Baydemir, “SEGBİS mahkemeye gelmekten imtina edenlere uygulanır. Mahkeme salonunda bulunmak isteyen müvekkillerimizin talepleri hukuka aykırı bir şekilde ret ediliyor” diyerek bunun "yüz yüzelik" ilkesine aykırı olduğunu söyledi.
Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) eski Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ hakkında 4 Kasım 2016 tarihinde gözaltına alındıktan sonra Diyarbakır'da verdiği ifadesinde, "Türk milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ni, devletin kurum ve organlarını aşağıladığı" iddiasıyla açılan davanın duruşması 11 Eylül’de Diyarbakır 13’üncü Asliye Ceza Mahkemesi görülmüş ve Yüksekdağ zorla SEGBİS odasına getirilmişti. Yüksekdağ’ın avukatı Reyhan Yalçındağ Baydemir, uygulamanın “Yüz yüzelik” ilkesine aykırı olduğunu ve adil yargılamanın ihlal edildiğini ifade etti.
‘YÜZYÜZELİK İLKESİNE AYKIRI’
Yalçındağ, müvekkillerinin mahkeme huzurunda ifade verme taleplerinin sürekli ret edildiğini belirterek, mahkeme heyetlerinin ara kararlarla SEGBİS yöntemine başvurduğunu söyledi. SEGBİS sisteminin “yüz yüzelik” ilkesine aykırı olduğunu ifade eden Yalçındağ, “Müvekkil bir cezaevinde, avukatlar başka bir ortamda, tanık varsa başka bir cezaevinin kamerasında. SEGBİS savunmayı mekanik bir hale çeviriyor” dedi.
‘YÜZ TEMASI SAĞLANMADAN SAVUNMA ALINIYOR’
SEGBİS uygulamasının çağcıl olmadığını ve uygulama sırasında da hataların olduğunu ifade eden Yalçındağ, “Müvekkil kameranın kırık olduğunu söylemesine rağmen, yüz teması sağlanmadan savunması alınıyor. Bir ekrana bakarak size yöneltilen suçlamalara karşı savunma yapıyorsunuz. Tartışmalıdır. Daha biz bunu gidermezken, HDP’li ve DBP’li seçilmişler SEGBİS’e zorlanıyor” diye konuştu.
‘ADİL YARGILAMA İLKESİ İHLAL EDİLİYOR’
Mevzuatta “zorla SEGBİS’e katılma” yönünde bir uygulamanın olmadığını, “zorla getirilme” yönteminin olmayan kişiler ve tutuksuz kişiler için uygulanan bir yöntem olduğunu dile getiren Yalçındağ, “CMK hangi koşullarda zorla getirileceğini düzenlemiş. Dolayısıyla mahkemeye gelmekten imtina edenlere uygulanır. Mahkeme salonunda bulunmak isteyen müvekkillerimizin talepleri hukuka aykırı bir şekilde ret ediliyor. Adil yargılama ilkesi ihlal ediliyor. Taraf olduğumuz sözleşmeler ihlal ediliyor” diye konuştu.
Yüksekdağ’ın yazılı mazeretinin dosyada bulunduğunu ancak mazeretin işleme konulmadığını ifade eden Yalçındağ, buna karşı mahkeme heyetine yaptığı eleştirilerin tutanaklara geçirilmediğini hatırlatması üzerine mazeretin işleme alındığını söyledi.
HDP’li seçilmişlerin yargılandıkları kentlerde bulunan cezaevlerinde tutulmadıklarından dolayı SEGBİS yöntemine başvurulduğuna işaret eden Yalçındağ, “Bu müvekkillerimizin tercih ettiği bir durum değil. Sevk talepleri de kabul edilmedi” şeklinde konuştu. (Kaynak: MA)