“Başarı da başarısızlık da birlikte değerlendirilmeli”

Eğitim öğretim yılının bitiminde, ailelere tavsiyelerde bulunan Psikolog Duygu Berekatoğlu; anne ve babaların neler yapmaları gerektiğini belirterek, öğrencilerin karneleri değerlendirirken önce başarılı olduğu yönlerin vurgulanması gerektiğini söyledi.

2017-2018 eğitim öğretim yılı sona erdi, yoğun bir eğitim yılı geçiren öğrencilerle birlikte aileler de bu tempoya ayak uydurmaya çalıştı. Karne üzerinden ailelerin çocuklara nasıl davranılması gerektiğini belirten Psikolog Duygu Berekatoğlu, “Aileler çocukların başarılarını da başarısızlıklarında birlikte değerlendirmeleri gerektiğini” belirtti.

Haber: Dilek Akin

Berekatoğlu, “ Çocukların bu noktadan sonraki performanslarında iniş ya da çıkışında ailelerin yaklaşımı çok önemlidir. Ailenin tutum ve davranışları, çocuk ile kurulan iletişim ve ilişkilerinin niteliği de çocuğun performansını başarısını etkilemektedir. Öğrencinin karne notları eğitim hayatındaki başarısını işaret etse de, başka alanlarda başarılı olamayacağı anlamına gelmemektedir.

“Suçlamalar ve yargılamalar psikolojik travmalara sebep olabilir”

Ailelerin çocuklarını suçlamalarını ve yargılamarının psikolojik travmalara sebep olacağını ifade eden Berekatoğlu,  “Anne-babalar çocuklarının başarısızlıklarından çoğu zaman kendilerine pay biçmekte, beklentilerinin karşılanmaması halinde öfke ve kızgınlıklarını çocuklarına yansıtmakta ya da kıyaslamalar yapmaktadır. Suçlamalar ve yargılamalarda çocuklarda psikolojik travmalara sebep olabilir. Stres, kaygı, güvensizlik, özgüven eksikliği ve kendini değersiz hissetmeye yol açabilir. Bu tür davranışlar, çocuğun anne ve babasıyla kopuk iletişim kurmasına ve ilgisini dış çevreye yönlendirmesine neden olmaktadır.” dedi.

“ Başarısız çocuklara ölçüsüz ceza verilmemeli”

Berekatoğlu, “Karne notu yüksek çocuklara ödülde abartıdan kaçınılmalı, çocuk her şeyden önce kendisi ve geleceği için çalışıp başarılı olması gerektiğini fark etmeli.

Öğrencilerin karneleri değerlendirilirken önce başarılı olduğu yönleri vurgulanmalıdır. Başarının övülmesi ile öğrencinin özgüveninin artmasını destekler. Öğrencinin başarısız olunan yönlerini kendi kendine değerlendirilmesi sağlanmalıdır. Suçlayıcı ve azarlayıcı bir dil kullanılmaktan kaçınılmalıdır. Motive edilmelidir. Başarısız çocuklara ölçüsüz cezalar verilmemelidir. Verilen cezalar okuldan ve derslerden soğumasına neden olabilir. Ara tatilde çocuğun hem dinlenebileceği hem de destekleyici birtakım faaliyet ve ekinliklerde bulunması ona daha iyi gelecektir.”dedi.

 “Kötü notun kaynağı araştırılmalı”

Çocukların her koşulda destekçisi olunması gerektiğini belirten Berekatoğlu sözlerine şöyle devam etti: “Çocuktan kaynaklı: Algı sorunu, öğrenme güçlüğü, dikkat dağınıklığı, konsantrasyon sorunu, uyum sorunları, ruhsal-duygusal sorunlar olabilir.

Ebeveyn kaynaklı: Çatışmalı ilişki, mükemmeliyetçi kişilik, yüksek beklentiler, eleştirel yaklaşımlar, aşırı korumacı sorumluluk almasını engelleyici davranışlar olabilir.

Okul-Öğretmen kaynaklı: Katı tutum sergileyen, mükemmeliyetçi, okul değişikliği, çevre değişikliği, öğretmen değişimi, öğretmen-öğrenci ilişki sorunları, arkadaşlık problemleri.

Karne notu nasıl olursa olsun çocuklarımız bizim en değerli varlıklarımız her koşulda onların destekçisi olmalı, onları anlamaya çalışmalıyız ve ortada bir başarı eksikliği varsa buna birlikte çözüm yolları aramalıyız. Karnede ki notlar çocuğunuzun eğitim hayatı boyunca etkilidir sizin yaklaşımınız bir ömür”

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri