TİGRİS HABER - ABD Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'ye F-16 satışıyla ilgili kararını ön inceleme için Kongre'nin ilgili komitelerine iletti. ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Türkiye'ye yeni F-16 satışı ve mevcut F-16'ların modernizasyon kitleriyle ilgili karar, Temsilciler Meclisi ve Senato'nun ilgili komitelerinin başkan ve kıdemli üyelerine ön inceleme için iletildi.
Türkiye, Ekim 2021'de mevcut savaş uçakları için 40 adet F-16 savaş uçağı ve 80'e yakın modernizasyon kiti satın alma talebinde bulunmuştu. Başkan Joe Biden yönetimi Türkiye'ye 20 milyar dolarlık F-16 satışını yapmak istese de üst düzey Kongre üyeleri satışa karşı çıkıyor.
‘Bob Menendez satışa karşı olduğunu açıklamıştı’
Senato Dış İlişkiler Komitesi Demokrat Başkanı Bob Menendez satışa karşı olduğunu açıklamıştı. Menendez yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın insan hakları ve demokratik normları hiçe saydığını ve "Türkiye'de ve komşu NATO müttefiklerine karşı endişe verici ve istikrarsızlaştırıcı davranışlarda" bulunduğunu söyledi. "Erdoğan tehditlerini durdurana ve güvenilir bir müttefik gibi davranmaya başlayana kadar, bu satışı onaylamayacağım" demişti.
Kongre'den onay gelmediği takdirde ABD Başkanı Biden bir kararname çıkararak Kongre'nin kararını baypas edebilir ve satışı onaylayabilir. Kongre geçmişte bu tür kararları kabul etmiş olsa da, başkanlık vetosunun üstesinden gelmek için her iki mecliste de gereken üçte iki çoğunluğu hiçbir zaman toplayamadı.
Yunanistan'a da F-35 satışı
ABD Dışişleri Bakanlığı, aynı zamanda Kongre'ye Yunanistan'a da F-35 satışı için bir bildirim gönderdi. Senato Dış İlişkiler Komitesi Demokrat Başkanı Menendez Türkiye'nin aksine Yunanistan'a yapılması plananlanan satışı onaylayacağını söylemişti.
Onay Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya üyeliğine bağlı
Uzmanlar, Türkiye'nin, İsveç'in ve Finlandiya'nın NATO üyeliğini onaylaması halinde ABD Kongresi'nin de F-16 satışını onaylayabileceğini belirtiyor. 18 Ocak'ta Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Washington'a bir ziyaret gerçekleştirecek. Wall Street Journal gazetesine konuşan yetkililer, Kongre'nin onayının Türkiye'nin Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya üyeliğini onaylamasına bağlı olduğunu söylemişti. (Haber Merkezi)