HABER MERKEZİ - 30 Mart yerel seçimleri geride kalırken hem dönem boyunca yaşanan tartışmalar ve özellikle bölgede seçilen bazı aday profilleri akıllarda kaldı. Özellikle BDP'den aday olan ve seçilen Batman Belediye Eş Başkanı Sabri Özdemir, Lice Belediye Eş Başkanı Rezan Zugurli, BDP Kocaköy Belediye Eş Başkanı Berivan Elif Kılıç ve Mardin Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Februniye Akyol Türkiye'de ki yerel yönetimlerinde ilkleri yaşıyorlar. Türkiye'de ilk defa Süryani Belediye Başkanı olurken, Kocaköy'de 15 yaşında evlendirilen Berivan Elif Kılıç rekor oyla belediye başkanı oldu.
En genç aday Zuğurli yüzde 91'lik rekor oyla seçildi
BDP'nin Lice ilçesinde gösterdiği ve Türkiye'nin en genç belediye başkanı olan Rezan Zuğurli, PKK'nin ilk kongresini gerçekleştirdiği Fis köyünde 28 Kasım 1988'de dünyaya geldi. PKK'nin ilk kongresinin evinde gerçekleştirildiği Zuğurli ailesinden 13 kişi PKK saflarında kimisi de devlet tarafından katledildi, geriye kalan aile bireyleri ise yıllarca devletin baskı ve şiddet politikalarından nasibini alırken Rezan Zugurli'de gençlik ve kadın çalışmaları içinde yer aldı. BDP'den Lice Belediye Eş Başkanı olan Zoğurli, aldığı yüzde 91'lik oy oranı ile seçimlerde en fazla oyu aldı. Seçilmesinin ardından duygularını aktaran Zuğurli, "İlk aday olduğumda da en genç aday olarak dikkat çekmişti ancak bu topraklarda verilen bir bedel ve mücadele var bu anlamda bu mücadeleyi sahiplenmek biz gençlere de düştü. Halkın bu mücadelesi gençleri de cesaretlendirdi. Ve yüzde 91'le seçildik. Bundan sonra da halkla birlikte ilçemizi yöneteceğiz" dedi.
Çocuk yaşta zorla evlendirilen Berivan şimdi belediye başkanı
Türkiye'nin en önemli toplumsal sorunlarından biri çocuk yaşta zorla yapılan evlilikler. BDP'nin Diyarbakır'ın Kocaköy ilçesinde eş başkan olan 27 yaşında ki Berivan Elif Kılıç, 15 yaşında evlenirken, 16 yaşında da anne oldu. Yıllarca eşinden şiddet gören Kılıç, verdiği mücadele sonucunda eşinden ayrıldı ve ilçede ilk boşanan kadın oldu. Boşandıktan sonra iki çocuğuyla birlikte yaşamda kalmak için ekonomik mücadele veren Kılıç, yerel seçimlerde BDP'den aday olduğu Kocaköy'de yüzde 83 oy oranı ile rakiplerine çok büyük bir fark attı. Eş başkanlık sisteminin çok önemli olduğuna dikkat çeken Kılıç, "Bu proje PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın bir projesi olarak ortaya çıktı. İlk aday olduğumda korkuyordum ama dün akşam yapılan kutlamayı görünce Kocaköy''deki tüm kadınlarla birlikte belediyeyi yöneteceğimizi gördüm. Dün bir kadın arkadaş gelerek yaşadığı bir sorunu bana aktardı ve kadınların belediyede bir kadın başkan olunca kendilerini daha rahat ifade edeceğini anladık. Ben de mazbatayı alınca ilk olarak bu kadın arkadaşın sorunuyla ilgileneceğim" dedi.
Akyol: Halkların kimliklerini koruması ve yaşatması için mücadele edeceğiz
BDP Mardin'de Ahmet Türk ile birlikte Eş Başkan Adayı olarak gösterdiği Februniye Akyol, Mardin'de BDP'nin seçimleri kazanmasının ardından Türkiye'de ilk Süryani Belediye Başkanı olarak tarihe geçti. 1988 Mardin Midyad doğumlu olan Akyol, aynı zamanda yerel seçimlerin en genç adayı konumunda. Süryani halkının yıllarca bölgede yok edilmeye çalışıldığını ve inkâr edildiğini ifade eden Akyol, "Süryaniler daha sonra sistem tarafından bir turizm objesi olarak görülmeye başlandı. Biz bir obje değiliz, cemaat değiliz bir halkız ve kendi kimliğimizle yaşamak istiyoruz. Ve sadece Süryani halkı için değil burada yaşayan tüm halklar için halklar birlikte hizmet üreteceğiz. Halkların kimliklerini koruması ve yaşatması için mücadele edeceğiz. Bu anlamda bize oy veren destekleyen herkese teşekkür ediyorum" şeklinde konuştu.
İmret: Babamdan devraldığım bayrağı taşıyacağım
Şırnak'ın Cizre ilçesinde de ilk defa bir kadın başkan seçildi. Babası Abdulvahap İmret'in (Haşim Zana) 1991 yılında Cizre'de katledildiğini belirten Cizre Belediye Eş Başkanı Leyla İmret, tüm bunları 5 yaşında iken yaşadığını ve bu sebeple 22 yıldır doğduğu topraklardan uzakta kaldığını dile getirdi. İmret seçilmesinin ardından, " Buraya geldiğimde babamın mücadelesinin devam ettiğini ve onun hala hatırlandığını görmek çok duygulandırdı beni. Babamın verdiği mücadele sayesinde bu seçimleri başarıyla kazandığımızı düşünüyorum. Ben de bundan sonra babamdan devraldığım bayrağı taşıyacağım" dedi.
Özdemir: Kendi kendimize küsmemiz mümkün değildi
Batman'ın Belediye Eş Başkanı Sabri Özdemir, 1972 yılında Batman'da doğdu. 1990'ların başında Batman'da gençlik çalışmalarında yer alırken, 1992 yılında hakkında açılan bir soruşturmadan kaynaklı Avrupa'ya gitmek zorunda kaldı. Özdemir, Avrupa'da da Kurdistan Centrum Derneği'nde aktif olarak çalışmalara katıldı. Burada çalışmalardan kaynaklı 4 yıl cezaevinde kaldı. Özdemir 1999 yılında Türkiye'ye geri dönerken, 2010 yılında abileri Demirlipınar Köyü Muhtarı ve İHD Batman Şubesi eski başkanı olan 47 yaşındaki Sadi Özdemir ve BDP eski yöneticilerden 55 yaşındaki Salih Özdemir, Almanya'da oturan kardeşi 45 yaşındaki Sofi Ödemir kaza sonucu mayın patlamasında yaşamını yitirdi. Özdemir'in kardeşlerinin yanında Batman Barosu eski Başkanı 48 yaşındaki Sedat Özevin de bulunuyordu. Yaşanan olayın bir kaza olduğunu ve Kürt hareketinin bu anlamda eksiklikleri olanlar konusunda yanıtı verdiğini söyleyen Sabri Özdemir, "Bizim zaten kendimize küsmemiz mümkün değil. Yıllardır aile olarak Kürt özgürlük mücadelesi içinde yer aldık. Ardından aday oldum ve önce delegeler sonra da halkımız tarafından eş başkan adayı olarak seçildim. Bu anlamda halkımıza şükranlarımı sunuyorum" dedi.
Kutlamaların devam ettiğini ve büyük farkla seçimleri kazandıklarını ifade eden Özdemir, bundan sonra barış sürecini devam ettirmek ve Demokratik Özerkliği inşa etmek için halkımızla birlikte çalışacağız" dedi.(Diha)