TİGRİS HABER - Diyarbakır’ın tahıl ambarı, Güneydoğu’nun Çukur ovası olarak bilinen Bismil’den sonra Türkiye’nin ikinci büyük sulama barajının tamamlanması ile mevcut arazileri ile stratejik önemi artacak olan Silvan ilçesi de OSB kurmak için harekete geçti. STK’lar ve İş dünyası OSB ile ilgili çalışmaların başlatılmasını istedi.
Türkiye’nin ikinci büyük sulamam barajı olma özelliğindeki Silvan barajı tamamlandığında, Silvan ve çevresinde ekonomik yatırımların yapılmasının kaçınılmaz olduğunu söyleyen Sivil Toplum Kuruluşu temsilcileri ve İş dünyası, ilçede Organize Sanayi Bölgesinin kurulmasının kaçınılmaz olduğunu, şimdiden çalışmaların başlatılması gerektiğini belirtiyorlar.
Toplam 610 bin dekarlık araziye sahip olan Silvan'da 60 bin dekarlık alanda sulu tarım yapılırken, 500 bin dekarlık alanda ise buğday, arpa, mercimek, pamuk, mısır ekimi yapılıyor. Geriye kalan 50 bin dekarlık alan bağ-bahçe olarak kullanılıyor. Silvan ilçesinde 10 bin kayıtlı çiftçi bulunuyor. Silvan Ziraat Odası Başkanı Ahmet Çapan, bu rakamların dikkate alınarak, zaman kaybetmeden çalışmaların başlatılmasının gerekliliğine dikkat çekiyor.
Suyla birlikte ürün çeşitliliği
Çapan, Silvan’da nüfusun yüzde 70, 80'ninin çiftçilikle uğraştığını, tarıma dayalı olan bölgenin suya kavuşmasıyla birlikte ürün çeşitliliği ve sert kabuklu meyve yetiştiriciliğinin başat rol oynayacağını söyledi. Tarımdaki gelişme ile birlikte, sanayinin gelişmesi ve yatırımların kalıcı hale gelmesi içinde Organize Sanayi Bölgesinin kurulması gerektiğini ifade eden Ziraat Odası Başkanı Ahmet Çapan, şunları söyledi; “Bu topraklarda yetiştirilecek ürünler, buradaki tesis veya fabrikalarda işlenmelidir. Bölgemizde üretilen buğday, mercimek ve nohut’un tesislerde işlenerek paketlenmesi hem ilçemizdeki işsizliği düşüreceği gibi, ülkemizin de ekonomisine katkı sunacaktır."
Yeni iş alanları açılacak
Çapan, "Silvan barajının bitmesiyle birlikte su ovaya inince meyve yetiştiriciliği yaygınlaşacak, meyve yetiştiriciliği bölgenin kalkınması ve yeni iş sahaların açılmasına da vesile olacaktır. Örneğin meyveler için soğuk hava depoları ve meyve suyu üretimi de yapılacaktır. Yine çiftçilerimiz tarafında üretilen domateslerin yerinde işlenmesi için salça fabrikası ve tesisler kurulması kaçınılmazdır. Bu neden OSB kurulması bizim en büyük arzumudur. Bölgemiz Haran ovası gibi olmasın, Silvan barajının faaliyete geçmesiyle bölgemizde su bereketi yaşanacaktır. Bu su bereketiyle birlikte doğru sulama ve ilaçlama yöntemlerini kullanırsak topraklarımızda daha iyi verim almış olacağız. Vahşi sulama yöntemleriyle topraktaki verimin azalmasına sebebiyet vermiş oluyoruz. Doğru sulama yöntemleriyle daha sağlıklı verim aldığımız gibi topraktaki bazı mineralleri de korumuş oluyoruz. Başta belirttiğim haran bölgesi olmayan sözüm buradan kaynaklıdır. Haran bölgemiz suya kavuştuğunda dönemde vahşi sulama yöntemleriyle kullanılarak, haran bölgesindeki çiftçilerimiz topraktaki faydalı mineralleri öldürmüş oldular. Bizde onlar gibi yapmayalım suyu doğru kullanalım. Diyarbakır ve özellikle bölgemize yapılan bu tür yatırımlar bölgemizin, kentimizin ekonomik refaha ulaşmasını sağlamaktır. Bu yatırımlarla ilçemiz ve bölgemiz Üreten bir bölge haline geleceğiz. Bu anlamda hem çiftçilerimiz refaha kavuşacağı gibi milli ekonomiyi de büyük katkı sunacağız" dedi.
Üreten ilçe olmak istiyoruz
Silvan Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Muhittin Kan, tarihi öneme sahip Silvan’ın tarım potansiyelinin değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. Geçmişte tütün üretimi ile ülke ekonomisine büyük katkılar sağlayan Silvan’ın, hem nüfus hem de ekonomik anlamda büyük gelişme içinde olduğunu ifade ederek, “Bunu değerlendirmek lazım. Sulama barajının tamamlanması ile birlikte büyük bir alanda üretim artacaktır. Bunun değerlendirilmesi gerekiyor. Hep birlikte gelişmeyi görüyoruz, haklı olarak OSB istiyoruz. OSB’nin kurulması işsizliğe çare olacağı gibi ürünlerimizin değerlendirilmesi demektir. Sanayileşme ilçenin de gelişmesine katkı sağlayacağı gibi, ülke ekonomisine de katkı sunacaktır.
Eğitimli eleman yetiştirmeliyiz
Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Silvan Temsilcisi İbrahim Halil Yılmaz ise, Silvan’da şu ana kadar OSB'nin kurulmamasının büyük eksiklik olduğunu söyledi. Silvan barajının devreye girmesiyle birlikte Silvan ovasından bereket fışkıracağını ifade eden Yılmaz, bölgenin kalkınması ve gelişmesinin hız kazanacağını, bu nedenle Organize Sanayi Bölgesinin gelişmeler için hazırlanması gerektiğini ifade etti. Ticaret ve Sanayi Odası olarak kalifiye eleman yetiştirmek için hazırlıklarının olduğunu ifade eden Yılmaz, “Tarım aletleri ve tarım aletlerini kullanma ve imalatına yönelik eleman yetiştirmek için çeşitli kursların açılması gerekiyor. Bu anlamda üzerimize düşeni yapacağız. Ülke ve kent ekonomisinin güçlenmesi adına teknoloji kullanımı ve eğitimli elaman yetiştirmekte bir o kadar önemlidir. İlçemizde kurulması amaçlanan OSB için tüm çalışmaları destekleyip katkı sunacağız" dedi. (Haber Merkezi)