyor.
Etkisini çocuklarda daha fazla gösteren salgın acil servislerin dolması okullarında boşalmasına sebep oldu. Okulların tatil edilmesi konusunda da Tabipler Odası ve Eğitim-Sen iki ayrı görüş savunuyor. Tabipler Odası okulların tatil edilmesi gerektiğini savunurken Eğitim-Sen ise yüz yüze eğitimden yana.
“Okullar tatil edilmeliydi”
Diyarbakır Tabipler Odası Genel Sekreteri Fırat Akengin, hastalığın yoğun olduğu bu dönemlerde eğitime ara verilmesinin gerektiğini belitti. Hem ailelere hem de idareye sorumluluk düştüğünü söyleyen Akengin, “Burada hem ailelere hem de idareye sorumluluk düşüyor. İdarenin şöyle bir sorumluluğu var. Bu kadar yoğunluğun olduğu bir ortamda aslında okullar tatil edilebilinirdi. İlk ortaya çıktığı zaman, bir hafta bile olsa tatil edile bilinirdi ama bu yapılmadı. Bugünden sonra veliler özellikle maske konusunda duyarlı olmaları lazım. Maske sadece kovid için değil solunum yoluyla bulaşan bütün hastalıklar için kuruculuğu var. Özellikle kapalı alanlar yani sınıflarda bulaşıcılık daha fazla o yüzden maske takılması gerekiyor. Veliler çocukları okula gönderse bile maske ile göndermeleri lazım. Birde çocukların el hijyeni konusunda daha dikkatli olması gerekiyor. Bunlar dışında eğer çocuklarda kırgınlık ve ya ateş varsa okula göndermeyip aile hekimi üzerinden muayene ettirmeleri, hekimin uygun görmesi durumunda okula gönderilmemesini öneriyoruz” dedi.
“Okulların tatil edilmesini istemiyoruz”
Okulların tatil edilmesi fikrine karşı Eğitimsen de yüz yüze eğitim taraftarı olduklarını dile getirdi. Diyarbakır Eğitimsen Şube başkanı Zülküf Güneş, pandemi döneminde çektikleri zorluklara değinerek, “Geçen hafta sınıfların 3’te 1’i ne yakını boştu bu hastalıktan dolayı ancak bu hafta iyileşmeler olduğu için sınıflarda 1-2 kişi gelmemiş. Evde kalmaları ve maske takmaları bulaş riskini azaltıyor. Biz eğitimciler olarak pandemi döneminde çok zorluk çektiğimiz için okulların tatil edilmesini istemiyoruz. Eğer çok zor durumda kalırsak online eğitime geçebiliriz. Onun dışında biz yüz yüze eğitimden yanayız.Okullarda bu dönemde sınavlara yapıldığı için çok zorlanmadık, sadece sınava giremeyen öğrenciler için telafi sınavları yapıyoruz. Kış aylarında özellikle yağış olmadığı için virüsler çoğalıyor. Öğrencilerimizin ve velilerin dikkat etmesi gerekiyor. Öğrencilerimize tavsiyelerimiz özellikle maske takmaları ve yeterli beslenmeleridir” ifadelerine yer verdi.
“Acil servislerde ciddi bir yoğunluk var”
İnfluenza ve Kovid-19 karışımı bir virüs ile karşı karşıya olduğumuzu söyleyen ve acil servislerde yoğunluğun çok fazla olduğunu belirten Akengin, “Son iki aydan fazladır, acil servisler çok yoğun, yatan hasta seviyesinde de ciddi artış var. Ayakta geçirenler dahi 1 aya yakın öksürük ve benzeri şikayetler ile devam ediyor. Yani hem influenza hem belki de kovidin karışımı, ikisinin beraber şuan olduğu bir virüs ile karşı karşıyayız. Bölgede de ciddi vaka artışı var. Tabi net bir bilgimiz yok ama il sağlık müdürlüğü bununla ilgili bir görüşme ayarlayacaktık, henüz görüşemedik rakamlar üzerine, ne kar artış ve ya sayıları tam bilemiyoruz. Ama kendi meslektaşlarımız ve pratiklerimizden ciddi bir artışın olduğunu görüyoruz. Normalde her yılın bu aylarında görülen yoğunluğun üzerinde bir yoğunluk olduğunu söyleye biliriz” şeklinde konuştu.
“Antibiyotik virüslerde işe yaramıyor”
Antibiyotiğin virüslerde işe yaramadığını ancak bu virüsün uzun sürmesi durumunda antibiyotik kullanımını ancak hekim tavsiyesi ile kullanılmasını konusunda uyaran Akengin, “Şuan ki salgın daha çok virüs kaynaklı, virüs kaynaklı olduğu için, antibiyotik tedavisi aslında virüslerde işe yaramıyor. Antibiyotik anti bakteriyeldir. Bakteri enfeksiyonu varsa kullanılıyor. Tabi şöyle de bir şey var, virüs vücutta uzun süre kaldı mı vücudun kendi florası bozuluyor. Özellikle boğaz florası, bir haftadan daha uzun süren bir virüs maruz kaldığı zaman kendi florasını kaybettiği için, üzerine ikinci bir enfeksiyon yani süper enfeksiyon bakteri enfeksiyonu ekleniyor. Bu durumda hekim uygun görürse antibiyotik tedavisi uygulanması gerekiyor. İyileşmeyen bir virüs salgını olduğu için genelde çocuklarda bu 2 3 haftaya uzuyor. 2 3 haftaya uzadığı içinde antibiyotik ihtiyacı doğuyor. Ama kesinlikle hekimin reçete yazması lazım, aileler direk eczaneden alması yanlış” ifadelerini kullandı.
“Var olan ilaç sorunu daha da arttı”
Diyarbakır Eczacılar Odası Başkanı Mahmut Sert ülke genelinde var olan ilaç sorununun salgın dönemlerinde daha da arttığını belirterek, “Biz uzun süredir çoğu ilaçların temininde sorun yaşıyoruz. Özelikle bu tarz salgın dönemlerinde sorunlarımız daha da artıyor. İlaç bulunmaması durumunda ise hastalıklar daha da yayılıyor” dedi.