Salih Yeşil
TİGRİS HABER - Diyarbakır Barosu, Diyarbakır’ın Kulp ilçesi ile Batman’ın Sason ilçeleri arasında bulunan Zori Vadisi’nde yapılması planlanan Hidroelektrik Santrali (HES) Projesi için verilen Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporunun iptali istemiyle yargı yoluna başvuracak.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın, 2014 yılında Diyarbakır’ın Kulp ile Batman’ın Sason ilçeleri arasındaki Zori Çayı üzerinde HES kurulması için geliştirdiği proje, 2020’de verilen olumlu ÇED raporu, HES’ ten etkilenen 7 köyün sakinlerinin yargı yoluna başvurmasıyla iptal edildi. Hayvancılıkla uğraşan köy sakinlerinin, HES’in yaşam alanlarına yönelik tahribat yaratacağı, geçimlerini sağladıkları hayvancılığa olumsuz etkisi nedeniyle yaşam alanlarına terk etmeye zorlanacakları yönündeki başvuruyu haklı bulan Diyarbakır 3. İdare Mahkemesi, ÇED raporu hakkında 2022’de iptal karar verdi. Olumlu ÇED raporu kararının yürütülmesinin durdurulması ve iptali talebiyle Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı aleyhine Diyarbakır 3. İdare Mahkemesinde görülen başka davada ise, yapılan inceleme ve değerlendirme neticesinde; 31 Mart 2023’de dava konusu işlemin iptaline karar verdi.
Bakanlık HES için ısrarcı
İptal kararının ardından Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı HES Projesi’ni yeniden askıya çıkardı. Mahkemenin ÇED raporunun bölge sakinlerinin görüş ve önerilerinin alınmamasını iptal gerekçesi yapmasını dikkate alan Bakanlık, mahkeme kararına rağmen projeyi yeniden başlattı. Alınan ÇED olumlu raporuyla başlatılan projeye ilişkin Diyarbakır Valiliği, verdiği ilanda, “aynı projeye bir kez daha onay verildiği ve halkın görüş ve önerilerinin alınması için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü'nde askıya çıkarıldığını belirtti.
Baro yargı yoluna gidecek
Projeye karşı köylüler yeniden yargı yoluna başvurmaya hazırlanırken, Diyarbakır Barosu da projeye karşı harekete geçti. Diyarbakır Barosu Kent ve Çevre Komisyonu yargı yoluna gitmeye hazırlanıyor. Baro, ÇED raporunun yürütülmesinin durdurulması ve iptali istemiyle Diyarbakır İdare Mahkemesi’ne başvuruda bulunacak.
‘Kolektif bir mücadele yürütmek istiyoruz’
Diyarbakır Barosu Çevre Komisyonu Genel Sekreteri Avukat Ahmet İnan, sürece dahil olacaklarını belirterek, “Diyarbakır Barosu olarak bundan sonraki süreçlerde gerek maden ocaklarına gerekse HES projelerine ve çevreye olumsuz etkisi olan diğer projelere müdahil olacağız. Bunu bireysel bir çaba olarak değil, kolektif bir mücadele olarak yürütmek istiyoruz. Yargı yoluna gideceğiz Zori Çayı’ndaki proje için. Hali hazırda Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi Milletvekili Serhat Eren’in ÇED olumlu raporuna karşı açtığı bir dava var. Biz de birleştirme talepli dava açacağız” dedi.