‘Barışın olmadığı coğrafyada hizmet eksik kalır’

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesinin ev sahipliği yaptığı UCLG-MEWA Yönetim Kurulu ve Konsey Ortak Toplantısında Eş Başkan Serra Bucak;’Barışın olmadığı coğrafyada belediyecilik hizmetleri eksik olur’ dedi.

Mümin Ağcakaya

TİGRİS HABER - Diyarbakır Büyükşehir Belediyesinin ev sahipliği yaptığı UCLG-MEWA Yönetim Kurulu ve Konsey Ortak Toplantısına DBB Eş Başkanları Serra Bucak ve Doğan Hatun, UCLG-MEVA Genel Sekreteri Mehmet Duman, ulusal ve uluslar arası 30’a yakın büyükşehir belediyesi başkanları, eş başkanları ve yöneticiler katıldı.

UCLG-MEVA (Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Orta Doğu ve Batı Asya Bölge Teşkilatı)’nın ‘Wyndham Garden Otel’de “Yerel Diplomasi: Kentsel Geleceğin İnşası” başlığı altında düzenlenen toplantıda

‘Ortadoğu’nun zengin kültürü ve stratejik konumu her zaman önemini korumuştur’

Wyndham Garden Otel’de yapılan toplantıda UCLG-MEWA Genel Sekreteri Mehmet Duman’ın açılış konuşmasında; “Hep birlikte daha güçlü ve sürdürülebilir şehirler oluşturma yolunda adımlar atacağımıza inanıyorum. Ortadoğu’nun zengin kültürü ve stratejik konumu her zaman önemini korumuştur. Ancak bölgemiz bugün çok ciddi bir kaosla karşı karşıyadır, iç ve dış güç gibi önemli sorunlarla mücadele etmektedir. Bu durum yerel yönetimler başta olmak üzere bölgedeki tüm kurum ve kuruluşlar ile bölge insanlarını derinden etkilemektedir.” Dedi

Genel Sekreter Mehmet Dumandan sonra konuşan Eş Başkan Serra Bucak; “Orta Doğu ve Kürt coğrafyası başta olmak üzere, savaşın, çatışmanın, sömürünün, kutuplaşmanın, yoksulluğun, kadın düşmanlığının adeta özel savaş politikası olarak bizlere dayatıldığı bu çağda, en acil şekilde yerellerden başlayarak diplomasi kanallarını örmemiz, kentler ve bölgeler arası işbirliği geliştirmemiz gerekirken; yurtdışındaki mekanizmalarla dayanışma köprüleri inşa etmemizin önüne engeller konmaktadır.”

‘Yerellerde açılan diyalog kanalları, halkların sesini küresel alana taşıyabilir’

“Bambaşka coğrafyalarda yaşasak da, başka diller konuşuyor olsak da, bu engeller bizleri ortak deneyimlerde birleştiriyor; bu sistematik savaşın, sömürünün ve tecrit ederek yönetmenin nasıl da ortak bir akıl olduğunu ifşa ediyor. Tecrit eden, ayrıştıran, yerelleri merkeze bağımlı kılan akıl ortaksa eğer, bu akla karşı gelişen bir katılımcılık, yönetişim ilkesi ve en önemlisi toplumsal barıştaki ısrarımız da ortaklaşmalı ve bu kararlılığa uygun yaşam modelleri geliştirebilmeliyiz.

Buradan hareketle, yerelde gelişen diplomasinin, kentler ve bölgeler arasındaki işbirliğini artırmanın, sürekli ve onurlu bir barışı sağlama yolunda büyük bir önem taşıdığını yeniden vurgulamak isterim. Yerellerde açılan diyalog kanalları, halkların sesini küresel alana taşıyabilir, bölgesel ve uluslararası düzeyde barışçıl çözümler üretilmesinin önünü açabilir.”

‘Yerel yönetimler işlevsiz kılınmaya çalışılıyor’

Yerel yönetimlerde karşılaştıkları engelleri anlatan Bucak, “Belediyeleri iş yapamaz hale getirme uğraşının yanında, toplum bir kutuplaşma siyasetine maruz bırakılmaktadır. Nitekim bizler her gün bunun sonuçlarını kentlerimizde görebilmekteyiz. Kadınlar erkekler tarafından öldürülüyor, çocuklar kaybettiriliyor, çocuklar öldürülüyor! Kent merkezleri yoksulluğun en ağır haline tanık oluyor, genç işsizliği hiç olmadığı kadar yüksek. Gençler ve kadınlar geleceksizlik ve umutsuzlukla karşı karşıya” dedi.

‘Barışın sesini yükseltmek zorundayız’

Eş Başkan Bucak; “İç içe geçmiş bütün bu sorun alanlarının birbiriyle bağlantısını iyi kurmak ve en önemlisi de bütün bunların tam da kalbinde duran, hepimizin en acil ihtiyacı ‘barışın’ sesini yükseltmek zorundayız.

Çünkü barışın tesis edilmediği bir coğrafyada, yerel demokrasi de içi boş bir kavrama dönüşmeye mahkûmdur. Barışın olmadığı bir coğrafyada, belediyecilik hizmetleri her zaman eksik, yoksun, yetersiz olacaktır.”

‘Hafızanın ve sevginin kenti Amed’e hoş geldiniz’

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanları olarak, bu süreçte aktif bir rol üstlenmeye ve üzerlerine düşeni yerine getirmeye hazır olduklarını kaydeden Bucak, “Sözlerimi sonlandırırken, ortak çalışmamıza olanak tanıdığı için UCLG-MEWA Başkanına, Genel Sekreterine ve UCLG-MEWA çalışanlarına teşekkür ediyoruz.

Bu toplantıda emeği geçen bütün arkadaşlarımızın emeklerine sağlık, bütün konuklarımıza tekrar kentimize, hafızanın ve sevginin kenti Amed’e hoş geldiniz diyorum.”diye konuştu.

İki gün daha devam edecek toplantı çeşitli oturumlarla devam edecek.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Diyarbakır Haberleri