Bir şey olmaz mantığı

Mümin Ağcakaya
‘Bir şey olmaz.’ Yaklaşımı genelde çok sık konuştuğumuz bir yaklaşım ve davranış tarzımızdır. Bu düşünce tarzı yapılması gerekeni zamanında yapmama ve alınacak tedbirleri de önemsemeyerek geçiştirmedir. İşler yolunda gitmeyip beklenmedik şeyler olduğunda da kader diyerek kendimizi avutmaya çalışırız.
‘Bir şey olmaz’ yaklaşımı sadece kişisel konuşma ya da yaklaşımlarla sınırlı bir davranış tarzı değildir. Bu tür yaklaşımlar çoğu zaman işler yolunda gitmediği, olağanüstü gelişmelerin ortaya çıktığı zamanlarda; birçok kurumun karar ve uygulamalarında da karşımıza çıkmaktadır.
Son dönemde günlük yaşamımızı ve gündemimizin yakıcı sorunlarına göz attığımızda ne kadar çok; ‘Bir şey olmaz’ mantığıyla işlerin yapıldığı, yaklaşıldığı ortaya çıkmaktadır.
Hekimler ‘Aşılarınızı olun, maske, mesafe ve hijyene dikkat edin.’ Diye devamlı uyarılarını yapıyorlar. Ama insanlarımızın birçoğu aşı olmuyor. Bir şey olmaz diye geçiştiriyor. Ne zaman koranavirüse yakalanıp entübe olduğunda uyarıları önemsememekle ne kadar yanlış yaptım diyor.
Deprem bilimciler; yaklaşmakta olan depremlere dikkat çekerek sürekli yapı stoklarının yenilenmesi için yılmadan çağrılarına devam ediyorlar. Ama ne kadar dikkate alınıyor yada gereken tedbirler alınıyor.
Karadeniz’deki son sel baskınlarında kaç yerleşim alanı yerle bir oldu. Bu durum sadece doğal afet mi? Burada insan hatası yok mu? Derelere ev yapılmaması gerektiği konusunda daha öncelerden de uzmanlar tarafından suyun akışını değiştirmeyin, denizlerden çalmayın bir gün doğa kendisinden alınanları geri alır diye sürekli uyarılar yaptılar.  
Yakın geçmişte de benzer sel taşkınları sonucu, birçok yerde trajik sonuçlar ve ağır bedeller ödenmesine rağmen son Karadeniz kent ve kasabalarında yaşanan sel felaketlerine bakıldığı zaman, derenin akış alanının 400 metreden 15 metreye indirildiği ortaya çıktı. Ortaya çıkan boşluklara da ev yapılması için imara açılıyor.
Ha keza yine ormanlar peş peşe yanarken yaşanan söndürme konusunda yaşanan sorunlar.
Bir şey olmaz mantığıyla hareket etmenin faturasını toplum bazen çok ağır ödemek zorunda kalmaktadır.
 
 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.