Barış süreci-Petrol ve Kerkük

NACİ SAPAN

İngiltere’nin Kürdistan Yüksek Temsilcisi Bayan Rahman yaklaşık bir yıl önce verdiği röportajda, Kerkük’ün durumunun Kürtlerin rüyasına uygun bir yola girdiğine işaret eden bir açıklama yapmıştı. 

Bayan Rahman; “İç savaş ve diktatörlük bizi Irak’tan ayırır’’ demişti. 
Rahman, bu açıklamayı yaptığı sırada Maliki ve Barzani arasında ‘Kerkük’ kapılarında soğuk rüzgârlar esiyordu. 

Maliki’nin, anayasayı ihlal ederek Kerkük referandumunu ertelemesi, Kürt bakanların kabinede çalışma koşullarını ortadan kaldırması, Kürt milletvekillerinin uzun bir süre parlamento çalışmalarına katılmamış olması, Kürtlerin birlikte yaşam için gösterdiği sabrın son sınırını giderek zorluyordu. 

Bayan Rahman’ın İngiltere’de verdiği röportajdaki, “İç savaş ve diktatörlük bizi Irak’tan ayırır’’ cümlesini bugünkü mevcut durumla buluşturduğumuzda sıradan olmadığını, rastgele kullanılmadığını, ‘mesaj’ içerikli olduğunu anlayabiliyoruz. 

‘Petrol ve Kerkük’ gibi uluslar arası çok önemli iki unsuru kontrolünden kaçırmak istemeyen Mesut Barzani’nin stratejik bakımdan çok ciddi bir noktaya geldiğini görmekte yarar var. Kürt bölgesi petrol rezervi açısından dünyada dördüncü sırada. Kerkük Kürt bölgesine resmen dâhil olduktan sonra ise üçüncü sıraya yükselecek. Böyle bir konumdan vazgeçmeyecek olan birinci aktör elbette ki Mesut Barzani olacaktır. Türkiye ve ABD’nin ise; petrolden kaynaklı gelecek kaygısını bu zeminde değerlendirmesinden daha doğal bir durum olamaz. 

Bu nedenledir ki; Barzani Maliki’nin ince ayarlı tehditlerine karşı önceden olduğu gibi şimdi de net cümlelerle rest çekiyor. Bayan Rahman’ın bir yıl önceki “İç savaş ve diktatörlük bizi Irak’tan ayırır’’ açıklamasıyla, Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani’nin federal Irak Başbakanı Nuri El Maliki’ye, “Baskıyı sürdürürsen Kürdistan’ı ilan ederim” mesajındaki örtüşme, sanırım bundan sonraki gelişmelerin nasıl olacağı yönünde bir fikir veriyor. 

Bu açıklamaları yapan kişiler Federal Kürdistan Bölgesi İngiltere Yüksek temsilcisi ve Federal Kürdistan Bölgesi başkanıysa, ayrılma ve Kerkük’ün Kürdistan coğrafyasına alınması gibi bir durumu gözden kaçırmamak gerekiyor. Bu anlamda yapılacak bir analiz hayalci olmaz. 

Bu analiz çerçevesinde; petrol ile ilgili anlaşmaların Türkiye’de yürüdüğü söylenen bizlerinde demokratik yöntemlerle yürümesi gerektiğine inandığımız ‘Barış Süreci’nin yürüyüş biçimlerine katkısı olacağı muhakkak. 


 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.