Ankara İSİG Meclisi (İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi) 1 Mayıs’ta ortak işçi sağlığı ve güvenliği taleplerini açıkladı. Covid-19’un işçi sınıfı hastalığına dönüştürüldüğünü söyleyen İSİG Meclisi, pandemi sürecinde en az 861 işçinin virüs nedeniyle yaşamını yitirdiğini açıkladı.
Ankara İSİG Meclisi, 1 Mayıs İşçi Bayramı’nda ortak işçi sağlığı ve güvenliği taleplerini açıkladı. Yazılı yapılan açıklamada, “Pandemi sürecinde ne bilimin gereklilikleri yerine getirildi ne de pandemi yönetimi nedeniyle oluşan kriz yönetilebildi” denilirken salgın sorununun sadece sağlık krizi olmadığına vurgu yapıldı.
Korondan 861 ölüm
Açıklamada “Covid-19 adım adım bir işçi sınıfı hastalığına dönüştürüldü” denilerek bulaşın en fazla olduğu mekanların; fabrikalar, şantiyeler, tersaneler, depolar, marketler, hastaneler ve okullar, olduğu ifade edildi.
İSİG Meclisi verilerine göre 11 Mart 2020-10 Mart 2021 tarihleri arasında en az 861 işçinin Covid-19 nedeniyle yaşamını yitirdiği aktarılırken söz konusu virüsün iş kazası ve meslek hastalığı olarak kabul edilmesi gerektiği vurgulandı.
Pandemide işçilerin talepleri
İSİG Meclisi, işçilerin sağlığının korunması için şu talepleri sıraladı:
-İşten çıkarma yasağı uzatılsın, patronların Kod-29 gibi yollarla işçileri işten çıkarması, zorunlu ücretsiz izin ve zorunlu yıllık izin dayatması yasaklansın.
– Çalışma saatleri, ücretler ve haklarda bir kayıp olmaksızın en çok günlük 6 saat olacak biçimde sınırlandırılsın.
– Kişisel hijyen ve korunma malzemeleri işçilere ve halka ücretsiz olarak dağıtılsın.
– Patronların vaka sayılarını gizlemesinin önüne geçecek düzenlemeler yapılsın.
– Vaka sayısının belirli bir oranın üzerinde olduğu işyerleri kapatılsın.
– İşyerlerinde İSG denetimlerine ve kontrol aşamalarına sendikalar ve meslek örgütleri de dahil edilsin.
– Aşılama sürecine tüm çalışanlar dahil edilsin ve ivedilikle aşılama gerçekleştirilsin.
– Başta testler olmak üzere tüm sağlık hizmetleri kamu hastanelerinde ve özel hastanelerde ücretsiz olarak yapılsın.
– İlaç şirketlerinin kârı değil, kamu yararı düşünülsün.
– Kendisi ve yakını virüs nedeniyle karantinaya alınan işçi hastalık süresi kapsamında olsun ve bu süredeki gelir kaybı önlensin.
– Alınan karar ve tedbirlerin ancak kamunun bir bölümünde değil, özel sektör, kayıt dışı sektör ve 50’den az çalışanı olan işyerlerinde uygulanması ve yaptırımı sağlansın.
– Koronavirüsün en riskli yaş grubunu oluşturan 50 yaş ve üstü işçilere salgın bitene kadar izin hakkı tanınsın.
– Zorunlu sektörler dışında işyerlerinde üretime ara verilsin, işçiler idari izinli sayılsın.
İmzalayanlar: Ankara Dayanışma Akademisi / Ankara Dişhekimleri Odası / Ankara İşçi Meclisi / Ankara Tabip Odası / AVM Çalışanları Derneği / BES Ankara 1 Nolu Şube / BES Ankara 2 Nolu Şube / Birlik Sendikası / BTS Ankara Şube / Dev Sağlık-İş Ankara Temsilciliği / Dev Yapı-İş Ankara Temsilciliği / DGD-Sen / DİSK İç Anadolu Bölge Temsilciliği / Eğitim-Sen / Eğitim-Sen Ankara 1 Nolu Şube / Eğitim-Sen Ankara 2 Nolu Şube / Eğitim-Sen Ankara 3 Nolu Şube / Eğitim-Sen Ankara 4 Nolu Şube / Eğitim-Sen Ankara 5 Nolu Şube / ESM Ankara Şube / Haber-Sen / Haber-Sen Ankara Şube / İşçi Fanzin / İnşaat-İş Ankara Temsilciliği / KESK Ankara Şubeler Platformu / Kültür Sanat-Sen Ankara Şube / Nakliyat-İş / Patronların Ensesindeyiz Ağı / Petrol-İş Ankara Şube / PTT-Sen / SES / SES Ankara Şube/ Sincan İşçi Birliği / Tarım Orkam-Sen Ankara Şube / Tek Gıda-İş Ankara 1 Nolu Şube / Tek Gıda-İş Ankara Fırınları Şube / Tez Koop-İş / TMMOB Ankara İl Koordinasyon Kurulu / TOMİS / Toplumsal Hukuk / Tümbel-Sen Ankara 1 Nolu Şube / Tümbel-Sen Ankara 2 Nolu Şube / Türkiye Gazeteciler Sendikası / Yapı Yol-Sen Ankara Şube. (Haber Merkezi)