Bölge ve şehir olarak belediye hizmetlerinden muzdarip bir şehir ve bölgeyiz.Geçmiş dönemler dahil belediyelerden memnuniyetin olduğu dönemleri hatırlayamıyorum. Belediyeler yerelliği ön plana çıkarıp merkezi hükümetlerin yükünü alması gerekirken şehrimizde ve bölgemizde bu anlayış hiç hakim olmadı. Bu konuda benim gibi düşünmeyenler elbette olabilir. Ancak çok büyük bir kesimin benim gibi düşündüğünden kuşkum yoktur. Burada sorgulamamız gereken husus nedir? Onu bulmak gerekiyor. Geçmiş dönemleri de değerlendirdiğimizde belediyelerin hizmet aracı olmaktan çok kişisel,ailesel, ideolojik ve örgütsel amaçlarla kullanıldığını söyleyebiliriz. Bu amaçlarla kullanılan belediyeler amaçlananlara hizmet etmiştir. Diyarbakır'da yaşayan hemşerilerimizin yerel sorunlarına hizmet etmemiştir. Türkiye'nin değişik bölgelerindeki şehirlere aralıklarla gittiğinizde bile değişiklikleri görmeniz mümkündür. Bunun temel sebebi bahsettiğim şehirlerdeki belediyelerin hizmetleridir. Yenilikçi,hizmet amaçlı ve geneli hedefleyen anlayışın sonucu kısa aralıklarlada olsa hizmetlerin kesintisiz yapılmasını sağlamaktadır.
Son 20 yıl Diyarbakır'da belediyelere hakim olan partinin bırakın kısa aralığı 20 yıldaki toplam hizmeti bile şehirde bir değişikliği ortaya çıkarmamıştır. Yani 20 yıl önceki durum ile şimdiki durum hemen hemen aynıdır. Bahsettiğim yanlış anlaşılmaması için biraz daha konuyu açmak gerekir. 20 yıl öncede Diyarbakır'da alt yapı problemi,trafik sorunu, mimari kirlilik, toplu taşımada yetersizlik,sosyal tesis problemi,yeşil alan,park ve bahçe problemi,şehrin hijyenliğindeki yetersizlik vs gibi bir çok problemin halen devam ettiğini rahatlıkla söyleyebiliriz. Peki neden aşama kaydedilmedi. Kişisel,ailesel,örgütsel ve ideolojik sebeplerin ön plana çıktığı şehirde hizmetler maalesef unutuldu. Hemşerilerimiz de sorunlarla yaşamaya devam ediyorlar. Halihazırda Kayyumlarla yönetilen belediyelerimizden bu anlamda beklentilerimiz çok yüksektir. Son günlerde peyzajla ilgili çalışmaları görmek mümkündür. Bunu yanında yukarıda bahsettiğim sorunlara biran önce el atılması gerekiyor. Herhangi bir parti yandaşlığı tuzağına ve herhangi bir düşünce veya Parti karşıtı anlayışına düşmeden herkese ve herkesime hizmet anlayışını ön plana çıkaracak çalışmaları süratle yapmalarını bekliyoruz. Diyarbakır'ın ve Diyarbakırlıların kaybedecek zamanları yoktur. Yeterince kaybettiğimiz zamanı bir daha kaybedersek artık bulamama gibi riskimiz vardır. Son günlerde bazı alt belediyelerin belli noktalara odaklandığı,iş yaparken belli kişilerle hareket etme,çıkar sağlama gibi zaafiyetlere düştüğüne dair kamuoyunda tartışmalar başladı.
Bu tartışmaların devamı ilgililerin sonunu getirir,bundan kimsenin kuşkusu olmasın. Kayyumlar devletin resmî görevlileri olup kişi,düşünce ve parti ayırımı yapmadan hizmet etmesi gerekir. Aksi düşüncede olan kayyum varsa 2019 yerel seçimlerinde aday olur ve bu kulvarda gücünü göstermeye çalışır. Yasa gereği koltuğa oturtulan kişi zaafiyete düşürse milletten önce ülkeyi yöneten Devlet Başkanı sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın çıkacağını bilmesi gerekir. Bir an önce zaafiyetlerden dönülmesi dileğiyle.