VİDEO - BETONLAR ARASINDA ‘GÜNEBAKAN’

Modernleşmenin getirdiği betonlaşmaya ve doğadan kopuşa, eleştirisini tuvallere yansıtan sanatçı Eren Kara; ‘Günebakan’ resimlerini Merkezkaç Sanat Kolektifinde sergiliyor.

Mümin Ağcakaya

TİGRİS HABER - 6 Şubat Maraş Depreminden sonra enkazlara arasında bir ayçiçeğinin çıkmasından esinlenerek ‘Günebakan’ resimlerini yapan sanatçı Eren Kara yaptığı çalışmaları Merkezkaç Sanat Kolektifi’nde sanatseverlerle buluşturuyor.

Betonlaşma geleceğimizi tehdit ediyor

Sanatçı Eren Kara ‘Günebakan’ konulu yaptığı resimlerde; enkaz, iş makineleri ve ayçiçeğini birlikte tuvallere yansıtmasını şöyle dile getiriyor;

“Günümüzde şehir ve kasabalara baktığımızda her tarafın göz alabildiğine betonlaştığını, bu manzaranın insanın ne kadar doğadan koptuğunu, bu durumun geleceğimiz açısından tehlike taşıyor.” Diye konuşan sanatçı;

“Tablolarımdaki ayçiçekleri, yalnızca bir estetik unsur değil, aynı zamanda yıkımın ortasında yaşamı yeniden kurma iradesini temsil eden bir metafordur.” Diyor.

‘Yıkım ile umut arasında bir denge arayışı’

“Ayçiçeği, yüzünü güneşe dönmesiyle bilinen bir bitkidir ve bu yönüyle karanlık içinde bile ışığa dönük bir yaşam arayışını sembolize eder. Tablolarımda ayçiçekleri, beton blokların arasından yükselerek, yıkımın ortasında dahi yaşamın devam edebileceğini, doğanın kendini yeniden var edebileceğini vurgular. Bu görsel diyalog, yıkım ile umut arasında bir denge arayışı.” Olduğunu söyleyerek

Beton bloklar doğal yaşamı tehdit eden semboldür

“Sergide yer alan iş makineleri, beton bloklar ve yıkım temaları, yalnızca birer görüntü değil, modern yaşamın mimarisini şekillendiren, bazen de onu tehdit eden güçlerin birer sembolüdür.

Bu mekanik unsurlar, doğanın düzenine zıt bir şekilde kontrol altına almaya odaklanmıştır. Ancak, bu baskı ve kontrol kurma çabası, aynı zamanda bir yıkımı da beraberinde getirir. Çalışmalarımda bu çelişki, insanın doğa ile ilişkisini sorgulamak için bir başlangıç noktasıdır.

‘Ayçiçeği yaşamın kırılgan amma inatçı yapısını simgeler’

Bu sert, mekanik ve yıkıcı imgelerin karşısına yerleştirilen ayçiçekleri ise doğanın dayanıklılığını, yaşamın kırılgan ama inatçı yapısını simgeler. Ayçiçeği, hem umut hem de mutluluğun sembolü olarak, bu beton ve demir ağırlıklı dünyaya karşı bir direniş alanı yaratır.”

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Diyarbakır Haberleri