Aziz Fidancı
“Çığlık” adı verilen tablonun bir reprodüksiyonuyla dikkat çeken Bahar Demirtaş’la ailesi, ağabeyi, çözüm süreci ve sanat hakkında konuştuk.
Tabloyu üç yıl önce yaptığını söyleyen Bahar Demirtaş, tablo ile ilgili çıkan tartışmaların kendisini hem şaşırttığını hem de mutlu ettiğini söjledi. Sanatın tartışıldığı toplumlarda barışın hep var olacağını ifade eden Demirtaş, Milliyet’e şunları anlattı:
“Tabloyu yerel motiflerle süsledim. Ana katman olarak topogratif unsurlarla modern olmanın çok açık bir birlikteliğini sundum. Çoğunlukla çizdiğim resimleri sanat tarihinin temel dayanakları üzerine inşa etmeyi severim. Ele alınmakta olan tarihsel ilişki çevresinde Edward Munch’ın ‘Çığlık’ tablosu yahut Andy Warhol’un ‘Marlyn’ resmini dönüştürerek kendi üslubundan tekrar tekrar ortaya çıkıyor olması buna bir örnek diyebiliriz. Tuval bezi yerine yerel bir malzeme olan Kürt şalını kullanarak destekledim.”
‘Çok iyi portre çizer’
İlkokulda Selahattin Demirtaş’ın çizdiği portrelerle resme ilgisinin başladığını söyleyen Bahar Demirtaş, abisi Demirtaş’ın saz çalmanın ötesinde iyi portreler çizdiğini ifade etti. Demirtaş, çözüm sürecinin hayata geçmesinden dolayı umutlu olduğunu da ifade ederek, “Yıllardır özlemini çektiğimiz insanlar var. En büyük beklentim barışın gelmesiyle birlikte özlemlerimize kavuşmak. Barışın bende uyandırdığı duygu ne olacak diye sorarsanız? Ben barışın tablosunu yapacağım. Ne kadar büyük olduğunu anlatamam ama bütün duygumu, inancımı katarak kardeşliğin barışın tablosunu yapacağım” dedi.